I helgen var det äntligen dags för min efterlängtade orkidéresa till Öland. Den hade jag fått i 50-årspresent av min vän och mentor Tord. Han hämtade mig på tågstationen i Kalmar i torsdags kväll. Och från fredag morgon till söndag lunch följde sedan ett underbart späckat schema som gjorde att jag fick se hela 16 olika sorters orkidéer.

Orkidén Salepsrot - Anacamptis pyramidalis
Orkidén Salepsrot – Anacamptis pyramidalis

Var var vi någonstans?

Eftersom Tord bor på Öland ungefär halva året, sedan många år tillbaka, har han god kännedom om vilka orkidéer som finns. Och var de finns och när de blommar. Utifrån den kunskapen hade han satt ihop ett ”program” där han körde mig från plats till plats – och även guidade mig på dessa platser. Jag var i rena himmelriket.

Brudbröd - Filipendula vulgaris
Brudbröd – Filipendula vulgaris

Däremot kan jag tyvärr inte säga exakt var vi varit, för jag var inte så uppmärksam på det. Dessutom växer en av orkidéerna på hemlig plats, så den kan jag ändå inte avslöja. Men de platser och naturreservat som jag vet att vi besökte (för att hitta blommorna i detta inlägg) var:

Orkidén ängsnycklar - Dactylorhiza incarnata
Orkidén ängsnycklar – Dactylorhiza incarnata

Några av orkidéerna vi såg

I just detta inlägg blir det inte så mycket text, utan jag låter de vackra blommorna tala för sig själva:

Andra blommor

Självklart såg vi en massa vackra blommor som inte är orkidéer också. Här kommer några av dem:

Sammanfattning

För att få se dessa orkidéer och andra växter var vi ute/iväg två dagar i rad, cirka 11 timmar per dag. Temperaturen låg strax under 30 grader så vi har verkligen svettats för att ta de här bilderna. Men vilken upplevelse detta var!

Jag är helt överväldigad över alla olika sorters blommor som finns på Öland. Men ännu mer överväldigad av att de finns i sådan mängd! Det är knappt att det går att ta in. Jag kommer definitivt att försöka tajma in så att jag kan åka till Öland på våren eller försommaren fler år. Vilken dunder-boost denna tripp gav mig!

Orkidén Krutbrännare - Orchis ustulata
Orkidén krutbrännare – Orchis ustulata

Mera från min Ölandsresa

– Tältnatt på Öland
– Blomstervandring på alvaret
– En tur längs Stenkusten, Öland

Flera inlägg med mycket blommor

Blomsterstig – fin introduktion till fjällväxter
Guckusko – orkidén jag höll på att missa
Härmanö naturreservat och frosseri i blommor
En av de coolaste växter jag sett – Flugtrumpet
Vätteros (lathraea squamaria) i hundratals
Ångermanländsk blomsterprakt
Jag fick se var orkidén knärot växer
Ekopark Omberg: Ellen Key-leden med barn
Familjeutflykt till Marstrand

Vill du läsa mer om blommorna?

Besök Virtuella floran (länk) och sök efter den växt du vill veta mer om. De är bäst på webben tycker jag.
Du kan också köpa boken ”En guide till Ölands växtvärld” så hittar du vägbeskrivningar till många av dessa platser – och många fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV