Om bloggen

Vad kan du hitta i denna vandringsblogg?

Hemomkringvandring är en annorlunda vandringsblogg där du får lokala vandringstips om fina eller intressanta platser och vandringsmöjligheter i mina hemtrakter (eller där jag befinner mig för tillfället). Här är det främst mina närområden, som jag känner väl, jag skriver om.  Tanken är att bloggen ska kunna bli som en lokal guide till ställen som kanske inte alltid finns med i turistbroschyrerna. Och att hjälpa dig att inte bli hemmablind – utan att faktiskt se det du har runt omkring dig. Jag hoppas att du ska hitta något här som tilltalar dig – och bli inspirerad att ge dig ut!

/ Therése Freid, bloggstartare

Morgonmagi på hemomkringvandring i Eksjö
Morgonmagi på hemmaplan, Eksjö

Vad är hemomkringvandring?

Under 2019 stötte jag på ordet ”hemomkringvandring” och föll pladask för det. Smaka på det ordet. Hemomkring… vandring….. De flesta turer eller promenader jag är ute på blir i mitt närområde, vilket kanske inte är så konstigt eftersom jag är ute varje dag. Jag älskar att ta vara på det jag har runt omkring mig här, precis där jag är. Om jag gläds åt varje liten promenad eller tur – och allt jag får uppleva under den – får jag oerhört mycket mer att glädjas åt jämfört med om jag enbart räknar fjällvandringar och andra turer jag gör på platser långt bort.

För mig är det viktigt att verkligen se det jag har runt mig, att inte bli hemmablind.

Vandringsbloggen startades i januari 2019

I januari 2019 började jag skriva om mina små upplevelser. Bloggen ”Hemomkringvandring” driver jag dels för att själv minnas allt jag sett och upplevt på mina turer och utflykter, och dels för att sprida mina vandringstips och inspirera dig som tittar in här att ge dig ut på egna vardagsäventyr. Det behöver inte vara komplicerat eller krävas en massa förberedelser. Det behövs faktiskt inte så mycket för att göra en helt vanlig dag speciell!

Bloggen inspirerar – läsare vandrar i våra fotspår

Till min stora glädje hör många läsare av sig och berättar att de har gått en sträcka de läst om i bloggen, eller besökt ett utflyktsmål. Har du själv blivit inspirerad att ge dig ut, skriv gärna till therese@hemomkringvandring.se och skicka med en bild eller två från leden eller platsen. Här kan du läsa om några som blivit inspirerade av bloggen.

Fler skribenter

I slutet av oktober 2019 frågade jag några andra hemomkringvandrare om de kunde tänka sig att bidra med inlägg till min vandringsblogg. Både för att vidga det geografiska området så att fler kan få vandringstips genom att läsa om hemomkringvandring i sin egen närhet – eller en ort man ska besöka – och för att få olika infallsvinklar och syn på vandring. Under ett halvår bidrog dessa med inlägg, men för tillfället är det enbart jag som skriver inläggen här. / Therése

Här vill jag bara vara

Här vill jag bara vara


Lite om bloggstartaren

Therese Freid på hemomkringvandring
Therese Freid
  • Namn: Therese Freid
  • Familj: Sambo Lars, bonusson Emil 20 år, dotter Alva, 14 år och hundarna Wilma och Balder
  • Landskap: Orust, Bohuslän (har även bott i Ångermanland i 23 år och i Småland i 26 år)
  • Vandringsled i närheten: Orust Tvärs / Kuststigen
  • Är blomnörd
  • Använder gärna kartan för att hitta lugna och inte så välbesökta platser
  • Dagsturer/utflykter, och några gånger i månaden (året runt) turer med övernattning
Denniz, Therése Freid, Gemini och Alva Freid
Denniz, Therése, Gemini och Alva

Länkar till andra sidor med vandringstips

Friluftsfrämjandet – vandringstips –  här finns mycket kunskap och guider att hämta omkring vandring
von Frank-Einsteins vandingstips.se – ger tips om vandringar främst i Bohuslän och Halland