Vandra längs Stenkusten på Öland

… ska jag göra nästa gång. Definitivt. Men den här gången fanns inte tidsutrymme för det, så jag fick nöja mig med att åka bil längs den mäktiga Stenkusten. Jag kan verkligen rekommendera det här området för dig som söker ett utflyktstips som levererar maximalt i kategorin vackra intryck.

Klipplin - Linum austriacum
Klipplin – Linum austriacum

Stenkusten – en mysigare väg helt enkelt

Sista dagen å Öland skulle jag åka med tåg från Kalmar redan vid lunchtid. Trots det ville vi hinna se något innan dess. Och det var då Tord fick den biljanta idén att köra vägen längs Stenkusten (kustvägen mellan Äleklinta och Sandvik) istället för att köra den stora landsvägen ner över ön.

Så otroligt charmigt och vackert längs stenkusten på Öland
Så otroligt charmigt och vackert längs stenkusten på Öland

Tack vare detta fick jag se några vackra blommor som jag inte sett tidigare: klipplin, lammöron, färgreseda, färgkulla och pipört bland annat. Och jag är så tacksam mot Tord för den här extra lilla visningen. Sedan var det ju inte bara blommorna som var fantastiska – hela landskapet fick genast en plats i mitt hjärta.

Pipört - centranthus ruber
Pipört – centranthus ruber

Stentorn och Bruddesta fiskeläge

Förutom de stopp vi gjorde för att beundra och fota blommor gjorde vi ytterligare två stopp. För det första stannade vi vid en plats där det ligger en massa ”skräpsten” från stenbrottet. Där har förbipasserande byggt stentorn. Och inte bara enkla torn, utan även den del ganska avancerade skapelser.

En del av stentornen längs stenkusten
En del av stentornen

Att gå mellan dem kändes nästan lite overkligt – det kändes som om det inte fanns något slut. Sedan stannade vi bara på ett ställe till. Men vilket ställe: Bruddesta fiskeläge. Där fanns fint bevarade sjöbodar och miljön vid havet är obeskrivligt vacker. Så jag låter bilderna tala för sig själva.

Där nere ligger det - Bruddesta fiskeläge
Där nere ligger det – Bruddesta fiskeläge
Otroligt vackert längs stenkusten den morgonen vi var där
Otroligt vackert längs stenkusten den morgonen vi var där

Vi fortsatte sedan i sakta mak söderöver och tog bron över till Kalmar. Det här blev en otroligt fin avslutning på min Ölandsvecka som jag fick av Tord i 50-årspresent.

Tord längs stenkusten på Öland
Tord längs stenkusten på Öland

Och så länkarna

Du kan själv läsa mer om stenkusten hos Allt om Öland (länk). Och de har även samlat information om det idylliska Bruddesta fiskeläge.

Mera från min Ölandsresa i juni 2021

Lyckad orkidéresa till Öland
Tälta på Öland – lyxig egentid
Varm vandring på öländska alvaret

Märkt , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.