Kategori: Pilgrimsvandring

Vackraste skylten mellan Torp och Röra

Pilgrimsled Orust: Torp – Röra, 12,8 km

Innan jag flyttade till Orust hade jag en del fördomar om pilgrimsleder. Till exempel trodde jag att de enbart går längs vägar, och att det inte är någon naturupplevelse att gå dem. Tack vare att jag stött på delar av Pilgrimsleden Orust under mitt år här har jag insett att jag hade fel. Pilgrimsleder kan gå längs skogsstigar och i krävande terräng. De kan också bjuda på stora naturupplevelser. Men tyvärr gjorde inte etappen mellan Torp kyrka och Röra kyrka det.
Läs mer

En av alla småvägar jag fick gå på mellan Myckleby och Torp

Pilgrimsled Orust: Myckleby-Torp, 9 km

Visst kan hösten vara vacker, säger en del, de dagar som solen lyser upp höstlöven. Och menar med detta att hösten inte är vacker de övriga dagarna. Men personligen tycker jag att hösten är en av de mest fantastiska årstiderna. När kan man annars få se landskapet runt sig inbäddat i dimma en hel dag? Som häromdagen när jag gick sträckan Myckleby-Torp på Pilgrimsleden Orust.
Läs mer

Utsikt längs pilgrimsleden Orust

Pilgrimsled Orust: Långelanda-Myckleby 12,6 km

Även att jag inte är en pilgrimsvandrare så är min plan att gå hela Pilgrimsleden Orust. Kanske inte i ett svep – till att börja med i alla fall – men etapp för etapp. Jag tycker ju om att utforska det jag har i mitt hemomkring. Så att pröva på denna led, som passerar så nära som 800 meter från vårt hus, känns naturligt.

Läs mer

Taggig röksvamp

Det finns inget dåligt väder

Precis som ordspråket säger så finns det inget dåligt väder. Däremot finns det aktiviteter som lämpar sig bättre och sämre vid olika väder. Vilket jag lärde mig av dagens lite överambitiösa plan.

Eftersom vi inte har så många långa vandringsleder på Orust så har jag tänkt att jag ska gå dem i sin helhet. Nu har turen kommit till pilgrimsleden Orust och jag hade tänkt gå del 2, Morlanda kyrka till Nösunds kapell idag. Sträckan är 19 kilometer, men jag hade även tänkt göra en avstickare till kyrkan i Hälleviksstrand.

Läs mer

En av de vackra byggnaderna i Karleby

Biosfärleden etapp 8 – Lugnås Kyrka-Karleby, 12 km

Efter att vi ätit vår frukost på STF Lugnås Ekohotell gick vi ut på den lilla landsvägen och började vår andra vandringsdag på Biosfärleden. Dagens första etapp – nummer 8 – skulle ta oss från Lugnås kyrka till Karleby 12 kilometer bort.

Läs mer

Staty som visar ett nervöst ögonblick - en kvarnsten föds

Qvarnstensgruvan i Lugnås – spännande plats

Det är få saker som gör sådant intryck på mig som mäktig natur. Eller platser som påminner om svunna tider och dem som levde då. I helgen fick jag vara med om en spännande upplevelse som uppfyllde båda dessa kriterier. Nämligen att gå en guidad visning i Qvarnstensgruvan i Lugnås – Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik.

Läs mer

Min mosters bok "El camino - en modern pilgrims berättelse"

Min moster – en modern pilgrimsvandrare

Jag är så stolt över min moster Gunnel Carlsson som släppte sin bok ”El camino: En modern pilgrims vandring” tidigare i veckan. Gunnel har alltid vandrat och jag minns att jag, när jag växte upp, hade svårt att förstå hur hon hellre kunde ge sig ut på ”jobbig vandring” på en utlandssemester än att ligga på stranden. Nu är jag själv likadan!

Läs mer