En av de coolaste växter jag sett – Flugtrumpet

Flugtrumpet, sarracenia purpurea, hade jag aldrig hört talas om förrän en av mina kompisar skickade en länk till ett Facebook-inlägg för ungefär 10 dagar sedan. Växten på bilderna såg fantastiskt spännande ut, så jag kontaktade den som gjort inlägget och fick vägbeskrivning – i utbyte mot koordinater till ett orkidéställe här runt Eksjö.

Jag fotar flugtrumpeter
Jag fotar flugtrumpeter

Eftersom växten råkade finnas i mitt eget landskap kändes det självklart att åka dit. På grund av att flugtrumpet är en ovanlig växt skriver jag inte ut exakt var den finns, men vi var i Ljungby kommun, Småland. Jag tog med min vän och mentor i blomvärlden, Tord, och även min väninna Linda som bor i området vi skulle till och så begav vi oss ut på en myr/mosse. Sträckan vi skulle klafsa och balansera fram på tuvor för att hålla oss så torra som möjligt (och inte sjunka ner i några dolda hål) var ungefär en kilometer, men det kändes oerhört mycket längre. Det var också lite svårt att orientera sig i den stiglösa miljön, men vi hade tagit ut riktmärken i form av träd.

Nu ska vi se... vad kan vara lämpligt att sikta mot nu?
Nu ska vi se… vad kan vara lämpligt att sikta mot nu? / Tord

Även att jag visste att det skulle finnas flugtrumpet i området, och fått en tydlig vägbeskrivning, kände jag viss oro att vi inte skulle hitta dem. Det var ju jag som hade lurat iväg mina vänner på den här utflykten (inklusive bilfärd på 1 timme och 50 minuter enkel resa) så jag kände ett visst ansvar. Men när vi hade kämpat oss fram rakt över myren och såg blombladen breda ut sig framför oss byttes oron mot lycka.

Här växer den!
Här växer den!

Jag hade aldrig sett något liknande innan. Flugtrumpeten var en ny bekantskap för oss alla och är en av de coolaste växter jag sett. Jag hoppas att bilderna här kan förmedla det.

Flugtrumpet (sarracenia purpurea)
Flugtrumpet (sarracenia purpurea)

Flugtrumpet (sarracenia purpurea)

Flugtrumpet (sarracenia purpurea)

Flugtrumpet (sarracenia purpurea)

Tord och jag som är riktiga blomnördar grottade ner oss totalt och fotade flugtrumpetens blad ur alla vinklar. Ja, detta färggranna är enbart bladen – blomman kommer lite längre fram. Tiden flög fram utan att vi märkte det, och Linda som är mer generellt ute-intresserad härdade ut – och roade sig med att fota oss.

Gemini tyckte vi var lite tråkiga när timmarna gick...
Gemini tyckte vi var lite tråkiga när timmarna gick…

Platsen var bedövande vacker och att få sitta där mitt ute på myren i tystnaden och äta vår medhavda matsäck var riktigt härligt.

Linda vid vår fikaplats
Linda vid vår fikaplats
Den fyrbente blev också fikasugen
Den fyrbente blev också fikasugen
Kan man ha det bättre?
Kan man ha det bättre?

Efter fikastunden gav vi oss i kast med att fota en liten stund till. Personligen tyckte jag att det var en svårfotad växt, men några bilder fick jag ihop ändå som jag blev nöjd med.

Flugtrumpet (sarracenia purpurea)

Flugtrumpet vid vattnet
Flugtrumpet vid vattnet

Vi var alla nöjda med vår utflykt, trots besväret att ta sig över myren. Tord och Linda har bestämt sig för att åka tillbaka om några veckor för att titta på flugtrumpeten när den blommar. Jag kommer dock inte att ha möjlighet att följa med den gången, men jag hoppas att de skickar mig många bilder så att jag får vara med på ett hörn ändå!

För dig som vill veta mer

Flugtrumpet (sarracenia purpurea) är en av våra köttätande växter. Bladen är läderartade och strutformade och fungerar som fällor för insekter. De innehåller en vätska som kan lösa upp det fångade bytet. Bladstrutarna är en till två decimeter långa och den blommar i juni-juli.

“Flugtrumpet är en ursprungligen odlad växt som hör hemma i Nordamerika. Den odlas ibland och har påträffats naturaliserad på några platser i Sydsverige, troligen efter utplantering. Den växer bland vitmossor i myrar, vilket liknar dess naturliga ståndort i hemlandet.” Källa: Den virtuella floran

Tre olika modeller av Fjällrävens ryggsäckar modell äldre
Märkt , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer till “En av de coolaste växter jag sett – Flugtrumpet

 1. Ett fantastiskt äventyr men lösbottenkärret sög musten ur mina ben.

  1. Det förstår jag…. du får ligga i hårdträning nu innan du ska ut med Linda! 🙂 Tack för sällskapet – det var kul att dela upplevelsen med dig!

 2. Ljuvliga bilder på den fantastiska växten. Den ser så exotisk ut, som om den skulle höra hemma i tropisk regnskog och inte på en myr i Småland. Lyckost som fått se den 😀

  1. Ja, jag känner mig väldigt lyckligt lottad!!!! Det var en upplevelse!

 3. Oj, flugtrumpeter, dom såg häftiga och läbbiga ut. Bredvid dem hade du inte vågat tälta Undra om flugtrumpeter växer här omkring på Västkusten? Det finns ju gott om myrar här också. Annars kanske jag kan få en vägbeskrivning i utbyte mot koordinater till en McDonald’s.
  Jo kärr är tungt att gå i, passerat över många när jag tävlade i orientering.

  Fina och häftiga bilder.

  1. Nja.. bättre än McDonalds får du nog ordna i så fall 🙂 Men gärna koordinater till något spännande ställe i Bohuslän eller Västergötland – jag flyttar om 2 veckor till Ale kommun 🙂

   1. Då blir du ju nästan Göteborgare.Det finns mycket fin natur kring Ale, men för mig har det varit intressant att läsa om dina vandringar och äventyr hemomkring dina nuvarande trakter. Nu vet jag inte om jag kommer ta mig så långt österut i år, men flertalet av dina inlägg har satt idéer i huvudet
    Jag gick förresten en görfin vandring på Smögen,Friluftsled Hästen hette den. Kan varmt rekommenderas, och den går att länka ihop med andra leder i direkt anslutning. https://islandoflight.se/sv/programmet/vandring/

    Välkommen till Västkusten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *