För mig är det ingen ”stor grej” att övernatta i naturen. Redan när jag var liten var jag på hajker och läger med scouterna några gånger varje år. Dessutom hände det (enstaka gånger) att mina föräldrar fick för sig att vi skulle sova ute. Men jag förstår att det kan vara en hög tröskel att kliva över om man inte har med sig utesovandet sedan barnsben.

Vacker tältnatt
Många drömmer om att få uppleva detta – men alla vågar inte

OBS! Artikeln innehåller reklamlänkar till Widforss.

Lampa vid vindskydd, Orustförslaget
Brasor och lyktor ökar mysfaktorn när man övernattar

Har sova-ute-dröm, men….

I många av de forum och Facebook-grupper som handlar om vandring framkommer det ofta att människor, främst kvinnor, faktiskt inte vågar sova ute. Åtminstone inte ensamma, och det är något jag tycker är väldigt sorgligt; att man egentligen vill, men inte vågar. De går miste om chansen till oändligt många fantastiska upplevelser som de annars hade kunnat få.

En härlig hammocknatt vid Gårdsjön i grannkommunen Stenungsund
Är det kanske chansen att få uppleva en så här vacker morgon som lockar?

Vad är det egentligen som lockar?

Gissningsvis finns det lika många skäl till att vilja sova ute som det finns människor med ute-sovar-drömmar. Eftersom jag är nyfiken av mig har jag ställt just frågan om vad det är som lockar till en grupp på drygt 700 personer. Personerna i gruppen säger sig vilja sova ute, men har aldrig (eller nästan aldrig) gjort det. Av deras svar kan jag se ett mönster.

Några av alla skäl som finns att vilja sova ute
Några av alla skäl som finns att vilja sova ute – här ett ordmoln skapat av de svar jag fick i enkäten

Man vill ha en större naturupplevelse

De allra flesta drömmer om utenätter för att få en (större) naturupplevelse. Väldigt många använder orden ”frihet” och ”frihetskänsla” när de beskriver anledningen till att vilja sova ute, och jag tycker att det är fantastiskt härliga ord.

Lars sätter upp tältet - första gången vi ska testa tältet Yellowstone III från Jack Wolfskin
Frihet – kanske i form av att kunna sova i stort sett var man vill?

Sedan är det, vilket kanske kan tyckas självklart i sammanhanget, naturupplevelsen man vill ha. Många nämner att de vill uppleva känslan av närheten till naturen. Att själva vara en del av naturen och få naturupplevelser dygnet runt.

Från morgonturen i Herrestadsfjällets naturreservat / längs Bohusleden etapp 15 efter vindskyddsnatt
Fantastiskt att vara ute i naturen direkt när man stiger upp

Dessutom är det många som vill kunna se upp på stjärnhimlen, se månsken och förstås soluppgångar och solnedgångar. Det förstår jag för det är lika magiskt varje gång.

Stjärnklar himmel fick vi på vår utenatt
Många drömmer om att kunna ligga och titta upp på stjärnorna

Önskan kan också uppstå av praktiska skäl

En liten del vill sova ute av mer praktiska skäl. Till exempel att det är ett billigt sätt att uppleva nya miljöer. Eller att man kan nå platser som man inte har möjlighet att uppleva om man bara gör en dagstur.

Det är så skönt att sova ute - och att vakna ute
Det är så skönt att sova ute – och att vakna ute

Hinder för att sova ute

När man nu har allt detta fantastiska som lockar och sporrar till att sova ute, vad kan hindra en? Vad är anledningen till att man inte gör det, trots att man både har önskan och viljan? Detta var också en fråga jag ställde i min enkät. I de flesta fall såg jag att de som svarade faktiskt skulle kunna sova ute – trots att de inte själva upplever det så.

Balder i soluppgången - medan han tar ett litet morgondopp i Gårdsjön
Familjens hund Balder i soluppgången

Fysiska eller medicinska hinder

Fysiska hinder som sjukdomar och krämpor är de svåraste att komma förbi. Däremot kan man i många fall, men jag kan tyvärr inte säga alla, anpassa sitt äventyr så att det fungerar. Om man tänker om och ändrar ambitionsnivå kan man ofta hitta sätt som gör det möjligt att ändå ta sig ut.

Underbara vyer längs röda-prick-leden, Mollösund
Underbara vyer längs röda-prick-leden på Orust

Rädslor / osäkerhet

Det gjorde mig så ledsen att många av kvinnorna som besvarade enkäten radade upp rädslor som hindrar dem att sova ute. Både för att jag lider med dem, men också för att rädslorna i de flesta fall är helt ogrundade. Här kommer några av sakerna som man är rädd för:

 • Rädsla för vilda djur
 • Rädsla för insekter (knott, mygg, fästingar, övriga insekter)
 • Mörkrädd
 • Fryser väldigt lätt (Kanske kan man få lite tips i min artikel om att vintertälta?)
 • Oro över att det ska vara obekvämt
 • Känns otryggt att vara ensam, men saknar sällskap
 • Vill ha en toalett i närheten
 • Rädsla att bli rånad eller våldtagen
 • Osäkerhet kring var man får tälta
Tältnatt i decemberrusk, Orust
Det är inte lika lätt om man är mörkrädd, eller rädd för djur och insekter

Fakta och pepp kommer under hösten

Jag menar absolut inte att bagatellisera, utan förstår att rädslorna finns där på riktigt. Men jag tror att med större kunskap skulle rädslorna minska, så jag planerar att skriva upplysande artiklar inom detta område under hösten.

Mysigt att ha med en stormlykta ut i skymningen
Mysigt att ha med en stormlykta ut i skymningen

Man saknar utrustning

En väldigt stor andel av dem som besvarade frågan saknar dessutom utrustning för att sova ute. Anledningarna till detta är främst att det är dyrt (särskilt om man ska köpa till en hel familj), att man har för lite kunskap och att det känns oöverstigligt att sätta sig in i vad som behövs.

Pojkarna sover gott i vindskyddet vid Bö tjärn
Två sovplatser i vindskydd (bild från 2021)

Olika sätt att sova ute

Tält

Jag tror att tält är det vanligaste sättet när man ska sova ute i Sverige. Det är först på senare år, sedan jag träffade min sambo, som jag själv börjat tälta. Ja, förutom när jag var liten och var scout förstås. Då tältade jag några gånger varje år. Och även någon enstaka gång med familjen.

Längtan efter att få tälta på Öland igen blev verklighet - här i tältet från Jack Wolfskin
Bild från en av mina egentids-kvällar

Fördelar med tält

 • Friheten att kunna välja sovplats (nästan) var man vill
 • Fördelen att sova nära naturen, men med skydd mot väder och vind
 • Man kan dela övernattningsupplevelsen med någon annan
 • Packningen och kängorna ligger skyddade mot regn, dagg och frost
 • Inne i tältet sover man myggfritt
 • Vissa tält är förberedda för eldning i kamin
Kaminen värmer snabbt upp tältet
På vintern har vi ibland med oss kamin ut i tältet

Nackdelar med tält

 • Man behöver hitta en plan yta stor nog för tältet
 • Beroende på tältmodell kan det vara trångt och obekvämt, till exempel när man ska byta om (men testa tipi-tält – i dem kan man stå upp)
 • Kottar, stenar, rötter med mera kan vara obekväma att sova på
 • Man måste bära med sig tältet i packningen
Tältar med kompis
Tältar med kompis

Vindskydd

Under alla år som jag varit ensamstående mamma med en liten flicka (som nu hunnit bli 15 år) har vindskydden som finns i vårt avlånga land varit min räddning. Tack vare dem har jag kunnat ge min dotter och hennes kompisar många minnesvärda utflykter och övernattningar. När man som ensam vuxen ska bära med sig packning för flera personer är det skönt att slippa bära ”huset” också.

Frukost i vindskydd
Jag och en väninna i vintras

Fördelar med vindskydd

 • Längs vandringsleder finns ofta vindskydd (markerade på kartan)
 • Lyxen att sova på plant underlag
 • Man har ett riktigt tak över huvudet och åtminstone 3 riktiga väggar i sitt ”boende”
 • Man behöver inte bära med sig sin sovplats
 • Inifrån vindskyddet ser man rakt ut i naturen
 • Ofta finns grillplatser i anslutning till vindskydden (och ibland även dass)
 • Vindskydd är ofta byggda på natursköna platser
Vindskyddsnatt i Herrestadsfjällets naturreservat
Vindskyddsnatt med sambon i Herrestadsfjällets naturreservat

Nackdelar med vindskydd

 • Vindskyddet man har tänkt sova i kan vara upptaget när man kommer fram
 • Man måste hinna fram till det tänkta målet och kan inte vara lika flexibel i var man stannar
I vindskydd kan man ha det gott även vid regn

Hammock / hängmatta

Sedan jag prövade på att sova i hammock / hängmatta måste jag erkänna att det är ett av de mysigaste sätten jag vet att sova ute. Det ger en större naturupplevelse än att sova i tält, och det är otroligt behagligt att låta sig gungas/vaggas när man ligger i sin lilla kokong.

En härlig hammocknatt vid Gårdsjön i grannkommunen Stenungsund
En vacker morgon efter härlig hammocknatt i grannkommunen

Fördelar med att sova i hammock

 • I hammocken kommer man närmare naturen
 • Man kan ligga och se ut genom myggnätet (om man har hammock med myggnät)
 • Känslan när man gungas/vaggas av vinden
 • Man slipper bry sig om kottar, pinnar och stenar som skär in i ryggen
 • Urvalet av platser där man kan övernatta är stort
 • Myggfritt boende (om hammocken har myggnät)
Och där kom liggunderlaget på plats i hammocken
Och där kom liggunderlaget på plats i hammocken

Nackdelar med att sova i hammock

 • Det kyler mycket mer underifrån än när man sover på marken – så använd alltid liggunderlag i hammocken så att du har isolering under ryggen
 • Man måste hitta stabila träd som står på lämpligt avstånd från varandra
 • I en hammock är man mer utsatt för väder och vind (men det blir mer skyddat om man använder en tarp ovanför)
 • Om man inte är så bra på knopar behöver man någon som visar hur man hänger upp den (eller köp enkla treehuggers och karbinhakar istället)
Test: Hängmatta ENO Double Nest och underquilt ENO Blaze
Här har jag en underquilt (som en sovsäck i dun utanpå hammocken) för värmens skull

Under bar himmel

När vi nu ändå pratar om naturupplevelsen i att sova ute så borde det inte finnas något som slår känslan av att sova under bar himmel. Alltså att man bara lägger sig i sin sovsäck (förslagsvis på liggunderlaget också) och tillbringar natten så. Personligen har jag bara sovit så en handfull gånger, men det kommer att bli många fler.

Att sova under bar himmel är bland det finaste som finns
Att sova under bar himmel är bland det finaste som finns

Fördelar med att sova under bar himmel

 • Ytan för sovplatsen behöver inte vara större än liggunderlaget
 • Man kommer inte närmare naturen än så här
 • Direkt från sovsäcken njuter man av månsken och stjärnhimmel
 • Packningen blir ganska lätt
Bara jag och havet - vid Björshuvudet, Tjörn
Bara jag och havet – från en ”egen-utenatt” på Tjörn

Nackdelar med att sova under bar himmel

 • Risk för mygg
 • Väderberoende – om det börjar regna blir allt dyngsurt
 • Packningen står utomhus under natten
Inatt sov vi under bar himmel - irekt under en tall
Här sov jag och sambon på marken under en tall

Trädtält och taktält

I enkäten var det många som uttryckte nyfikenhet på att sova i trädtält eller taktält. Båda dessa typer är tyngre och man bär inte med sig dem i ryggsäcken. Taktält har jag inte prövat, men det är ett tält som sätts fast på bilens vanliga takräcken. Prislappen på dessa är högre än vanliga vandringstält, men det går även att hyra taktält.

Här ska vi sova inatt - i ett trädtält
Sambon på alla hjärtans dag när vi sov i trädtält första gången

Trädtält har jag däremot prövat flera gånger. Eftersom man sätter upp dem med hjälp av spännband blir det väldigt tungt om man ska bära med sig det. Därför är det vanligaste att man hyr övernattning hos någon som har trädtälten uppsatta och klara redan när man kommer. Jag har prövat detta hos Pevon Ecoturism (Vättlefjäll) och hos Styrsö Vandrarhem (Strömstad/Koster). Mysigt och ett bra sätt att pröva på att sova ute.

Sååå coolt att man kan boka in sig för övernattning i trädtält - i Vättlefjäll
Supermysigt att man kan boka in sig för natt i ett sånt här ”UFO”

Vilken utrustning behöver du

När man läser i olika vandringsgrupper på Facebook, eller andra vandringsforum, får man oftast känslan av att det finns miljarder prylar som man absolut måste ha för att vandra eller sova ute. Men så är det inte! Det är faktiskt bara ett fåtal saker du behöver.

Liggunderlag vill du (nog) inte vara utan

Ett liggunderlag är en av väldigt få saker som jag tycker att man verkligen behöver om man ska sova ute. Både för att få det bekvämare när man ska sova, och varmare.

Sovplatsen är klar
Sovplatsen är klar – liggunderlag, sovsäck och en bivybag

Om jag bara fick ta med mig en sak ut i skogen skulle jag nog välja mitt liggunderlag. Kanske beror det på att jag börjar bli lite äldre (har ju passerat 50 med råge), men jag får annars lite ont i höfter och rygg när jag sover ute. Därför har jag unnat mig ett bekvämt uppblåsbart liggunderlag som är 10 cm tjockt. Under det brukar jag även lägga ett ”vanligt” liggunderlag. Både för att skydda det dyrare/ömtåligare uppblåsbara och för att öka isoleringen mot markkylan.

En del liggunderlag har inbyggt "uppblåsare" - här visar sambon en extern pump (annars kan man också blåsa upp liggunderlagen med munnen)
En del liggunderlag har inbyggd ”uppblåsare” – här visar sambon en extern pump (annars kan man också blåsa upp liggunderlagen med munnen)

Köp utrustning som passar ditt behov

Men man behöver absolut inte köpa ett liggunderlag för flera tusen kronor när man ska sova ute första gången. Liggunderlag finns i alla prisklasser. Vill du ha högre komfort, eller ett lätt underlag med liten packvolym, behöver du dock göra en lite större investering. Fram till för bara några år sedan sov jag oftast på enkla liggunderlag (se exempel).

Sådär.. bara liggunderlaget kvar att få ner i packningen
Här rullar jag ihop mitt lite billigare uppblåsbara underlag

Jag tycker, som med all utrustning, att man ska tänka igenom vad man egentligen behöver och hur ofta man kommer att använda sina saker. Då får man en bra hint om vilken nivå som är rimlig att lägga sig på.

Sambo och ena vovven i bild - jag är oftast den mest morgonpigga i familjen
Sambo och ena vovven sover i bild – jag är oftast den mest morgonpigga i familjen

R-värdet indikerar hur bra det skyddar mot kyla

För dig som inte känner till vad R-värde är (något som ofta nämns när man pratar om liggunderlag) kan jag berätta att det är ett sätt att mäta hur bra ett liggunderlag skyddar mot kyla underifrån. Ju högre R-värdet är desto bättre skyddar det. Under kallare årstider (om man är frusen betyder det alla årstider utom sommaren) bör man ha minst 4 i R-värde. Mitt liggunderlag (Sea to summit Ether Light XT Extreme Mat Rectangular Large) har ett R-värde på 6,2.

Från en av sommarens utenätter
Från en av sommarens utenätter

En sovsäck behöver du också

En annan förutsättning för att du ska kunna sova gott är att du har en sovsäck. Den skyddar dig både mot mygg, vind och kyla. Ärligt talat är det en av de bästa stunderna jag vet; på morgonen innan man ska ta sig upp ur den sköna värmen i sovsäcken.

Härligt att vakna varm och glad - här vid Bö tjärn
Härligt att vakna varm och glad i sovsäcken

Sovsäck för en säsong? Eller kanske för tre?

Det finns sovsäckar för en, två, tre eller fyra säsonger. Sovsäckar för en säsong passar enbart under varma sommarnätter, men vet du att du bara ska sova ute på sommaren kan det räcka med en sådan. Om du inte är väldigt frusen. Det går också att använda en liner i sovsäcken för att öka värmen ytterligare (läs mer om liners en bit längre ner).

En sovsäck är en av få saker du faktiskt behöver för att sova ute
En sovsäck är en av få saker du faktiskt behöver för att sova ute

Personligen har jag satsat på en 3-säsongs i dun som jag använder året runt, och en lite lättare/tunnare i dun som jag använder vår, sommar och tidig höst. Men jag fryser lätt och brukar använda både liner och varmvattenflaska i sovsäcken under de kallaste nätterna. Självklart väljer jag enbart märken som är fyllda med RDS-certifierat dun som är plockat från icke levande fåglar när jag köper dunsovsäck.

Invigning av de nya sovsäckarna - perfekt slut på en dag med barnkalas i naturen
Min dotter och hennes kompis när de invigde sina nya sovsäckar för något år sedan

Att tänka på när du väljer sovsäck

Det finns ett otroligt stort utbud av sovsäckar, och det är viktigt att först och främst tänka igenom när på året du kommer att sova ute, hur ofta du kommer att göra det, och om du har speciella tankar kring materialet/fyllningen. Tänk på att inte titta på vilken temperatur tillverkaren anger som extremtemperatur, utan på den som står som komforttemperatur. Oftast står det en temperatur för kvinnor och en för män, för vi kvinnor börjar oftast frysa tidigare än män.

Här kurar jag i sovsäcken - så kan det se ut att tälta på fjället
Här kurar jag i sovsäcken i tältet som står i snö på fjället

Välj en sovsäck som passar din längd så du inte behöver värma upp kall luft när du lägger dig på kvällen. Titta också på packmått och vikt om det är faktorer som är viktiga för dig. Förra året fick jag till exempel hem en underbar vintersovsäck som tyvärr var så stor att den inte fick plats i min ryggsäck, så den fick åka tillbaka till butiken.

Inte fy skam att ligga i sin sovsäck och ha sådan här utsikt! Foto: Therése Freid
Inte fy skam att ligga i sin sovsäck och ha sådan här utsikt!

De flesta vill även ha ett tält eller en hammock

Personligen älskar jag att sova under bar himmel, men då är man förstås lite mer beroende av ”vänligt” väder. Så jag förstår att de flesta föredrar tryggheten att ha med sig ett tält eller hammock när de ska sova ute. Det finns oerhört mycket att tänka på när man ska välja till exempel ett tält, så det kommer jag att skriva om vid ett annat tillfälle.

Lars fixar de sista detaljerna med tältet
Snart är tältet uppe

Och några lite mindre nödvändiga saker

Om man som jag tillbringar många nätter utomhus varje år händer det att man investerar i saker som inte är helt nödvändiga. Som en kudde till exempel.

En kudde är absolut ingen nödvändigt för att sova ute - men om man gör det ofta kanske man som jag uppskattar den lilla lyxen. Här en kudde från Sea to Summit (Pillow Aeros Ultralight Large)
En kudde är absolut ingen nödvändigt för att sova ute – men om man gör det ofta kanske man uppskattar den lyxen

Kudde

Sedan jag började använda kudde kan jag inte sova ute utan att ha med mig den. Det finns sköna kuddar i många modeller. Själv har jag en uppblåsbar från Sea to Summit (Aeros ultralight) som knappt tar någon plats alls i packat format.

Så här liten är min kuddförpackning
Så här liten är min kuddförpackning – och i andra handen har jag den ouppblåsta kudden

Liner

En annan sak som inte är helt nödvändig, men ändå väldigt bra att ha, är en liner, också kallat sovsäckslakan. En liner är en en ”påse” som man lägger inuti sovsäcken. Många sover i liner för att slippa få smuts och svett i själva sovsäcken.

Linern fungerade inte bara att sova i.. här har jag krupit in i den när det började bli lite svalt på kvällen
Linern fungerade inte bara att sova i.. här har jag krupit in i den när det började bli lite svalt på kvällen

För mig som är frusen har den ett helt annat huvudsyfte – nämligen att höja temperaturen i sovsäcken. Den jag använder på sommaren är är gjord i merinoull. Den är supertunn, men värmer härligt (ska höja sovsäckens temperatur med 11 grader) och är en av mina favoritprylar. Även linern tar liten plats när den är packad.

Superskönt med en liner i fleece - funkar lika bra vid vintertältning som när man sover under bar himmel
Superskönt med en liner i fleece på vintern

Jag måste erkänna att jag faktiskt har en liner till, och den är i fleece. Supergo när jag vintertältar. Varma sommarnätter fungerar den att sova i som den är, utan sovsäck. Fleece-linern tar dock större plats i packningen. Men.. under lång tid hade jag bara med mig en tunn fleecefilt från Rusta som jag la inne i sovsäcken, så man måste inte nödvändigtvis köpa dyra saker.

Jag och en av mina hundar när vi ska sova ute i ett av de finaste vindskydden jag vet
Jag och en av mina hundar när vi ska sova i ett av de finaste vindskydden jag vet (bild från mitt arkiv)

Så här kommer du igång

Att sova ute behöver inte vara ett så stort projekt som man kanske tänker sig. En övernattning behöver inte heller genomföras i anslutning till en längre vandring. Man kan unna sig en utenatt bara för att det är mysigt – eller kanske för att man vill testa/träna.

Tältdags
Min dotter tältar i trädgården

Om du inte har sovit ute tidigare föreslår jag att du börjar med ett mini-äventyr. För en del innebär det att övernatta i sin trädgård, och för en del att välja en närbelägen plats.

Att tälta i trädgården är lika spännande för barnen som om vi varit i skogen
Att tälta i trädgården är lika spännande för syskonbarnen som om vi varit i skogen – men bekvämare för oss vuxna

Det jag tycker är viktigast är att man har en reträttväg. Alltså ett sätt att dra sig tillbaka om man känner att det blir för ”stort”. Sover man i trädgården kan man helt enkelt gå in, och annars kan man kanske gå tillbaka till bilen (gå alltså inte för långt bort). Man ska inte se det som ett nederlag om man inte klarar av att sova hela natten första gången. Det är ett framsteg även om man bara låg i sovsäcken och vände sig fram och tillbaka en timme. Nästa försök kanske det funkar hela natten.

Ljuvlig morgon att vakna till
Ljuvlig morgon att vakna till

Visst vill du uppleva det här?

Efter att du har läst här hoppas jag att du känner dig inspirerad att gå ut i naturen – och kanske även övernatta där. Så ut och njut av frihet och naturupplevelser nu. Men jag varnar – det är beroendeframkallande att sova ute!

Några av alla skäl som finns att vilja sova ute
Några av alla skäl som finns att vilja sova ute

Bra-att-ha-länkar när man ska sova ute

Om du letar efter produkter som kan vara bra, användbara eller trevliga när du ska sova ute kan jag rekommendera att du till exempel tittar på tält och vindskydd eller sovsäckar och liggunderlag hos Widforss. De har både har stort sortiment och snabba leveranser.

Letar du mer inspiration om att vara (och sova) ute kan jag även rekommendera Friluftsfrämjandets webb.

Tidig morgon efter härlig utenatt
Tidig morgon efter härlig utenatt

Det kommer mera

Eftersom jag fått så många frågor kring närliggande ämnen kommer jag att skriva fler artiklar framöver. Titta gärna in här igen.

Lycka är att få sitta så här i solnedgången med den man älskar
Lycka (enligt mig) är att få sitta så här i solnedgången

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

 1. Bra och informativ artikel. Jag skulle vilja skicka med ett litet tips om man har svårt att slappna av när man väl har lagt sig, och det är öronproppar. Egentligen gillar jag att ligga och lyssna på ljuden, men om sömnen inte vill infinna sig tycker jag att det fungerar kanon. Och om man sover i hammock utan tarp, kan någon form av ögonbindel vara bra om man tycker att det är för ljust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.