Det är alltid viktigt att ha tillgång till vatten när man vandrar – viktigare och viktigare ju längre tid man ska vara ute. Eftersom jag tidigare mest har gått dagsturer har jag inte känt något behov av att rena vatten, men nu går jag även längre turer. Här delar jag med mig av mina upptäckter och erfarenheter i en liten vattenreningsskola.

Lycka är att kunna dricka vattnet direkt ur fjällbäcken
Lycka är att kunna dricka vattnet direkt ur fjällbäcken

Denna vattenreningsskola har jag gjort för att hjälpa andra som, precis som jag själv, är nybörjare inom området vattenrening. Inlägget innehåller marknadsföringslänkar till The General Prepper.

Att kunna dricka vatten direkt från ån - en upplevelse man gärna vill ge sina barn
Att kunna dricka vatten direkt från ån – en upplevelse man gärna vill ge sina barn (på bilden syns min tonåring i fjällskog)

Varför viktigt med vatten på vandring?

Utan mat kan vi människor klara oss ganska länge, men vatten är livsnödvändigt. Dessutom i ganska stora mängder (från 2,5 liter per dag för en vuxen person). När man vandrar gör man av med mer än vanligt, så då är det extra viktigt att inte slarva. Ska man vara ute flera dagar blir det oerhört tungt om man ska bära med sig all den vätska man behöver (tro mig, jag vet – har gjort det misstaget).

Det är inte alltid man har tillgång till så här rent vatten

Varför kan man behöva rena vatten?

Vistas man i fjällvärlden kan man i princip fylla sin kåsa med vatten från vilket vattendrag som helst, men så är det inte i hela landet – eller världen! Risken är stor att man får i sig förorenat vatten vilket kan resultera i diarré, buksmärta, kräkningar, illamående och huvudvärk (läs mer hos Folkhälsomyndigheten). Därför är det en god idé att se till att ha möjlighet att rena vatten längs turen.

Den turkosgröna älven Utla som givit Utladalen sitt namn
Utla i Norge

Men hur gör man?

En av anledningarna till att jag inte skaffat någon typ av vattenrening tidigare har delvis berott på att jag inte har vetat hur man använder produkterna. Sedan har jag nog också varit lite lat eftersom jag är sambo med en man som håller kurser i överlevnad, så han tar mer än gärna hand om allt praktiskt. Nu när jag även är ute på flerdagsturer på egen hand känns det viktigt att ha koll och kunna själv.

Vilken frihet att kunna dricka vattnet direkt från bäcken
Vilken frihet att tryggt kunna dricka vattnet direkt från bäcken – fast jag är i södra Sverige

Olika slags filter

Grayl Ultrapress Purifier

Min bästa vän Linda har en Grayl Ultrapress som hon alltid har med sig på våra gemensamma turer. Eftersom hon har lovordat den både för sin enkelhet och sin funktion var jag nyfiken på att pröva på detta vattenfilter, som bara ser ut som en snygg vattenflaska.

Graylen består av en ytterflaska och en innerflaska där själva filtret sitter
Graylen består av en ytterflaska och en innerflaska där själva filtret sitter

Första försöket – i höstblöt bokskog

Första gången jag skulle använda min Grayl Ultrapress var på en dagstur då jag medvetet låtit bli att ta med mig vätska ut. Jag skulle gå i ett område som jag känner till väl, så jag visste att där fanns en bäck. Dessutom finns där ett litet vattenfall som jag tänkte ta mig fram till.

En vattenrenare som är enkel att använda - Grayl Ultrapress Purifier
En vattenrenare som jag tycker är enkel att använda – Grayl Ultrapress Purifier

Trots att hade regnat mycket de senaste veckorna var det inte så mycket vatten i bäcken. Och vattenfallet var mer som en liten stril än ett vattenfall. Marken däremot var rejält fuktig och jag hasade mig försiktigt fram i slänten på en blöt matta av boklöv. ”Ramla inte i”, ropade Mari bakom mig.

Alltså, hur hårt (och länge) ska man behöva trycka egentligen?
Alltså, hur hårt (och länge) ska man behöva trycka egentligen? Svar: Om man glömt ventilera får man trycka väldigt länge…

Enkel användarmanual – men misslyckades ändå

Innan jag åkte hemifrån hade jag titta på den enkla manualen som följde med flaskan:

 1. Rotate and pull apart
  Åh, det här var jättelätt. Man tar tag i handtaget med ena handen, håller om ytterflaskan med den andra, så drar man isär. Check på den.
 2. Fill with dirty water
  Ännu lättare. Bara att böja sig fram och fylla ytterflaskan med vatten från bäcken (utan att själv ramla i).
 3. Vent and press
  Okej.. här glömde jag momentet ”vent” när jag använde flaskan första gången. Man ska alltså vrida upp ”korken” ett halvt varv så att det kan komma in luft i filtret när man pressar ner innerflaskan i den fyllda ytterflaskan, men jag missade det. Detta fick som resultat att jag pressade som en galning (”Hur hårt och länge måste man trycka egentligen?”). Ännu en effekt av detta var att så fort jag slutade trycka så sprutade det ut vatten mellan ytter- och innerflaskan. Jag konstaterade att jag nog skulle behöva testa Graylen några gånger för att få en bättre teknik – för sådär hade det aldrig blivit när jag sett Linda använda sin flaska.
 4. Drink purified water
  Absolut, jag fick dricka kristallklart och gott vatten – men jag hade fått jobba hårt för det (helt i onödan). När jag kom hem läste jag manualen direkt och insåg min miss. Därefter gick jag raka spåret ut i köket, fyllde flaskan med kranvatten och pressade en gång med korken öppen. Det blev så otroligt mycket smidigare jämfört med mitt första försök tidigare samma dag!
Det var enkelt att använda Grayl Ultrapress Purifier
Det var enkelt att använda Grayl Ultrapress Purifier

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med denna vattenrenare, förutom att den även fungerar som en vanlig vattenflaska och är lätt att använda, är att den tar bort dålig smak. Vattnet ser inte bara klart ut, utan det smakar rent och gott.

Den här vattenrenaren är till och med snygg och dessutom smidig att bära med sig
Den här vattenrenaren är till och med snygg och dessutom smidig att bära med sig

Nackdelen är kanske storleken – i alla fall den kalla årstiden då man måste skydda sitt vattenfilter för att det ska behålla sin funktion. Det är inte så lätt att bära hela den här flaskan innanför jackan till exempel.

Fakta och priser

Att köpa en Grayl Ultrapress kostar runt 900 kronor. Flaskan rymmer 0,5 liter. En riktigt bra grej med detta vattenfilter är att man behåller flaskan och bara byter ut filtret när det blir dags (efter 3 år eller 150 liter renat vatten). Ersättningsfiltret kostar idag 269:-. Filtret renar från 99,99% av kända virus, bakterier, protozoer, mikroplaster, kemikalier, tungmetaller och bekämpningsmedel.

Det finns även en storebror som rymmer 0,7 liter, Grayl Geopress, och den kostar cirka 1.100:-.

Linda och hennes Grayl
Linda – som fick mig nyfiken på Grayl

Sawyer Mini

När man pratar eller skriver om vattenrening är det många som rekommenderar Sawyer Mini. Och efter att ha använt den vid ett flertal tillfällen det senaste halvåret har jag full förståelse för att den är så populär.

Produktbild - Sawyer Mini - vattenrening
Produktbild – Sawyer Mini

Filtret skruvas direkt på en PET-flaska, och är väldigt litet så man kan utan problem få plats med det på vilken tur som helst. Antingen i ryggsäcken eller i fickan. Särskilt under en kyliga årstiden är detta ett extra plus eftersom vattenfilter kan frysa sönder.

Fördelar och nackdelar

Enligt mig har detta vattenfilter en mängd fördelar, bland annat:

 • Storleken: Filtret är litet (ryms i fickan) och väger bara 56 gram
 • Enkelt: Du skruvar på filtret direkt på en PET-flaska. Klart.
 • Prisvvärt!
 • Flexibelt: I förpackningen följer det även med ett sugrör som man kan använda till filtret, och dessutom kan man ansluta filtret till exempel till en Camelback eller liknande system.

Nackdelar däremot har jag bara kommit på en enda, och det är att filtret inte helt tar bort dålig smak om vattnet är riktigt ”sumpigt”.

Sawyer Mini skruvas direkt på en PET-flaska.
Sawyer Mini skruvas direkt på en PET-flaska.

Fakta och priser

Inköpspriset ligger på cirka 500:-. En Sawyer Mini renar vatten från bakterier, Protozoa, E. Coli, Giardia, Vibrio cholerea, Salmonella Typhi, Leptospiros, och mikroplaster. Vattenreningsfiltret rengör hela 378 000 liter dricksvatten, så skaffar man ett sådant bör det räcka livet ut.

Vattenfiltret Sawyer Mini

BeFree Gravity Filter

Ytterligare ett av de filter som jag verkligen uppskattat under de månader jag testat är BeFree Gravity Filter från Katadyn. Åtminstone om man är mer än en person där man slår läger, till exempel om man är ett kompisgäng som är ute.

BeFree Gravity Filter 6.0 L, vattenrening om man är flera
BeFree Gravity Filter 6.0 L

Jag skulle beskriva BeFree Gravity Filter som en vattenbehållare i form av en påse som man fyller med vatten och hänger upp i ett träd till exempel. När man kopplar in den medföljande slangen är det enkelt och bekvämt att fylla sin kåsa, kastrull eller vad man nu vill ha vatten i via den lilla kranen. Vattnet flödar lätt och snabbt genom detta filter, upp till 2 liter per minut.

Mitt första försök att montera filtret

Eftersom jag känner mig relativt bra på att läsa bruksanvisningar tog jag mig an även denna anvisning. Jag tog fram påsen, monterade ringen och slangen. Men när det gällde den klämma som justerar hastigheten för vattnet förstod jag inte riktigt hur den skulle monteras. Så första gången fixade min sambo det. Men nu kan även jag.

När man packar filtret tar det relativt liten plats – och det följer med en bärrem som gör det enkelt att transportera den från vattenkällan till platsen där man vill hänga upp vattenbehållaren.

Fördelar och nackdelar

Några av de största fördelarna är att det ryms mycket vatten i behållaren (6 liter, men det finns även en version som rymmer 10 liter), och att den kan användas av flera personer. Det är smidigt att bara ”vrida på kranen” för att få vatten. Jag har inte hittat något negativt alls med detta filter.

Fakta och priser

BeFree Gravity Filter 6 L kostar runt 1.000:-. Detta filter avlägsnar 99,999% av alla bakterier, 99,999% av alla parasiter, mikroplaster och reducerar kemikalier.

UV-ljus

UV: SteriPen UltraLight UV Water Purifier

Att rena vatten med UV-ljus tyckte jag lät väldigt avancerat. Men nu har jag testat SteriPen UltraLight UV Water Purifier och den är riktigt enkel att använda (förutsett att den är laddad). Man häller upp vatten i ett glas, tar av pennans lock (skyddet som sitter för själva sensorn), sticker ner pennan i vattnet och rör om. När sensorerna kommer i kontakt med vattnet tänds en röd lampa uppe på toppen. När vattnet är rent slocknar lampan och en grön indikator tänds. Då kan man sluta röra, och hela reningsprocessen tar ungefär 48 sekunder (säger manualen men det har gått snabbare när jag testat).

SteriPEN UltraLight UV Water Purifier - vattenrening
SteriPEN UltraLight UV Water Purifier

Fördelar och nackdelar

 • UV-filtret tar liten plats, är enkelt att använda och renar vattnet snabbt.
 • Däremot tycker jag personligen att det känns lite osäkert. Ett fysiskt vattenfilter är lättare för mig att förstå.
 • En nackdel är att pennan behöver vara laddad för att fungera (laddas med USB), men den ska å andra sidan klara upp till 40 reningar på en laddning.
 • En nackdel är att UV-filter tar inte bort smågrus t ex, så det passar bäst för kranvatten.

Men filtret kommer definitivt att få följa med mig på kommande utlandsresor.

Sensorerna måste komma i kontakt med vattnet för att lampan ska tändas
Sensorerna måste komma i kontakt med vattnet för att lampan ska tändas

Fakta och priser

SteriPEN Ultralight UV Water Purifier kostar mellan 800:- och 900:-. Filtret förstör 99,9% protozoer (inklusive Giardia och Cryptosporidia), bakterier och virus.

Kemisk rening

Tabletter – Biocool – Purify my drinking water

Det finns en mängd olika tabletter som man kan använda för att rena vatten. Biocool Purify my drinking water används för att bibehålla ett fräscht dricksvatten. Produkten tillsätter syre i dricksvattnet, vilket gör att det bibehåller den goda smaken. Produkten är miljövänlig och ska varken avge varken smak eller lukt.

Tabletter för vattenrening

Fördelar och nackdelar

Den här tabletten är till till för större mängder, den renar nämligen 5 liter vatten. Så den passar bättre att ha hemma i prepping-syfte än på vandring. Tabletterna är ovärderliga den dagen det händer något och man behöver se till att familjen har drickbart vatten. Hållbarheten på tabletterna är lång, men reningstiden är cirka 3 timmar, vilket är relativt lång tid jämfört med övriga metoder. Eftersom tabletterna inte filtrerar vatten passar de bäst på kranvatten eller annat förfiltrerat vatten.

Fakta och priser

En burk Biocool – Purify my drinking water som innehåller 250 tabletter kostar cirka 235:-.

Koka vattnet

Om man inte har med sig någon utrustning för att rena vatten kan man ändå minska risken för farliga bakterier genom att koka upp vattnet. Det är viktigt att se till att det verkligen kokar (inte bara blir varmt) och att sedan hålla det kokande någon minut. Många skadliga bakterier dör när vattnet värms till 100 grader.

Att smälta snö, och koka den, tar död på många bakterier
Att smälta snö, och koka den, tar död på många bakterier

Fördelar och nackdelar

En stor fördel är att man med den här metoden även kan ordna vatten på vintern, genom att smälta snö. Man behöver inte heller köpa någon dyr utrustning utan klarar sig med sitt kök. Enda nackdelen som jag ser det är att det tar en stund innan vatten man kokat har svalnat tillräckligt för att bli drickvänligt.

Därefter kan man antingen använda vattnet direkt, eller bära det med sig
Därefter kan man antingen använda vattnet direkt, eller bära det med sig (här min sambo när vi var i Glaskogen)

Tillverka ett eget vattenfilter

Om man hamnar i en situation där vattnet är slut och man inte har något vattenfilter med sig så kan man tillverka ett eget filter.

Det handlar om att skapa ett filter med flera lager så att vattnet blir renare och renare för varje lager det passerar. Det grövsta (till exempel löv eller larver) filtreras bort överst och så rinner vattnet vidare till nästa lager som är finare fördelat och då fastnar mindre partiklar och så vidare. Tanken är att du ska få ut klart vatten när det runnit igenom hela ditt filter. Till exempel som min sambo visar youtuber-gruppen JLC i klippet här:

Se hela avsnittet där min sambo Göta Äventyr gör JLC till överlevnadsexperter för en dag

Hur gör man?

Man kan använda en PET-flaska, ölburk, hink/bunke där man gör några hål i botten. Där ska vattnet komma ut när det är filtrerat. Sedan fyller man filtret med olika lager (i en flaska eller burk behöver man göra ett större hål i toppen så att man lättare kan fylla den). Bäst är om man kan lägga något tunt tyg i botten, kanske en gasbinda eller liknande, och sedan fin sand på den. Därefter pulvriserat kol (kanske är du i närheten av en lägerplats?), och ovanpå det fint grus och överst större grus/småsten. Fyll så mycket du kan, så att vattnet hinner passera tjocka lager.

Koka alltid ditt egenfiltrerade vatten

Ett egentillverkat filter filtrerar bara bort den grövsta smutsen. Eftersom det inte dödar bakterier eller virus, som ”köpta” vattenfilter behöver man alltid koka det filtrerade vattnet innan man dricker det eller använder till matlagning.

Linda hämtar vatten
Linda hämtar vatten

Sammanfattning – det är inte svårt!

Eftersom jag inte alls var insatt i hur vattenfilter egentligen fungerar eller vilket utbud som fanns blev det en ögonöppnare för mig att testa och skriva om vattenrening. Det är inte svårt eller krångligt att rena vatten under vandring. Man behöver inte heller vara särskilt teknisk kunnig som jag trodde. Jag inser att jag kan klara detta själv – och det är en underbar känsla av frihet. Ryggsäcken behöver inte längre bli för tung på grund av många liter vatten – nu kan jag använda det vatten jag passerar i diken, åar och sjöar. Och kan jag så kan du!

Några avslutande tips

Avslutningsvis vill jag ge ytterligare några tips om vatten: Först och främst är det bra att kolla upp vattentillgången innan man ger sig ut så att man vet vilka platser man kommer att passera där det går att fylla på vatten. Och när du väl är ute: Vänta inte med att dricka vatten tills du känner dig törstig. Drick hellre lite och ofta än mycket och sällan. Detta blir lättare om du har vattenflaskan tillgänglig utan att behöva stanna och ta av ryggsäcken varje gång du ska dricka. Tänk på att inte ta stillastående vatten när du ska dricka, utan alltid rörligt vatten.

Rent fjällvatten - bara att "fiska upp" - här behövs ingen vattenrening
Rent fjällvatten – bara att ”fiska upp” (bild från fjälltur för några år sedan)

Resorb och General Prepper

Skulle du trots bra förberedelser känna att du druckit för lite – se till att ha Resorb eller annan vätskeersättning i första förbandslådan och fyll på nivåerna snarast. Vill du titta på produkter för vattenrening (både dem jag testat och andra) kan du kika in hos General Prepper som har ett stort utbud. Ut och njut nu!

Vackra Holmevatten, Svartedalens naturreservat
Längs många leder finns tillgång till vatten

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

 1. Tack för bra genomgång . En fråga, steripen tog den bort dålig lukt?

  1. Nej det gör den tyvärr inte. Det är i princip bara Graylen som gör det (bra i alla fall.. Sawyer till viss del).

 2. Christina Hansen

  Det här var ju utförligt och pedagogiskt! Låter enkelt nog för mig. Blir nästan sugen på att skaffa någon variant. Och det är ju jättebra ide att ta med den där pennan utomlands!
  Fast bygga eget filter av löv och larver lät inte lockande alls!

 3. Du använder inte löv och larver som filtermaterial, utan hon menar att det översta lagret med grovt grus/småster filtrerar bort det största ”smutsen” ex löv och larver. Sedan blir filtermaterialen mindre för varje lager så finare och finare partiklar fastnar för varje lager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.