Runstenar

När min dotter var mindre tyckte hon att det var oerhört spännande att få vara med och leta runstenar, och även att få höra historierna runt omkring dem. Hon har tyvärr vuxit ifrån det nu, men själv upplever jag fortfarande att det är lika spännande, och tycker att runstenar är trevliga utflyktsmål.


Runsten Sm 76, Komstad, Sävsjö kommun
I en trädgård vid Backgården i Komstad (Sävsjö) står en avslagen runsten (Sm 76) som är ungefär 70 cm hög. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 76, Komstad, Sävsjö - det gamla fängelset syns i bakgrunden
Runsten Sm 76

Runsten Sm 77, Västragårds gravfält, Sävsjö kommun
Ute på Västragård gravfält, strax utanför centrala Sävsjö, står runsten Sm 77 från vikingatiden. Stenen är 3,1 meter hög och inskriften är djup och tydlig. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Här står jag och beundrar runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö. En av de runstenar i min närhet jag tycker är allra mäktigast.


Runsten Sm 78, Uppåkra, Vallsjö, Sävsjö kommun
Ute på ett nyröjt sankt område i Uppåkra, Vallsjö socken, Sävsjö kommun, står runsten Sm 78. Stenen som är av ögongranit är 1,6 meter hög. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 78, Uppåkra, Vallsjö, Sävsjö
Runsten Sm 78

Runsten Sm 80, Vallsjö, Sävsjö kommun
Längs länsväg 127 mellan Vetlanda och Sävsjö svänger du av mot Vallsjö och Sävsjö Häradsväg (märkt med skyltar). Där står runsten Sm 80  uppe på en kulle. Stenen är 1,35 meter hög. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 80, Vallsjö, Sävsjö
Runsten Sm 80

Runsten Sm 93, Nömme, Björkö, Vetlanda kommun
I Nömme, Björkö socken, Vetlanda kommun står runsten Sm 93, också kallad Nömmestenen, vid kanten av en liten grusväg. Stenen är 2,1 meter hög. Här kan du läsa mer om runstenen SM93.

Runsten Sm 93, Nömme, Björkö, Vetlanda
Runsten Sm 93

Runsten Sm 96, Brobyholm, Lannaskede, Vetlanda kommun
Runsten Sm 96 ) också kallad Brobyholms runsten, är den sten som hittills har berört mig mest. Den är gjord av gnejs och 1,34 m hög. Tord och jag kom strövande i skogen fram till stenen och det var en nästan magisk känsla när vi fick se den. Här hittar du mer information om stenen och den speciella platsen den står på.

Runsten Sm 96, Brokaby, Lannaskede, Vetlanda
Runsten Sm 96, Brokaby, Lannaskede, Vetlanda


Runsten Sm 99, Myresjö, Vetlanda kommun
Mellan Vetlanda och Sävsjö, längs länsväg 127, hittar du runsten Sm 99. Den är 1,55 m hög. En smal väg leder fram till en parkering och därifrån är det inte mer än 20 meter fram till stenen. 100 meter längre bort finns även Sm 100. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 99, Myresjö, Vetlanda
Runsten Sm 99

Runsten Sm 100, Nävelsjö, Vetlanda kommun
Mellan Vetlanda och Sävsjö, längs länsväg 127, hittar du runsten Sm 100. Den är 2,5 m hög. En smal väg leder fram till en parkering och därifrån är det inte mer än 150 meter fram till stenen. Du passerar Sm 99 på väg från parkeringen till runstenen. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 100, Nävelsjö, Vetlanda
Runsten Sm 100

Runsten Sm 101, Nöbbesholm, Nävelsjö, Vetlanda kommun
Vid Nöbbesholm, Nävelsjö socken, i Vetlanda kommun finns runsten Sm 101, Nöbbelestenen, en av länets mest märkliga runstenar. Den är 2,5 m hög och har inskrift på två sidor. Sväng av väg 127 mellan Vetlanda och Sävsjö vid skylt Åhult. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 101, Nöbbesholm, Nävelsjö, Vetlanda
Runsten Sm 101

Runsten Sm 111, Fageräng, Vetlanda kommun
Vid skogsbrynet invid vägen strax före Fageräng står runsten Sm 111. Den är cirka 1,65 m hög. Det går att parkera vid vägkorsning mot Fifflekull några hundra meter från stenen. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 111, Fageräng, Vetlanda
Runsten Sm 111

Runsten Sm 113, Tångerda, Vetlanda kommun
Drygt 100 meter från vägen, vid Wikellagården strax före Tångerda gård, står runsten Sm 113. Den är cirka 1,2 m hög och 1,8 m bred. Det finns gott om parkeringar vid Wikellagården. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 113, Tångerda, Vetlanda
Runsten Sm 113

Runsten Sm 132, Rickelstorp, Flisby, Nässjö kommun
Vid en liten bäck längs vägen mot Rickelstorp, Flisby socken (Nässjö kommun) står runsten Sm 132. Stenen är av granit och 1,2 meter hög.  Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 132, Rickelstorps runsten
Runsten Sm 132, Rickelstorps runsten

Runsten Sm 133, Sunneränga, Flisby, Nässjö kommun
Längs den gamla Holavedsvägen, strax söder om Aneby, står runsten Sm 133. Stenen är av röd granit och 2,1 meter hög.  Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 133, Sunneränga, Flisby, Nässjö
Runsten Sm 133

Runsten Sm 141, Mellby, Eksjö kommun
I en hage strax norr om Mellby finns runsten Sm 141. Den är av granit och 75 cm hög. Det går att parkera cirka 50 meter från stenen. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 141 Värneslätt, Mellby, Eksjö
Runsten Sm 141

Runsten Sm 142, Värneslätt, Mellby, Eksjö kommun
Längs vägen på Värneslätt, Mellby socken, Eksjö kommun, står runsten Sm 142. Den är av granit och 1,3 m hög. Det går att parkera alldeles invid den inhägnade stenen. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 142, Värneslätt, Mellby, Eksjö
Runsten Sm 142

Runsten Sm 143, Värneslätt, Mellby, Eksjö kommun
Ute på en åker i Mellby socken, Eksjö kommun, står runsten Sm 143. Sm 143 är av gråaktig grönsten och cirka 1,3 meter hög. Du kan parkera vid en traktorväg och har då några hundra meter att gå ut på åkern till Sm 143. Här hittar du mer information om stenen och om mitt besök vid den.

Runsten Sm 143 - Värneslätt, Melly, Eksjö
Runsten Sm 143

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.