Kategori: Utrustning

Underbart att tälta - här vid en sjö i månens sken

När abstinensen efter att tälta slår till

Att sova ute är befriande härligt. Oftast har jag sovit i vindskydd eller övernattningsstugor, men på sistone har jag haft större möjligheter att tälta. Häromdagen kände jag mig så “ute-sugen”, trots att det inte var mycket mer än en vecka sedan vi tältade i snön i Sälen, att jag kände att jag “måste” ut igen. När jag la fram förslaget så var min vän inte sen att haka på efter att vi dubbelkollat med tonåringarna att de kunde låta oss vara borta över natten.

Läs mer

Att lära sig utrustningen är viktigt innan man ger sig ut på långfärdsvandring

Att förbereda sig inför långfärdsvandring

Först och främst kanske man skulle definiera, vad en långfärdsvandring är? Det är naturligtvis väldigt individuellt. En del tycker att 50 km är långt andra tycker att 500 km är långvandring. Det finns ingen uttalad gräns för vad som räknas som långt, det är verkligen personligt och upp till var och en att bedöma. Jag tycker att om man går längs ex en led under flera dagar och går många kilometer om dagen så kan man visst räkna det som långvandring. Det behöver inte vara jättelångt. Tänk det ur ett barns perspektiv. Då kan 1,5 km vara riktigt långt. Världsvandrare å andra sidan finns det flera stycken av och det personerna går ju 40 000 km eller mer!
Läs mer

Lyxigt med kamin i tältet

Fredagslyx – test av kamin

Igår blev det äntligen tillfälle för mig att få sova ute igen. Fyra veckor sedan sist. Den här gången blev det bara en kort, men brant, vandring upp på ett närliggande berg, där tältet lyxigt nog redan stod och väntade.

Läs mer

Inte fy skam att ligga i sin sovsäck och ha sådan här utsikt! Foto: Therése Freid

Att sova gott: Sovsäck

 

Här följer mina personliga tankar som ledde fram till mitt val av sovsäck.

Det är inte bara liggunderlaget (se mitt tidigare inlägg) som avgör om du ska få en hygglig natts sömn, den andra viktiga komponenten är sovsäcken. Det här är ett ämne som kan stötas och blötas till man blir grön i fejset. Det finn säkert lika många åsikter som det finns friluftsfolk. Men detta är min personliga syn på saken. Som jag beskrev redan i del 1 så finns det undersökningar som visar att större delen av befolkningen sover på sida eller mage. Bara 8 % sover på rygg (se artikel i Aftonbladet här)!

Läs mer

Att kunna sova gott efter en lång vandringsdag är oerhört värdefullt

Att sova gott: Liggunderlag

Här följer mina personliga tankar som ledde fram till mitt val av liggunderlag.

Det finns många saker för en vandrare som övernattar i tält eller vindskydd som man kan frustreras av. Det behöver inte vara några stora saker ofta är det faktiskt mer detaljer som kan irritera. Jag ska utveckla mitt resonemang i denna text och först och främst konstatera att om man finner det obekvämt att ligga ute i vindskydd/tält så har man troligen gjort fel eller använder fel utrustning. Visst, det finns människor som ogillar detta oavsett vilken utrustning de får till sig men då har det nog med person/inställning att göra med och inte utrustningen sig. Alla är vi olika och det får man respektera.

Läs mer

Min andra övernattning i januari blev vid Halsefjorden hemma på Orust

Strålande väder och ny utrustning

Strålande sol, hög klar himmel och stiltje – jag kan inte sitta inne i sådant väder! Jag måste ut! Med packad säck och ivrig hund ger jag mig iväg. Luften är kall och jag fyller lungorna girigt. Under fötterna frasar de frusna löven.

Läs mer

Kartor

Kartor är lika med lycka

En del använder kartor enbart för att navigera. För mig är kartor så mycket mer. Kartor är lika med lycka. Redan det att ha kartorna. Veta att de finns där. Att kunna plocka fram dem och titta på dem. Drömma och planera. Ta fram dem efter mina turer när jag har ännu större förståelse för platserna […]

Läs mer
Nya kängor - Hanwag Tatra II Wide Lady Gore-Tex

Nya kängor = lycka

Man behöver inte köpa en massa utrustning för att vara ute – det är bara att klä på sig och gå ut. Om man är ute/vandrar mycket finns det ändå två saker som jag tycker att man bör lägga pengar på, och det är kängor och ryggsäck. Läs om mitt känginköp

Läs mer