Kategori: Södermanland

skärgård från fastlandet

Skärgård på “fastlandet”


Jag har en förkärlek till Stockholms skärgård och jag brukar för det mesta åka dit under påsken. Men nu ska man ju helst inte åka om man inte måste samt att Waxholmsbolaget som kör båtarna har sina restriktioner. Därför valde jag att stanna hemma. Däremot så finns det platser i “skärgården” dit man kan ta sig med bil, och att ta sig ut i naturen är bara hälsosamt. Så jag tänkte tipsa om tre Stockholms skärgårds-nära ställen som man kan åka bil till.
Läs mer

Barnen mäter djupet på en av Gålös jättegrytor

Jättegrytor i Gålö naturreservat

På väg ut mot Gålö havsbad står två beiga skyltar i en kurva . De är försedda med texten “Jättegrytor”. När barnen och jag åkte ut till Gålö förra veckan passerade vi dessa skyltar och blev lite nyfikna.
Läs mer

Utgång en fredag – fredagslyx

Sista fredagen i mars bestämde jag mig för att det var dags för en utgång efter jobbet. För det kan man ju göra enklare nu när det är ljusare längre om kvällarna.
Läs mer

Allemansråttans stig, Tyresta

Allemansråttans stig, Tyresta

Allemansråttans stig i Tyresta är en liten stig på 700 meter. Längs stigen får barnen lära sig om allemansrätten. En eftermiddag den här veckan tog jag med mig mina barn dit.

Läs mer

Hängbro, Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat – med barn

Om du som jag älskar broar så är Stendörrens naturreservat ett ställe för dig, med hängbroar som förbinder några öar. Jag tog med mig mina tjejer på 4 och 5 år och bebis och åkte dit en ledig fredag i januari. Vi bor i Stockholm så för oss tar det lite över en timme att åka dit med bil längs E4 söderut. Strax innan Nyköping står en brun skylt som markerar avfarten till Stendörrens naturreservat .

Läs mer

Näktergalslunden – en oas mitt i Trosa

Jag har ett litet anteckningsblock här hemma. Ett fint, med hårda pärmar med färgglada fjärilar på. Där i skriver jag alla de tips på platser och naturupplevelser, stora som små, nära som längre bort, som jag vill utforska när tillfälle ges. På så sätt glömmer jag inte bort sådant jag läser online, i böcker och tidningar.

En sådan plats är Näktergalslunden. En litet naturområde som ligger nära Trosas tätort invid Tureholmsviken. Namnet på platsen låter så vackert i sig, även om jag förstår att inga näktergalar kommer att sjunga för mig där denna årstid. Ett näktergalspar som en gång i tiden häckat i denna botaniskt rika lund har givit platsen dess namn.

Läs mer

Min favorittur 2019 – Erika Pettersson

I slutet av april läste jag om naturreservatet Svanviken-Lindbacke på Sörmlandsledens facebooksida. I inlägget visade skribenten de mest magiska bilder på ängar fyllda av styvmorsvioler! Jag blev helt betagen av dessa bilder och började genast undersöka var denna plats låg och om jag själv hade möjlighet att ta mig dit.

Läs mer

Öja

Min favorittur 2019 – Annie Fredriksson del 1

Jag tycker om att åka ut i Stockholms övärld. Närheten till vatten har alltid tilltalat mig, det är nog en av anledningarna. En annan anledning är att jag är bortskämd med att ha hus på en av öarna. För några år sedan skapade jag en sida för mina skärgårdsfotografier och eftersom jag sa att jag fotade skärgården kunde jag ju inte hålla mig till bara “min” ö. I år besökte jag bland annat både den sydligaste och den nordligaste ön och jag har svårt att välja bara en av dem – så jag gör ett inlägg om varje.

Läs mer

Tyresta nationalpark

Ett snöigt Tyresta

 

För snart två veckor sedan fick vi en helg med snö och sol i Stockholmsområdet. Det var väldigt efterlängtat och jag försöka maximera min tid ute i naturen. Det blev två turer i Nackareservatet på väg till och från centralen. På söndagen skulle jag ut en kort sväng till Tyresta nationalpark (för jag skulle egentligen inte hinna en längre tur) men mina planer för dagen ändrades och det slutade med att det blev en fem timmar lång vandring. Den startade vid niotiden på dagen i Tyresta by.

Läs mer

Alsgruvan, Gnesta

Alsgruvan – upplev isfallet om vintern

  Med detta inlägg vill jag visa hur väldigt lätt det är att susa förbi naturupplevelser på vår väg emot större resmål och platser. Jag och min bästa vän är båda intresserade av fotografering och älskar att tillsammans besöka olika platser i naturen för att få chans att fotografera naturens häftiga kontraster och detaljer. Ofta […]

Läs mer
Hemomkringvandring i Paradisets naturreservat

Paradisets naturreservat, Huddinge

  Paradiset är ett kommunalt naturreservat som ligger i Huddinge i Stockholm. Paradisets naturreservat är 760 hektar och genom reservatet går en del av sörmlandsleden, eller rättare sagt delar av tre olika etapper. Det finns fyra leder i Paradiset, förutom sörmlandsleden. De är rundslingor på 5-8 kilometer, men man kan gå både kortare och längre […]

Läs mer
Vindskydd i Långälven-Elfviks naturreservat

Vandring på Lidingö

  Lidingö är kanske inte det första du tänker på när det handlar om skog och natur, men det finns faktiskt två naturreservat på ön; Långängen-Elfvik och Kappsta. Långängen-Elfsvik är 440 hektar stort och har både skog , ängsmark och en större sjö – Kottlasjön. Detta är en riktigt nära vandring för mig, jag bor nämligen […]

Läs mer
Kaveldun i Vagnhärad våtmark

“Jakten på Södermanlands äldsta runsten”… eller kanske “Vagnhärads våtmark”

  En solig och klar höstdag i början av november fick jag och mannen min för oss att vi skulle hitta Södermanlands äldsta runsten. Den ska finnas i Berga i Hunga kulturreservat som ligger på ett lagom gångavstånd ifrån vår bostad. Vi hade inte besökt reservatet tidigare, så detta skulle bli en spännande utflykt med […]

Läs mer
Höst på Jättarsberget

Furholmens naturreservat och Jättarsberget

  På min andra hemomkringvandring vill jag ta er med till Jättarsberget i Furholmens naturreservat. Furholmen ligger i Tullgarns kronpark, ca: 1 mil ifrån Vagnhärad där jag bor. Hit åker jag bil själv eller tillsammans med familjen och vänner. Det var tack vare att Trosa kommuns häfte med tips om naturpärlor för några år sedan […]

Läs mer
Lånestahedens naturreservat

Lånestahedens naturreservat

  Den allra första hemomkringvandring jag vill ta dig med på är till en av mina absoluta favoritplatser på hemmaplan – Lånestahedens naturreservat i Vagnhärad, Södermanlands län. Jag har 400 meter att gå ifrån mitt radhus fram till en av grindarna in till denna vackra plats. Väl innanför grinden känns det som att jag lämnar […]

Läs mer