Boende - här i gratisstuga längs vandringsled

Med vår svenska allemansrätt är det enkelt att övernatta när man är ute på vandring eller andra friluftsäventyr om man har med sig till exempel tält eller hängmatta (hammock). Om du däremot inte vill, eller kan, bära med dig ditt boende finns många andra boendealternativ. Här kommer några tips:

Vandrarhem och andra ”tak över huvudet” via STF (Svenska Turistföreningen)

Hos Svenska Turistföreningen hittar du personliga och hållbara boenden runt om i landet. Det är allt ifrån vandrarhem, fjällstugor och till hotell. Du som är medlem får dessutom rabatt.
https://www.svenskaturistforeningen.se/

Vindskydd i Sverige

Här kan du hitta vindskydd på många platser i landet – ett boende som jag personligen tycker är väldigt trevligt.
Vindskyddskartan Sverige (digital via Google maps)

Andra ställen där du kan söka information om vindskydd är på kommunens eller vandringsledens webbplats.

Liite bekvämare boende, 2-3 timmar från Orust

En av mina följare efterlyste tips på boende som är lite bekvämare än tält, men ändå inte i hotellklass. Följaren ville att boendet skulle ligga inom 2-3 timmars resa från Orust/Tjörn. Dessutom skulle de ligga i naturområde/nära vandringsled. Här är listan som jag har sammanställt: Bekvämare boenden – sammanställt av Hemomkringvandring.se. Kommentera gärna längst ner på sidan om du har fler tips så fyller jag på listan.

Trädtält

Under 2022 sov jag i trädtält 6 nätter och det gav verkligen mersmak. Några av nätterna var hos Pevon Ecoturism (Vättlefjäll) och några hos Styrsö Vandrarhem (Kosterhavet). Jag kan verkligen rekommendera att hyra plats i trädtält om du får möjlighet!

Boken Stuglandet – en guide till fria övernattningar

Den här boken vill vara en guidebok till klimatsmart och billig turism och den är skriven i reportageform. Den handlar om öppna stugor där vem som helst kan rulla ut sovsäcken, men som inte går att boka i förväg.

Jag måste dock erkänna att jag blev väldigt besviken på boken. Det är inte många stugor med i varje område – jag skulle till exempel själv kunna tipsa om väldigt många stugor som inte finns med i boken, så jag tycker inte att de har varit särskilt djuplodande i sin jakt på stugor. Men några små tips kan man ändå få. Och den är rätt snygg.

Här kan du läsa mer om, eller köpa, boken ”Stuglandet”

Boken "Stuglandet"
Boken ”Stuglandet”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.