Efter att jag och Tord hade varit ute i nästan 11 timmar på fredagen för att titta på och fotografera orkidéer hade jag en önskan kvar. Nämligen att få tälta på Öland. Visserligen hade jag gjort det tidigare, men nu hade jag en speciell plats i åtanke. En plats som jag och min före detta kollega Mattias passerade när vi vandrade mellan Byxelkrok och Byrums raukar för två år sedan.

Den här platsen ville jag hitta tillbaka till och tälta på Öland
Den här platsen ville jag hitta tillbaka till och tälta på

Ut längs leden

Tord (som är en sådär 20 år äldre än jag) hade inte alls lust att tälta. Men han var snäll nog att ändå skjutsa mig till Ekopark Böda och Västra Bödakustens naturreservat. Där lämnade han av mig längs vandringsleden som följer kusten, och jag började vandra norrut. Efter en kort bit mötte jag en cyklist som jag stannade och pratade med en stund. Det visade sig vara ägaren till STF Hagaby Lantgården där min dotter och jag bodde med hundarna för något år sedan. Efter en stunds trevligt samtal fortsatte vi åt varsitt håll. Snart svängde jag av leden in på en stig mot havet.

Så här fin är leden och lätt att gå
Så här fin är leden och lätt att gå

Efter ett hundratal meter kom jag fram till en brant sandbank ner mot stenstranden. Men jag valde att gå längs stigen bland tallarna då det är enklare än att gå i sand. Min plan var att gå där tills jag kom fram till den planerade tältplatsen. Det dröjde dock inte länge förrän jag kom till en helt annan plats som kändes helt perfekt. Det var en slät ytan mellan tallarna – precis framme vid kanten så att jag hade stranden och havet precis nedanför. Jag var en liten bit ifrån stigen och ännu längre från leden, så det kändes tillräckligt avskilt. Därför bestämde jag mig för att slå upp tältet där.

Längtan efter att få tälta på Öland igen blev verklighet - här i tältet från Jack Wolfskin
Längtan efter att få tälta på Öland igen blev verklighet

En lugn kväll – för bara mig

När tältet var uppe, vilket gick lätt och smidigt, gick jag på en liten upptäcktsfärd i närområdet. Sedan tog jag med mig en dricka och min fleecejacka och hasade nerför branten till den vackra stenstranden. Det blåste svala vindar och små vågor slog upp mot stenarna. Eftersom jag hade all tid i världen, och för en gångs skulle inte behövde tänka på något eller någon annan än mig själv, slog jag mig helt sonika ner. Och bara satt där. Och låg. I minst en och en halv timme.

Lyx att få vara ute helt själv!
Lyx att få vara ute helt själv!

När det blev för kallt hängde jag fleecejackan över axlarna och fortsatte njuta av kvällen. Himlen skiftade färg flera gånger. De enda ljud som hördes var vågorna och fåglarna. Till på köpet var det helt myggfritt!

Till slut upptäckte jag att det började bli rätt mörkt omkring mig. En blick på klockan bekräftade att det verkligen var dags att gå i säng. Jag hade stämt träff med Tord klockan 07.00 morgonen efter. Och innan dess skulle jag ju hinna packa tältet och även gå till vår mötesplats. Så jag hade tänkt stiga upp runt 05.30.

Blå timmen - när jag skulle tälta på Öland. Och för dig som undrar: Tältet är ett Jack Wolfskin Yellowstone III
Blå timmen. Och för dig som undrar: Tältet är ett Jack Wolfskin Yellowstone III

Vaknade utvilad i tältet

Som vanligt sov jag oförskämt gott i tältet. Men redan före klockan 05 vaknade jag och kände mig pigg. När jag tittade ut genom tältöppningen såg jag Blå Jungfrun i pastellfärger i havet rakt utanför mig. Genom andra tältöppningen möttes jag av solstrålar som silade ner mellan tallarnas grenverk.

Vilken pastell-morgon
Vilken pastell-morgon

Även att ta ner tältet gick smidigt, så jag var snabbt packad och klar. Eftersom jag hade tid över bestämde jag mig för att ta en extra sväng innan jag gick till mötesplatsen för bilfärd till dagens orkidéäventyr. Upp med ryggsäcken på ryggen, hasade nerför sandbanken och så började jag traska längs kustlinjen i sand och på sten. Det var helt magiskt stilla och vackert.

Så här såg underlaget ut som jag gick på när jag inte gick längst ner i sanden
Så här såg underlaget ut som jag gick på när jag inte gick längst ner i sanden
Härligt att komma runt kröken och se att stranden fortsatte in i nästa vik - och förbi
Härligt att komma runt kröken och se att stranden fortsatte in i nästa vik – och förbi

Dags att vända och gå mot mötesplatsen

Jag njöt av varje andetag och varje steg. Men innan jag visste ordet av hade jag kommit fram till platsen som jag egentligen hade tänkt sova på. Där gick jag upp och följde sedan stigen tillbaka åt rätt håll igen. Jag häpnade gång på gång över hur otroligt vackert det var. Och jag njöt av att få det bästa av två världar – havet och skogen – på samma ställe.

Kan man ha det mycket vackrare? Det var helt klart rätt beslut att tälta på Öland en av nätterna jag var där!
Kan man ha det mycket vackrare?

Kan man egentligen ha det mycket vackrare? Det var helt klart rätt beslut att tälta på Öland en av nätterna jag var där! Och det var helt underbart att få den här extra stunden på morgonen. Som vanligt hade jag planerat väl, så jag hann i tid till mötesplatsen. Till och med i så god tid att jag kunde lyxa till det och använda naturreservatets toalett vid parkeringen. Sedan var jag redo nya äventyr – och helt uppfylld av alla vackra intryck från min lilla övernattningstur. Öland förtrollar mig – varje gång jag är där!

Ännu en kvällsvy
Ännu en kvällsvy

Mera från min Ölandsresa i juni 2021

Lyckad orkidéresa till Öland
Blomstervandring på alvaret
– En tur längs Stenkusten, Öland

Härlig morgonsol längs leden
Härlig morgonsol längs leden

För dig som vill veta mer om platsen

Platsen jag tältade på ligger i Bödakustens västra naturreservat. Där är det tillåtet att tälta en natt. Men var uppmärksam på reglerna om du planerar att täta på Öland. Det finns ett 75-tal naturreservat, och de flesta av dem har restriktioner kring övernattning. Jag utgick från parkeringen i Ramsnäs och gick norrut. Leden är välmarkerad, och du kommer att hitta många vackra platser för ditt tält om du viker av från leden.

Läs om när jag passerade här för två år sedan när jag gick mellan Byxelkrok och Byrum (länk till gammalt inlägg)

För mer information om naturreservatet Bödakusten västra se Länsstyrelsens information
Du kan också hitta mycket information hos Sveaskogs information om Ekopark Böda

2 Comments

  1. Hej,
    Ny på att tälta och undrar vad som gäller där du va, är de ok att tälta? Läst hos länsstyrelsen att man inte får de.. Stämmer de? Eller faller en natt under allemansrätten? 🙂

    Såg ut att va en härlig plats, du har inte koordinater? 🙂

    1. Hej Oskar! Vad roligt att du hittat ut :). Jag tror att du får kolla hos Länsstyrelsen igen. Om naturreservatet Bödakusten Västra står det: ”Inom naturreservatet är det inte tillåtet att: 3. tälta, längre tid än ett dygn.” Med andra ord är det tillåtet att tälta ett dygn. Om det bara hade stått att inte var tillåtet att tälta så gäller INTE allemansrätten. I naturreservat och nationalparker är det ofta begränsat var och hur man får tälta/övernatta – om man får det över huvud taget. Så det är kanonbra att kolla upp innan man går ut. Vad gäller platsen – kolla längst ner i blogginlägget så kommer du att hitta dit – eller till en minst lika vacker plats! Ut och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV