Efter min flytt från Småland för 4 veckor sedan fick jag äntligen träffa min yngsta syster och hennes barn igår. Högt på deras önskelista var (till min stora lycka) att få se typiska ”västkustklippor” så vi åkte raka spåret till lättillgängliga Marstrand.

Vi har nyss lämnat färjeläget och går mot fästningen
Vi har nyss lämnat färjeläget och går mot fästningen

Från Kungälv där vi träffades tog det runt en halvtimme att ta sig ut till ön med bil. Färjan tar cirka 2 minuter, och så här under högsäsong går den en gång i kvarten. Vi hade turen att precis komma med färjan (det finns ett maxantal för hur många passagerare som får följa med och gränsen gick precis efter att min dotter klivit ombord). Snart hade vi kommit i land och började vår upptäcktsfärd på ön. Första anhalten blev Carlstens fästning – där vi egentligen inte alls tänkt gå in.

Några i sällskapet ville gå in, så det slutade med att jag och de båda hundarna väntade på utsidan medan de andra gick in. Tyvärr hann de inte se så mycket som de hade velat av fästningen, för när man har med en 2-åring, en 4-åring och en 6-åring så får man ägna ganska mycket tid åt att titta så att de inte springer rätt ut i en vallgrav eller andra farliga ställen. Efter en timme anslöt gänget till mig där jag satt i solen och njöt med hundarna.

Hundarna njuter av att vara vid havet, här på Marstrand
Hundarna njuter av att vara vid havet, här på Marstrand
Strandglim - Silene uniflora
Strandglim – Silene uniflora

Från fästningen tog vi närmast möjliga väg ner mot havet. Längs vägen letade jag blommor och barnen hoppade och skuttade lyckligt på klipphällarna vi gick förbi. De hittade snart ett superbra ställe att stanna och fika på där vi hade fin utsikt över havet och hörde ljudet av vågorna som slog mot land, men ändå satt i lä.

Fikapaus på Marstrandsön
Fikapaus på Marstrandsön
Min dotter med en av sina kusiner i knät
Min dotter med en av sina kusiner i knät

Vi satt länge och njöt av platsen. Och av fikat såklart. När barnen började bli rastlösa klättrade de omkring och utforskade alla spännande platser runt oss. Själv gick jag och fotade blommor.

Spännande miljö att utforska
Spännande miljö att utforska
Här syns "stigen" som går runt ön
Här syns ”stigen” som går runt ön
Busiga barn som hjälper moster att leta blommor på Marstrandsön
Busiga barn som hjälper moster att leta blommor
Blåmunkar - Jasione montana
Blåmunkar – Jasione montana

Min systerdotter på 2 år behövde sova en stund, så hon och min syster la sig helt enkelt på liggunderlaget vid fikaplatsen. Några av oss andra passade på att gå en sväng längs stigen som går runt hela ön. Den var bred, iordninggjord och väldigt lätt att gå. De mäktiga vidsträckta vyerna tog andan ur mig.

Min sambo och hans hund längs stigen på Marstrand
Min sambo och hunden Wilma längs stigen på Marstrand
Ofattbart vackra vyer. Foto: Lars Johansson
Ofattbart vackra vyer. Foto: Lars Johansson
Somliga väljer svårare vägar....
Somliga väljer svårare vägar….

Efter ungefär fem timmar på ön bröt vi upp från vår fikaplats och gick längs stigen ner mot färjeläget. Solen sken på oss hela vägen och vi njöt för fullt av platsen – och av sällskapet.

Dags att börja röra sig mot färjan
Dags att börja röra sig mot färjan
Besksöta - Solanum dulcamara
Besksöta – Solanum dulcamara
Vilken vacker dag vi fick på Marstrand!
Vilken vacker dag vi fick på Marstrand!

För mig som är oerhört svag för den här typen av miljö kunde vi inte åkt till en bättre plats och jag är tacksam över att jag fick dela dagen både med min dotter, min sambo och min syster och syskonbarn. Så mycket vandring blev det inte tillfälle till, men på min önskelista till min sambo finns flera öar som vi kan välja på för vår nästa vandring.

Bohusklippor - bland det vackraste jag vet
Bohusklippor – bland det vackraste jag vet

För dig som vill veta mer om Marstrand

Så här hittar du hit: Marstrandsön ligger några mil norr om Göteborg. Med bil tar det runt 50 minuter. Följ E6 till Kungälv. Därifrån är det skyltat. Färjan tar cirka 2 minuter och går en gång per kvart dagtid, och en gång i halvtimmen på kvällarna. Barn under 7 år åker gratis. Vi betalade runt 120:- för 3 vuxna och en tonåring. Biljetten gäller tur och retur.
Länkar: Länk till Marstrands egen sida om vandring runt ön Slingan runt ön är cirka 5 km.

1 Comment

  1. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or
    something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit,
    but other than that, this is excellent blog. An excellent read.
    I will definitely be back.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV