Gäddeforsabron - stenvalvsbro Björkö, Vetlanda

Över Solgenån, strax intill väg 31  mellan Stensjön och Björköby, hittar du Gäddeforsabron. Den vackra stenvalvsbron är svår att missa om man kommer körande längs vägen som passerar alldeles intill.

Gäddeforsabron - stenvalvsbro Björkö, Vetlanda
Gäddeforsabron – stenvalvsbro Björkö, Vetlanda

Bron är en stenvalvsbro med fyra valv som ligger längs den gamla häradsvägen mellan Nässjö och Vetlanda. Denna vägsträckning är mycket gammal, och det har förmodligen funnits en träbro här innan Gäddeforsabron byggdes.

Gäddeforsabron - stenvalvsbro Björkö, Vetlanda

Bron ligger otroligt vackert och den rustades upp av hembygdsföreningen 2005. På platsen finns en skylt som beskriver konsten att slå en stenvalvsbro. Där finns också bord och bänkar för den som vill stanna kvar och njuta av de fina omgivningarna en stund. Det går bra att gå på den gamla häradsvägen som nu är en fin liten skogsväg.

Gäddeforsabron - stenvalvsbro Björkö, Vetlanda

Så här hittar du till Gäddeforsabron

Kör väg 31 mellan Stensjön och Björköby. Kommer du från Stensjön ligger bron till vänster om vägen. Lämpligt nog ligger en stor parkeringsplats till höger om vägen i direkt anslutning till stenvalvsbron. Vid bron finns också bord och bänkar.

GPS-koordinater, N 6380518, E 491502

Länkar

Länk till Fornsöks information om Gäddeforsabron (inklusive karta)

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.