Den näst sista morgonen i Funäsfjällen satte jag mig i bilen. Helt utan sällskap, vilket kändes lite ovant, men lyxigt. Varken hundar, barn eller sambo var med. Eftersom målet för min morgontur var Tänndalens natur- och blomsterstig blev det en kort bilresa på 10 minuter.

Blomsterstigen i Tänndalen / Hamra
Blomsterstigen i Tänndalen / Hamra

Blomsterstigen startar vid skiduthyrningen

Efter vad jag hade läst mig till skulle det vara enklast att parkera vid Tänndalens Skiduthyrning som ligger alldeles bredvid RV84. Tydligen skulle man inte göra som jag och parkera bredvid huset. Utan man ska svänga av, köra förbi bakom och parkera på grusparkering ovanför skiduthyrningen. Därifrån är leden tydligt markerad med orange stolpar.

Tänndalens natur- och blomsterstig
Tänndalens natur- och blomsterstig

Myrmarker och fjällbjörkskog

Till största delen går leden över öppna myrmarker och genom fjällbjörkskog. Vyerna är storslagna och man ser berg i bakgrunden åt alla håll. På flera ställen finns sittbänkar utställda. Dessa passar bra om du vill ta en kopp kaffe – eller bara njuta av omgivningen.

Längs blomsterstigen fanns hur mycket som helst att titta på
Längs blomsterstigen fanns hur mycket som helst att titta på
En del av leden går genom fjällbjörkskog
En del av leden går genom fjällbjörkskog

Informationsskyltar längs blomsterstigen

Längs leden står ett 50-tal skyltar som talar om vad man kan se precis där man står. Givetvis förutsatt att man är där vid rätt tidpunkt. Bästa tiden att gå blomsterstigen är mitten av juli, men det fanns mängder av blommor även att månaden började närma sig sitt slut.

Exempel på hur skyltarna längs blomsterstigen ser ut
Exempel på hur skyltarna längs blomsterstigen ser ut

Visserligen fick jag inte se något nytt den här gången, men hade jag varit här första dagen på mitt besök i Funäsfjällen hade jag lärt mig en massa. Men det var fantastiskt lyxigt att få både namnet på blommorna och intressant information om dem direkt på plats. Utan att behöva söka upp den själv.

Torta - eller fjälltolta - gör något med mig.. jag blir så mjuk när jag ser den
Torta – eller fjälltolta – gör något med mig.. jag blir så mjuk när jag ser den

De här blommorna såg jag (och några fler)

Här kommer en lista över en stor del av de blommor jag såg medan jag gick rundan. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Dessvärre har jag inte bild på alla. Men här är en förteckning på övriga blommor jag såg (men jag har förmodligen glömt en del). Björkpyrola, blodrot, daggkåpa, hjortron, humleblomster, kråkklöver, kärrspira, liten blåklocka, midsommarblomster, mjölkört, prästkrage, ripbär, rödblära, rödklöver, smörblomma, vitmåra och älggräs.

Planera in en tur här första dagen i Funäsjällen

Slutligen: Är du intresserad av blommor, och har planer på att besöka Funäsfjällen? I så fall tycker jag att du ska planera in en tur här på blomsterstigen den första dagen på din resa. Det kommer du att ha stor nytta av resten av vistelsen.

Fantastiskt att gå blomsterstigen genom denna miljö
Fantastiskt att gå blomsterstigen genom denna miljö

PS. Jag bör kanske tillägga att leden inte går upp på fjällheden, så det är en hel del fjällväxter som du inte ser under turen. Men i stort sett alla av de mest förekommande i våtare marker har du chans att se här. DS.

Bergfink - det fanns även fåglar längs blomsterstigen
Bergfink – det fanns även fåglar längs blomsterstigen – 30 sekunder innan jag kom fram till denna skylt såg jag den sittande i en buske

Mer information om blomsterstigen

Längs Tänndalens natur- och blomsterstig, som är 2,5 kilometer kort, finns inga branta partier. Eftersom stora delar av leden är spängad är den tyvärr ändå inte tillgänglig för barnvagn eller rullstol.

Användbara länkar

Ett stort tack till Tänndalens Byalag som har gjort i ordning blomsterstigen. På deras webbsida kan du läsa mer om leden.
Funäsfjällen har valt ut blomsterstigen i Tänndalen som en av sina guldturer även att den är så kort. Så här presenterar de leden.

Längs blomsterstigen var det frodigt grönt
Längs blomsterstigen var det frodigt grönt

Vill du läsa fler inlägg från Härjedalen?

Här hittar du alla mina blogginlägg från Härjedalen

Vandring i Härjedalen
Vandring i Härjedalen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.