Den näst sista morgonen i Funäsfjällen satte jag mig i bilen. Helt utan sällskap, vilket kändes lite ovant, men lyxigt. Varken hundar, barn eller sambo var med. Eftersom målet för min morgontur var Tänndalens natur- och blomsterstig blev det en kort bilresa på 10 minuter.
Blomsterstigen startar vid skiduthyrningen
Efter vad jag hade läst mig till skulle det vara enklast att parkera vid Tänndalens Skiduthyrning som ligger alldeles bredvid RV84. Tydligen skulle man inte göra som jag och parkera bredvid huset. Utan man ska svänga av, köra förbi bakom och parkera på grusparkering ovanför skiduthyrningen. Därifrån är leden tydligt markerad med orange stolpar.
Myrmarker och fjällbjörkskog
Till största delen går leden över öppna myrmarker och genom fjällbjörkskog. Vyerna är storslagna och man ser berg i bakgrunden åt alla håll. På flera ställen finns sittbänkar utställda. Dessa passar bra om du vill ta en kopp kaffe – eller bara njuta av omgivningen.
Informationsskyltar längs blomsterstigen
Längs leden står ett 50-tal skyltar som talar om vad man kan se precis där man står. Givetvis förutsatt att man är där vid rätt tidpunkt. Bästa tiden att gå blomsterstigen är mitten av juli, men det fanns mängder av blommor även att månaden började närma sig sitt slut.
Visserligen fick jag inte se något nytt den här gången, men hade jag varit här första dagen på mitt besök i Funäsfjällen hade jag lärt mig en massa. Men det var fantastiskt lyxigt att få både namnet på blommorna och intressant information om dem direkt på plats. Utan att behöva söka upp den själv.
De här blommorna såg jag (och några fler)
Här kommer en lista över en stor del av de blommor jag såg medan jag gick rundan. Klicka på bilderna för att se dem i större format.
Dessvärre har jag inte bild på alla. Men här är en förteckning på övriga blommor jag såg (men jag har förmodligen glömt en del). Björkpyrola, blodrot, daggkåpa, hjortron, humleblomster, kråkklöver, kärrspira, liten blåklocka, midsommarblomster, mjölkört, prästkrage, ripbär, rödblära, rödklöver, smörblomma, vitmåra och älggräs.
Planera in en tur här första dagen i Funäsjällen
Slutligen: Är du intresserad av blommor, och har planer på att besöka Funäsfjällen? I så fall tycker jag att du ska planera in en tur här på blomsterstigen den första dagen på din resa. Det kommer du att ha stor nytta av resten av vistelsen.
PS. Jag bör kanske tillägga att leden inte går upp på fjällheden, så det är en hel del fjällväxter som du inte ser under turen. Men i stort sett alla av de mest förekommande i våtare marker har du chans att se här. DS.
Mer information om blomsterstigen
Längs Tänndalens natur- och blomsterstig, som är 2,5 kilometer kort, finns inga branta partier. Eftersom stora delar av leden är spängad är den tyvärr ändå inte tillgänglig för barnvagn eller rullstol.
Användbara länkar
Ett stort tack till Tänndalens Byalag som har gjort i ordning blomsterstigen. På deras webbsida kan du läsa mer om leden.
Funäsfjällen har valt ut blomsterstigen i Tänndalen som en av sina guldturer även att den är så kort. Så här presenterar de leden.
Vill du läsa fler inlägg från Härjedalen?
Här hittar du alla mina blogginlägg från Härjedalen
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.