Kategori: Öland

Jaktfalken - Falco rusticolus

Ölands södra udde – och jaktfalken

Jag hade sett i Artportalen att jaktfalken en tid varit synlig vid Ölands södra udde. Jaktfalken – Falco rusticolus – är världens största falk och hör vanligtvis hemma i fjälltrakter och på tundra. Ungfåglar kan dock de första vintrarna flytta söderut.

Läs mer

Dröstorps alvar på Öland

Dröstorps alvar, ödeby och mosse – Öland

Häromdagen gick jag en runda som jag brukar gå 2-3 gånger per år, och det är en slinga på ungefär 10 kilometer på Dröstorps alvar. Självklart är den här turen ännu trevligare under vår- och sommarhalvåret när allt blommor, men varje årstid har sin tjusning och just den här turen bjuder på så mycket mer än bara vacker natur.

Läs mer

Nattviol

Möten med Ölands orkidéer

I julklapp fick jag bland annat boken “Möten med Ölands orkidéer”, skriven av Thorsten Jansson. Rena drömmen för en blomnörd som jag såklart. Redan på julafton kastade jag mig över den i ett lugnt ögonblick och bläddrade ivrigt igenom hela boken medan jag slukade alla vackra orkidébilder med blicken.

Läs mer

Längs Horns kustväg mellan Hornsudden och Byrum

Byrums Sandvik – Hornsudden tur och retur

  Idag gick jag en avlång Ölandsrunda på ungefär 13 kilometer. Jag startade och slutade vid Byrums Sandvik. Därifrån följde jag havet ända ner till Hornsudden. Underlaget var stenigt att gå på hela vägen så jag fick vara extra noga med var jag satte ner fötterna (jag ville helst undvika alla hala stenar). Vid rasmassorna […]

Läs mer
Vandring på Öland

Vandring på Öland (Källa/Hagelstad)

Idag tänker jag ta med dig på en vandring där det inte bara är naturen du kan njuta av, utan även det som historien lämnat kvar åt oss från forna tider likaväl som det som erbjuds i kulinarisk väg i nutid. Gårdagens vandring började i Källa (som blev utsedd till årets Ölandsby 2018). Källa ligger […]

Läs mer
Stora alvarleden

Stora Alvarleden, Öland

Friskt vågat, hälften vunnet, brukar man säga, men jag vet inte om ordspråket kan användas i det här fallet. Kanske något ordspråk om dumhet, och då väljer jag gärna något i stil med ”De dårskaper man ångrar mest i sitt liv är de man inte begick när man hade tillfälle.”

Läs mer
Purpurknipprot

En blomnörds jakt

I vanliga fall är jag ute för att jag älskar att vara ute, att röra på mig och att se och uppleva allt som finns i naturen. Fotandet av blommor som kommer i min väg är vanligen enbart en underbar bonus som ger mig stor glädje.

Läs mer
Någon slags tistel, blåeld, tulkört och strandvial

Öländsk blomsterprakt

En vecka på Öland är som himmelriket för en blomnörd som mig. De flesta blommorna var nya för mig, men jag har lärt mig en massa nya växtnamn de senaste dagarna och är lycklig över allt jag fått se.

Läs mer

Bödakusten östra

Kan man starta dagen på ett härligare sätt än att ge sig ut i solen tidigt, tidigt på morgonen och gå en lång barfotapromenad längs en milslång sandstrand? Enligt mig kan man nog inte det.

Läs mer
Trollskogen och dess tallar

Trollskogen – Öland

En av veckans morgonturer gick i Trollskogens naturreservat. Slingan, Trollskogestigen, skulle vara 4,5 km. Förmodligen tog jag och hundarna många extrasvängar, för det blev enligt min stegräknare 6,86 km för oss.

Läs mer
Naturreservatet Horns kungsgård

Horns kungsgård – Öland

Gårdagens tur bjöd på otroligt varierad natur. Jag tror nästan att vi fick uppleva alla Ölands naturtyper inom loppet av några timmars vandring; Hagmarker, lövskogar, enbevuxna alvarmarker och torrängar, lövängar och klintkust.

Läs mer
Neptuni Åkrar

Neptuni åkrar på Öland

Neptuni åkrar” har för mig en särskilt magisk klang, och det beror på att min älskade mormor – som var väldigt växtintresserad – alltid pratade om detta naturreservat med en speciell passion i rösten.

Läs mer
På väg ut ur Byxelkrok

Byxelkrok – Byrums Sandvik

Så fantastiskt vacker – och unik – natur. En massa glittrande hav, skummande vågor, fantastiska klipphällar, fossil, fina blommor, turkost vatten vid vidsträckta sandstränder. Läs om den kustnära vandringen.

Läs mer
Fagerrör

Fagerrör på Öland

Igår kväll gick jag en av de vackraste rundslingor jag gått i hela mitt liv. Gårdagens kvällstur gick från Fagerrör genom både tallskog och lövskog på lättgådda stigar längs havet.

Läs mer
Planering pågår

Planering pågår

Att planera är något jag verkligen älskar att göra – och dessutom är riktigt bra på. För mig är planeringen förknippad med stark förväntan, och lika viktig som själva genomförandet. Läs mer

Läs mer