Småländska runstenar, gravfält och stenvalvsbroar

En lördag i början av februari åkte jag och Tord iväg på en liten upptäcktsfärd för att leta efter småländska runstenar i vårt närområde. Vi hade planerat in en fin rundslinga att köra från Eksjö mot Vetlanda, därifrån vidare mot Sävsjö och så tillbaka till Eksjö. På vår tur stannade vi och tittade på 12 runstenar (eller egentligen 11,5), en slottsruin, två gravfält och några stenvalvsbroar.

Runsten Sm 77 på Västragårds gravfält, Sävsjö - en av alla småländska runstenar vi såg på vår tur
Runsten Sm 77 på Västragårds gravfält, Sävsjö

Här räknar jag upp platserna i den ordning vi besökte dem. För varje runsten eller annan sevärdhet som vi stannade vid har jag gjort en egen sida vilket tagit lite tid, men nu tror jag att allt ska vara klart.

Klicka på det du är intresserad av så får du mer information om de småländska runstenar och andra fornminnen vi besökte under denna lilla utflykt. Om du besöker dem i den ordning de står här nedanför blir det en naturlig rundtur att göra, med Eksjö som utgångspunkt. Vägbeskrivningar finns för varje fornminne.

Klicka på det fornminne du vill veta mer om:

Hela turen tog oss ungefär 6,5 timmar, men den hade lätt kunnat ta ytterligare några timmar om vädret hade varit lite mindre bistert och lockat till längre utevistelse vid stoppen.

Bilder på några av de runstenar, slottsruiner och broar vi såg under vår rundtur
Bilder på några av de runstenar, slottsruiner och broar vi såg under vår rundtur

Liknande rutter som du kan följa

Länk till inlägg “Gravfält och runstenar” 2020-01-05  (Eksjö-Nässjö-Aneby-Eksjö)

Taggat , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *