Runsten Sm 80, Vallsjö, Sävsjö

Längs länsväg 127 mellan Vetlanda och Sävsjö svänger du av mot Vallsjö och Sävsjö Häradsväg (märkt med skyltar). 60 meter in på  parkerar du bilen på vänster sida, klättrar över stättan och går in i den idylliska ängen och upp på kullen. Där står runsten Sm 80 och väntar som om den inte gjort annat sedan den tillverkades i början av 1000-talet e. Kr, men man kunde inte ha mer fel. Denna sten har flyttats flera gånger och har bland annat stått vid en bro cirka 1,5 kilometer bort.

Runsten Sm 80, Vallsjöstenen, Vallsjö, Sävsjö
Runsten Sm 80, Vallsjö, Sävsjö

Sedan 1938 har Vallsjöstenen stått på den plats där den finns idag. Sm 80 är fragment av den ursprungliga stenen, men den del som är kvar är 1,35 meter hög och 0,8 meter bred. Inskriften på stenen lyder: ”Väsäte och Ivar (el. Joar) och Sylva, tre bröder, gjorde denna bro och satte denna sten till minne av Tjälve, sin fader.”, men runstenen är i behov av att målas upp.

Skylt mot Sankt Sigfrids källa, några hundra meter från runsten Sm 80
Skylt mot Sankt Sigfrids källa, några hundra meter från runsten Sm 80

Om man går ut på Sävsjö Häradsväg som går alldeles utanför Vallsjö äng och följer den nerför backen kan man följa skylt mot Sankt Sigfrids källa som ligger intill Vallsjön, bara några hundra meter från runstenen.

Sankt Sigfrids källa
Sankt Sigfrids källa

Enligt sägen kom Smålands första apostel Sankt Sigfrid till byn Vallsjö på en av sina missionsvandringar. Han blev illa mottagen, och blev inte ens bjuden på något att dricka. Då föll han på knä på en sten och bad till Vår Herre, och vips sprang en källa med friskt vatten upp ur marken framför honom. Groparna efter hans knän sägs synas i stenen bredvid källan.

Den vackra gamla Vallsjö Kyrka ligger också inom synhåll, om du vill göra en liten avstickare.

Så här hittar du till runsten Sm 80

Längs länsväg 127 mellan Vetlanda och Sävsjö svänger du av mot Vallsjö och Sävsjö Häradsväg (märkt med skyltar). 60 meter in på  parkerar du bilen på vänster sida, klättrar över stättan och går in i den idylliska ängen och upp på kullen. Där står runsten Sm 80.

GPS-koordinater, N 6361130, E 485425

Länkar

Länk till Fornsöks information om Sm 80
Länk till sida med fler runstenar jag har besökt

Runsten Sm 80, Vallsjö, Sävsjö
Här uppe på kullen står Sm 80

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.