Västragård gravfält som är beläget strax utanför centrala Sävsjö är från järnåldern. Gravfältet består av 2 runda stensättningar, 6 resta stenar och en runsten från vikingatiden. Runstenen är hela 3,1 meter hög och inristningen är både djup och tydlig. När jag var ute på min rundtur i lördags blev just den här runstenen min absoluta favorit.

Här står jag och beundrar runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö
Här står jag och beundrar runstenen

Texten på runstenen lyder: “Vråe satte denna sten efter Gunne, sin broder. Han dog i England.” De andra 6 stenarna på gravfältet är så kallade bautastenar, alltså resta stenar som saknar inskription.

Även att jag blev väldigt förtjust i själva runstenen så blev jag lite besviken på gravfältet. För mig som är nybörjare när det gäller fornminnen är det både enklare, roligare och intressantare med gravfält som har stensättningar som är lätta att se. Här är stensättningarna övertorvade och det är bara ytan på några stenar som anas. Platsen är dock oerhört vacker med den stora hagen med utsikt ner mot Sävsjöns vattenyta.

Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö
Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö

Här finns gott om plats att springa runt och leka. Eller bara sitta ner för att bara njuta, eller ta en fikapaus. Om jag hade arbetat vid Sävsjö kommun och varit ansvarig för detta fina ”centrala” område hade jag placerat ut bord och bänkar här. Nu finns det tyvärr inte några sådana, så ta med egen picnic-filt. Som utflyktsmål kan jag definitivt rekommendera Västragård gravfält. Och är du ändå i Sävsjö finns både Eksjöhovgårds slottsruin några kilometer bort och flera andra runstenar att besöka.

Så här hittar du till Västragård gravfält

Om du följer Sävsjö Häradsväg genom Sävsjö (från Vetlanda sett) fortsätter du ut på andra sidan stan. Precis när du har passerat sjön Sävsjön på höger sida svänger du in på liten grusväg vid skylt ”Gravfält”. Det finns en parkering strax efter avfarten. Där står även en informationsskylt om gravfältet och runstenen. Från parkeringen är det cirka 200 meter promenad på skogsväg fram till hagen där gravfältet och runstenen finns.

GPS-koordinater, N 6362433, E 477742

Länkar

Länk till Fornsöks information om Västragård gravfält (inklusive karta)
Länk till sidan jag gjort om runsten Sm 77

Andra sevärdheter i närheten

Komstad – byn där tiden stått stilla (länk till blogginlägg) – ligger bara någon kilometer bort

Komstad bymiljö utanför Sävsjö
Komstad bymiljö utanför Sävsjö

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.