Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö

Ute på Västragård gravfält, strax utanför centrala Sävsjö, står runsten Sm 77 från vikingatiden. Det omgivande gravfältet är från järnåldern och består av 2 runda stensättningar, 6 resta stenar och så just runsten Sm 77.

Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö
Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö

Sm 77 är 3,1 meter hög och har en djup och tydlig inskription, vilket gör detta till en av mina favoriter bland de småländska runstenar jag fått se hittills. Inskriften på Sm 77 lyder: ”Vråe satte denna sten efter Gunne, sin broder. Han dog i England.” Vråe som låtit göra denna sten är nämnd på Sm 76, som hans dotter Tove lät resa efter honom.

Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö
Runsten Sm 77, Västragård gravfält, Sävsjö

Runstenen står otroligt vackert till, på sin ursprungliga plats, ute i en hage med utsikt över Sävsjöns vatten. Här finns gott om plats att springa runt och leka. Eller bara sitta ner för att bara njuta, eller ta en fikapaus. Här hade det varit perfekt att placera ut bord och bänkar, men det finns tyvärr inte – så ta med egen picnic-filt.

För dig som är intresserad av växtlivet: Längs vägen från parkeringen hade jag och Tord turen att få se ett större antal av de färgstarka svamparna schalakansskålar (fler bilder av svamparna finns här).

Scharlakansskål
Scharlakansskål, sarcoscypha austriaca

Så här hittar du till runsten Sm 77

Om du följer Sävsjö Häradsväg genom Sävsjö (från Vetlanda sett) fortsätter du ut på andra sidan stan. När du har passerat sjön Sävsjön som ligger på höger sida svänger du in på liten grusväg åt höger vid skylt ”Gravfält”. Parkeringen ligger strax efter avfarten och är märkt. Där står även en informationsskylt om gravfältet och runstenen. Från parkeringen är det cirka 200 meter fram till hagen där Sm 77 står.

GPS-koordinater, N 6362448, E 477750

Länkar

Länk till Fornsöks information om Sm 77 (inklusive karta)
Länk till sida med fler runstenar jag har besökt

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.