Strax utanför Vetlanda, längs väg 127 i riktning mot Sävsjö, hittar du Hultaby slottsruin. Den är ett perfekt utflyktsmål om du vill göra något trevligt utomhus med familj eller vänner – men inte vill gå någon längre sträcka. Från parkeringen är det bara 200 meter ut till udden där Hultaby slottsruin ligger.

Hultaby slottsruin ligger vid Norrasjön, Vetlanda
Hultaby slottsruin ligger vid Norrasjön, Vetlanda

Den medeltida borg som Hultaby slottsruin utgör resterna av, byggdes i mitten av 1200-talet. Slottsruinen ligger på en klippa som stupar brant mot Norrasjön. Borgen hade en imponerande 10 meter lång och 6 meter bred paradtrappa av skifferhällar, som var ett riktigt skrytbygge. Något liknande fanns inte i vår landsända på den tiden. Trappan finns fortfarande kvar och upplevs än idag som pampig.

Tord är på väg nerför den 10 meter långa och 6 meter breda trappan
Tord är på väg nerför den 10 meter långa och 6 meter breda trappan byggd av skifferhällar

Hultaby ö (med tiden har den övergått till att bli en udde), var en befäst medeltida sätesgård. Idag finns endast grunderna av borghuset och övriga byggnader kvar. Detta är alltså inte en slottsruin där man kan gå in i olika rum, som i den närliggande Eksjöhovgårds slottsruin i Sävsjö (länk till blogginlägg 2019-02-16). På platån innanför murarna finns en rektangulär husgrund och en rund tornkälllare. När man går uppför trappan till ruinen möts man av följande syn över platån:

Så här ser det ut när man gått uppför trappan till Hultaby slottsruin
När du har gått uppför trappan möts du av denna platå

I borgen huserade under mitten av 1300-talet Erengisle Sunesson (Bååt), den siste jarlen på Hultaby och en av 1300-talets mäktigaste män. Sätesgården brändes ner och övergavs runt 1360.

Källartrappan
Källartrappan i skiffer

Jag tycker att ruinen är ett fint och trevligt utflyktsmål. Det är förmodligen en väldigt spännande plats för barn att springa runt på, men som vuxen får man vara lite uppmärksam då det inte finns något skydd vid borggrundens slut. Det stupar brant ner några meter på ena sidan, se översta bilden. Ängarna runt slottsruinen bjuder också in till lek och utforskande. Kanske kan ni hitta fler husgrunder? Det finns nämligen ganska många sådana om man har ögonen med sig.

Bordet står alldeles vid sjön så du har utsikt både över sjön och slottsruinen om du väljer denna plats för din paus
Bordet står alldeles vid sjön så du har utsikt både över sjön och slottsruinen om du väljer denna plats för din paus

Norrasjön ligger strax nedanför ruinen och där finns ett bord och bänkar om du vill sitta ner och ta en liten fikapaus. Från bordet har du både utsikt ut mot sjön och upp mot slottsruinen. Personligen skulle jag lika gärna (eller hellre) sitta uppe i ruinen och fika – en dag då det är lite varmare än dagens 2 plusgrader.

Växter i slottets paradtrappa
Växter i slottets paradtrappa

För dig som vill veta mer om Hultaby slottsruin

Slottsruinen är skyltad från länsväg 127 och parkeringen ligger direkt efter avfarten. Därifrån är det en enkel vandring på skogsväg i cirka 200 meter. Vid sidan om skogsvägen finns vackra lövskogsängar som betas av får. Koordinater SWEREF N 6364249, E 502126

Länk till Vetlanda kommuns artikel – Känn historiens vingslag vid Hultaby
Länk till Jönköpings länsmuseums information om slottsruinen

Fler slottsruiner i närheten

Eksjöhovgårds slottsruin i Sävsjö (länk till blogginlägg 2019-02-16)
Jag vet inte exakt hur långt det är emellan, men jag gissar på cirka 2 mil. Eksjö Hovgårds slottsruin ligger också längs väg 127, strax före backen upp mot Sävsjö om du kommer från Vetlandahållet, så det kan vara värt att besöka dem båda vid samma tillfälle.

Eksjö hovgård slottsruin, Sävsjö
Kurragömma i Eksjö hovgård slottsruin, Sävsjö

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Så spännande. Jag älskar ruiner så den ska jag ha i åtanke om jag skulle råka hamna i trakten. Härlig text och vackra bilder 😀

    1. Då kan jag rekommendera att du fortsätter längs väg 127 till Sävsjö och besöker den större och mer välbehållna ruinen Eksjöhovgård när du ändå är i närheten. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.