Med detta inlägg vill jag visa hur väldigt lätt det är att susa förbi naturupplevelser på vår väg emot större resmål och platser. Jag och min bästa vän är båda intresserade av fotografering och älskar att tillsammans besöka olika platser i naturen för att få chans att fotografera naturens häftiga kontraster och detaljer. Ofta blir det att vi tar bilen till själva platsen vi letat fram (många platser vi önskar besöka finns vid det här laget på vår lista) för att sedan vandra därifrån eller som denna gången endast få en naturupplevelse utöver det vanliga.

Alsgruvan - isfallet vid gruvans ingång
Isfallet vid gruvans ingång

Många gånger tidigare har vi åkt förbi skylten som visar oss till Alsgruvan, strax utanför samhället Gnesta i Södermanland. Eftersom min vän bor där, utgår våra resor ofta därifrån. Denna dag bestämde vi oss för att stanna till vid denna plats för att utforska gruvan. Det visade sig att en väldigt häftig naturupplevelse väntade på oss vid Alsgruvans öppning. Där bildas nämligen ett isfall vintertid av långa istappar som vuxit till sig under omväxlande köld och tö.

Isfall vid Alsgruvan
Isfall vid Alsgruvan

Under april månad brukar isfallet smälta bort och då kan man gå in i gruvan. Stövlar rekommenderas dock, eftersom det är decimeterdjupt vatten precis vid ingången och en bit in. Ta också med en ficklampa så att du ser bra inne i själva gruvan. Att utforska gruvan inuti är fortfarande något jag och min vän önskar göra under sommarhalvåret.

Alsgruvan består av en ca: 100 meter lång stollgång, ett ganska stort men inte särskilt djupt gruvschakt samt några påbörjade gruvorter. I gruvan bröt man koppar- och nickelmalm på 1800-talet och i början av 1900-talet. De flesta svenska gruvor var järngruvor , så Alsgruvan är en ovanlig gruva i Sverige.  1876-78 bröts här 886 ton malm som användes i det rysk-turkiska kriget.  I gruvan borrade man för hand, samt sprängde med krut. malmen kördes sedan ut för hand ut ur gruvan.

Extra kuriosa att veta är att SVT:s serie ”Morden” spelades in i Alsgruvans schakt 2009. I början av serien hittas ett lik i ett vattenfyllt schakt i anslutning till ett militärt bergrum – Alsgruvans schakt.

Alsgruvan, Gnesta
Alsgruvan, Gnesta

För dig som vill veta mer om Alsgruvan

Vägbeskrivning till Alsgruvan:  Kommer du ifrån Gnesta kör du rakt fram i rondellen till väg 224 och fortsätter sedan 1,7 km. Sedan finns Alsgruvan på högra sidan av vägen. Kommer du med istället ifrån Stockholm, svänger du först av emot Järna. sedan följer du väg 57 hela vägen genom Järna och Mölnbo, ca: 2 mil, till du når rondellen vid infarten till Gnesta. I rondellen svänger du 3:e avfarten till väg 224.

Se vad Wikipedia säger om Alsgruvan

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Vilket spännande utflyktsmål. Härliga bilder 😀

  1. Ja, det var något utöver det vanliga…
   Helt otippat fick vi en härlig upplevelse.

   1. Roligt att höra att du tycker om mina bilder.
    Tack!

 2. Vad kul att hitta något så vackert på hemmaplan! Jag blev genat sugen på att åka och fota – började planera bra vinklar osv för att få mina EGNA bilder 🙂 Men just nu har jag ingen resa inplanerad i dina trakter, men det var inspirerande läsning (och bildtittande).

  1. Tack!
   Har älskat att fotografera och skriva i många år.
   Älskar även att utforska platser i naturen, städer och att resa.
   Att i bilden kunna berätta det som orden inte kan beskriva.
   Detaljer, djup, ljusets skiftningar, kontraster osv.
   Att inspirera och väcka lust att utforska hos andra likasinnade är så motiverande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.