Jag har ett litet anteckningsblock här hemma. Ett fint, med hårda pärmar med färgglada fjärilar på. Där i skriver jag alla de tips på platser och naturupplevelser, stora som små, nära som längre bort, som jag vill utforska när tillfälle ges. På så sätt glömmer jag inte bort sådant jag läser online, i böcker och tidningar.

En sådan plats är Näktergalslunden. En litet naturområde som ligger nära Trosas tätort invid Tureholmsviken. Namnet på platsen låter så vackert i sig, även om jag förstår att inga näktergalar kommer att sjunga för mig där denna årstid. Ett näktergalspar som en gång i tiden häckat i denna botaniskt rika lund har givit platsen dess namn.

Utsikt utöver Tureholmsviken ifrån Näktergalslunden
Utsikt utöver Tureholmsviken ifrån Näktergalen

Sagt och gjort. På det nya årets första dag googlar jag en extra gång fram vägbeskrivningen till Näktergalslunden, packar ryggsäcken med matsäck och tar sedan bussen en mil in till Trosa. Väl inne i Trosa går jag av vid centrum och går sedan tills jag hamnar vid Folkets Hus. Där fortsätter jag sedan Smäckbrogatan fram tills jag når Strandvägen på min vänstra sida. Där viker jag av och letar mig sedan trevande fram till lundens ingång. Jag går fel ett par gånger, men skam den som ger sig. Slutligen står jag framför informationsskylten som ger mig information om denna plats.

Jag börjar gå på de spänger som leder in i naturområdet som ägs och sköts av Trosa kommun. I Näktergalslunden växer många olika slags lövträd och marken är täckt av grenar och löv på båda sidorna där jag går. Näktergalslunden är en så kallad nyckelbiotop, det vill säga ett naturområde med egenskaper som gör att hotade eller missgynnande arter har möjlighet att överleva där. Jag läster på en informationsskylt att alla grenar och löv som faller till marken lämnas där de är, om det inte är i vägen på spängerna. Detta för att det både gynnar floran som faunan inom lunden.

Mitt i Näktergalslunden

Jag fortsätter längs med spängerna och anar att jag nu är på väg ut emot vattnet i Tureholmsviken. Trots kylig blåst som träffar mitt ansikte är det en nästan magisk känsla att få träda in i vassens rike som breder ut sig på båda sidor där jag går ut till utsiktsplattformen längs ut. Som hela fält av vass som rasslar och vajar fram och tillbaka i vinden. Längs ut slå jag mig ner på en av de iordninggjorda bänkarna och dricker av mitt medhavda kaffe. Välbehövligt i blåsten!

Jag försöker njuta av utsikten utöver viken och skymtar Tureholms slott långt bort i fjärran. Trots blåsten vågar sig solen fram bakom molnen och förgyller min stund. Jag försöker verkligen få till bra fotografier, men motljuset och den hårda vinden gör det inte så lätt för mig. Jag vill fånga haven av vass och solens strålar över viken denna dag.

Sedan fortsätter jag färden längs med stigen som går precis utefter strandkanten på ena sidan och lunden med träd på andra sidan. Här finns framför al och ask, men även björk, lönn, fågelbär, lind och hägg. Ovanliga växter bland faunan här är ramslök, gulsippa och svart trollduva. Flera fågelarter trivs här som bland annat brun kärrhök, sävsparv, rödhake och svarthätta.

När jag kommer ut ur Näktergalslunden fortsätter jag strosa en stund utefter strandkanten och njuter av utsikten och hittar en och annan detalj som jag vill fånga med min kamera. Hit kommer jag att återvända framemot våren, då jag kan få uppleva mer av växt – och djurlivet här. Trots att jag nu är lite småfrusen av den hårda blåsten är det med nöjda steg jag går emot bussen som åter tar mig hem. Åter slår det mig hur många outforskade platser som finns omkring mig i min närhet.

För dig som vill veta mer om Näktergalslunden

Att hitta hit: Ta dig till Folkets Hus i Trosa. Därifrån fortsätter du Smäckbrogatan rakt fram. När du ser Strandvägen gå ner dina vänstra sida svänger du av där och fortsätter vägen fram till du ser en informationsskylt om Näktergalslunden på din högra sida.

Länk till Naturkartans information om Näktergalslunden i Trosa

Länkar till fler inlägg från Trosa med omnejd skrivna av mig

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Vad mysigt! Jag ser fram emot inlägg från fler årstider därifrån 🙂

  2. Det kommer du att få… Längre fram i vår.
    Är så nyfiken på att få se all växtlighet blomma upp då, samt kanske få se och höra, en och annan fågel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.