Jag tycker om att åka ut i Stockholms övärld. Närheten till vatten har alltid tilltalat mig, det är nog en av anledningarna. En annan anledning är att jag är bortskämd med att ha hus på en av öarna. För några år sedan skapade jag en sida för mina skärgårdsfotografier och eftersom jag sa att jag fotade skärgården kunde jag ju inte hålla mig till bara ”min” ö. I år besökte jag bland annat både den sydligaste och den nordligaste ön och jag har svårt att välja bara en av dem – så jag gör ett inlägg om varje.

Öja (mer känd som Landsort)

I juni hoppade jag och min kompis Amanda på en båt som tog oss till Öja, ön som är mer känd som Landsort. Det är lotsstationen och fyren som heter Landsort och det är vid den delen av ön som båten lägger till (om man åker med reguljärtrafiken). Öja är Stockholms skärgårds sydligaste ö. Den är långsmal (700 m bred och 5 km lång) och klippig och bjuder på väldigt fin natur. Det var min andra gång på ön. Första gången var en halvfrusen marsdag 2018. Hur som helst, nu ska jag skriva om sommarens tur dit.

Öja - den sydligaste ön i Stockholms skärgård
Öja – den sydligaste ön i Stockholms skärgård

Upp mot fyren

Det första Amanda och jag gjorde när vi klev i land på Öja i juni var att promenera upp mot fyren. Njuta av den fantastiska utsikten över det ganska karga landskapet. Den delen av ön var stängd under en period förut då det också är en gammal militäranläggning, nu kan man gå in i delar av den och se lite av historien.

Fyr på Öja (Landsort)

Förbi fyren

Vi gick förbi fyren ut på klipporna på öns sydligaste del. Där slog vi oss ned för att äta vår matsäck till en fantastisk utsikt. Ett svanpar med deras unge simmade förbi nere i en liten vik.

Öja - Landsort

Upptäcka andra delar av ön

Efter lunchpausen vandrade vi tillbaka mot hamnen. Vi köpte glass i lanthandeln. Sen gick vi vidare norrut för att få en annan utsikt över fyren och de röda små stugorna. Där blev det en kaffepaus också.

I hamnen

Vi gick sedan tillbaka till hamnen. Väldigt nöjda med en härlig dag och tur med vädret hade vi också haft. Det var bara att vänta en liten stund på båten tillbaka mot fastlandet. Just den här dagen gick båten från den östra hamnen (jag tror det är olika beroende på hur vindarna ligger).

Länkar

Här har jag skrivit mer om Öja.


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin ”Årets favorittur 2019”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

 1. Bilderna är otroligt vackra och lockande! Jag som bor mitt på småländska höglandet har ju ingen skärgård i närheten (även om jag vistas en del på Sveriges andra kust mellan varven).

  1. Tack så jättemycket! 😀 Det är ett otroligt fint landskap där! 😀
   Småland är också väldigt fint, vill besöka de djupa skogarna där mer 🙂

 2. Linda Åkesson

  Härliga bilder! Vi har senaste åren rest mycket i Sverige, men Stockholm har alltid blivit något vi bara ha passerat. Stockholm för mig är storstadspuls och jag söker ofta något annat. Tack för inspiration. Stockholms skärgård ser minst lika trevlig ut som ”min egen Karlskronaskärgård”

  1. Tusen tack Linda! 😀 Stockholm är verkligen mer än bara storstad, det finns så mycket fin natur här också. Jag har inte varit i Karlskronaskärgården men jag har hört att den också ska vara fin 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.