I slutet av april läste jag om naturreservatet Svanviken-Lindbacke på Sörmlandsledens facebooksida. I inlägget visade skribenten de mest magiska bilder på ängar fyllda av styvmorsvioler! Jag blev helt betagen av dessa bilder och började genast undersöka var denna plats låg och om jag själv hade möjlighet att ta mig dit.

Styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat
Styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat

Till min stora glädje fick jag reda på att Svanviken-Lindbacke naturreservat endast ligger 4 mil ifrån där jag bor, i Nyköpings kommun. Bästa tiden för att få uppleva styvmorsviolerna blomma är i början av maj. Så några dagar in i maj månad tar jag, min man och min bästa väninna bilen in till Nyköping för att själva få möjlighet att se havet av blommor.

Väl framme vid naturreservatets parkering finner vi en informationsskylt som glädjande nog visar oss att det finns en rundslinga att gå genom naturreservatet. Det står att slingan är 5 km lång, men kan även förlängas med 2 km till. Vi väljer det senare alternativet.

Vandringsled i Svanviken-lindbacke naturreservat
Karta över vandringsleden

Vi går genom grinden in till Lindbacke naturreservat och möts strax av en labyrint av sten. Troligtvis byggdes den på Lindbacke redan under medeltiden. Utgrävningar i området talar om att den varit bebodd sedan järnåldern och gravfältet berättar om att kungar en gång valt att bo här.

Strax efter labyrinten ser vi sedan med egna ögon haven av lila styvmorsvioler ligga framför oss! Det var verkligen en magisk upplevelse att slå sig ner bland alla små blommor och fotografera. Det blev en del bilder tagna som du säkert förstår. Bilder ur alla tänkbara vinklar, närbilder och bilder som fångar hela vyer.

Mattor av styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat
Mattor av styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat

Rundslingan går sedan över Lindbacke, där vi passerar enbackar fyllda av lila fält av blommor. Här trivs även kattfot, mandelblom och ängsskallra. För den fågelintresserade kan man här få syn på flera småfåglar som grönfink och hämpling.

Mattor av styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat
Mattor av styrmorsvioler i Svanviken-Lindbacke naturreservat
Linbacke enbackar
Lindbacke enbackar

När vi slutligen kunde slita oss ifrån de vackra haven av blommor, fortsatte färden längs slingan i norra delen av Svanvikens naturreservat. Vi går längs ängar där kor betar under sommarperioden.  Efter en stund dyker Kila-åns kastal upp där vi går längs den utmarkerade stigen. Under medeltiden användes det som försvarstorn mot eventuella fiender som färdades längs med Kilaån, som då var en viktig farled inåt landet. Förr i tiden var Kila-ån både djupare och bredare än vad den är idag.

Kila-åns kastal

Här beslutar vi oss för att slå oss ner och äta den obligatoriska matsäcken. Idag bjuds det på kaffe med äggmackor. Vi sitter längs med kastalens mur och njuter av det vackra vädret. Vi hälsar glatt på andra vandrare som passerar oss på deras färd. Därefter fortsätter vi färden längs den förlängda rundturen som går över Ryssbergens naturreservat. Reservatets led går vid och kring Ryssbergsbacken, en slalomanläggning vintertid. För att tas oss dit går vi längs en grusväg som tar oss från kastalen till Ryssbergen. Längs vägen passerar vi en utsiktsplats utöver Ryssbergen. Sedan vandrar vi sakta ner längs med slalombacken. Väl där nere fortsätter leden tillbaka emot Lindbacke igen. Från parkeringen vid slalombacken hittade vi en led ut till en utsiktsplattform. Leden går ut i sumpskogsområdet i reservatet och här kan den fågelintresserade få en god utsikt över fågellivet i vassarna.

När vi tittat oss mätta på utsikten längst ut på plattformen gick vi tillbaka längs leden tills vi åter var tillbaka vid Ryssbergens parkering. Där fortsatte vi en bit på Sörmlandsleden som går parallellt med rundslingan sista biten tillbaka till Lindbacke.

En ljuvlig vårdag i bästa sällskapet som kom att innehålla så otroligt mycket vackra ting ifrån naturens och historiens magiska värld. Att på nära håll få möjlighet att få uppleva vår vackra miljö, det är vad som gör hemomkringvandringar så värdefulla för mig.

För dig som vill veta mer om Svanviken-Lindbacke naturreservat

Länk till Länsstyrelsens information om Svanviken-Lindbacke naturreservat

Vägbeskrivning: Naturreservatet Svanviken-Lindbacke ligger i direkt anslutning till Nyköping, omedelbart väster om Oxelösundsvägen. Från staden tar man sig lättast till naturreservatet genom Idbäcksområdet. I Stenbärsvägens förlängning leder en gång- och cykelväg under Oxelösundsvägen.
Du kan också komma till naturreservatet längs Sörmlandsleden från Stora Kungsladugården.

Vandringsleder i närheten: Sörmlandsleden passerar naturreservatet.


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin ”Årets favorittur 2019”

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

7 Comments

 1. Jag som är blomnörd förstår absolut tjusningen att få se ett sådant här styvmorsviolhav på nära håll! <3 Så fantastiskt vackert!

  1. Med såna bilder kan även jag som inte är blomnörd förstå det! 🙂

   1. Åh.. Vad glad jag blir att du tycker om mina bilder! Tycker mycket om att fotografera ute i naturen. Fånga, allt det vackra, detaljer, kontraster osv.

  2. Ja, det är en upplevelse att minnas länge.
   Blir nog enn årlig tradition att åka dit och uppleva havet av blommor.
   Något för dig att se om du har vägarna förbi Södermanland.

 2. Linda Åkesson

  Vackert!

  1. Tack!!
   Jag blir så glad att du tycker om mina bilder.

 3. Tack för en trevlig vandringsskildring av en solig dag i detta fina naturreservat.
  Jag ska ta mig dit på sörmlandsleden från några etapper då jag bor i Stockholm trakten och planerar en lång vandring mot nyköping och vidare mot södra sverige
  Vill se violerna när de blommar också nästa vår.
  Inspererande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.