Lånestahedens naturreservat
Lånestahedens naturreservat

Den allra första hemomkringvandring jag vill ta dig med på är till en av mina absoluta favoritplatser på hemmaplan – Lånestahedens naturreservat i Vagnhärad, Södermanlands län.

Jag har 400 meter att gå ifrån mitt radhus fram till en av grindarna in till denna vackra plats. Väl innanför grinden känns det som att jag lämnar samhällets brus långt bakom mig, för att istället kliva in i en värld med vacker natur och växter. Emellanåt har jag haft turen att få se rådjur och älg springa förbi på stigen in till skogspartierna.

Hit återvänder jag alla tider på året för att njuta av naturens skiftningar och fylla på med energi som behövs i den annars så hektiska vardagen. Jag har ofta med mig min kamera, så att jag kan fotografera allt det vackra jag upptäcker längs med stigarna.

Ett orange band kring trädet visar att en del av Sörmlandsleden passerar genom Lånestahedens naturreservat
Ett orange band kring trädet visar att en del av Sörmlandsleden passerar genom reservatet.

Första gången jag upptäckte denna plats var på våren 1998. Jag och min hade precis flyttat till vårt första hus. Vi ville utforska vårt närområde och upptäckte då denna plats.  Hela heden var då täckt utav gullvivor och mandelblom! Allt sedan dess har jag älskat denna plats!

Jag tar gärna med mig en ryggsäck som innehåller en termos med kaffe och någonting gott till. Ibland får även en bok följa med. På flera ställen runt om i reservatet finns iordninggjorda rastplatser. Där brukar jag slå mig ner och läsa i stillheten eller bara njuta av naturens ljud runtomkring.

Känn historiens vingslag i Lånestahedens naturreservat

 

För den som är intresserad av historia finns det på Lånestaheden flera mäktiga konungagravar att beskåda. Gravfältet omfattar idag omkring 60 synliga gravar och är därmed ett av de rikaste fornlämningsområdena i hela Sörmland. Det finns också flera rester av husgrunder och trädgårdar på en del ställen längs med stigarna. Det är allt en speciell känsla att passera det stora kungagravarna. Jag tänker ofta på hur många människor som måste passerat förbi här under århundradenas lopp.

Sällsynta växter

På en del ställen i naturreservatet påminner naturen om det öländska alvaret och flera sällsynta växter trivs här. Framförallt är det den fridlysta fältsippan som är unik i reservatet, men det finns även vitknopp, färgmåra, kalksvartbräken, orkidéer såsom skogsknipprot och Adam och Eva.

.  Under sommaren betar får på heden för att bevara de fina ängsmarkerna.

Jag tar er gärna med hit igen när snön och isen kommer för att visa på det vackra med denna plats under vinterhalvåret.

För dig som vill veta mer:

Länk till Naturkartans information om Lånestahedens naturreservat
Länk till Länsstyrelsens information om Lånestahedens naturreservat
Länk till Trosa kommun – naturvård, Lånestahedens naturreservat

2 Comments

  1. För en blomnörd som mig låter det fantastiskt att komma dit på vår/försommar!

  2. Att vandra där i maj när gullvivorna blommar är ljuvligt.
    Liksom att plocka liljekonvaljer i juni.
    Vildrosor som senare blir vackra nypon.
    Jag måste själv spana efter fältsippan nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV