För snart två veckor sedan fick vi en helg med snö och sol i Stockholmsområdet. Det var väldigt efterlängtat och jag försöka maximera min tid ute i naturen. Det blev två turer i Nackareservatet på väg till och från centralen. På söndagen skulle jag ut en kort sväng till Tyresta nationalpark (för jag skulle egentligen inte hinna en längre tur) men mina planer för dagen ändrades och det slutade med att det blev en fem timmar lång vandring. Den startade vid niotiden på dagen i Tyresta by.

Tepaus vid Bylsjön

Först gick jag från Tyresta by till Bylsjön. Där slog jag mig ner i solen, med utsikt över en frusen sjö, och drack en kopp te. Njöt av stillheten och lugnet.

 

Förbi brandområdet

Efter tepausen vandrade jag vidare genom brandområdet. Det är nu 20 år sedan det brann i Tyresta nationalpark, men det finns fortfarande spår av branden i naturen. Vilket bjuder på en lite annorlunda natur. Väldigt vackert i blek vintersol som står lågt och med lite snö på marken.

Stensjön

När jag hade vandrat genom brandområdet kom jag fram till Stensjön. Det var väldigt högt vatten i sjön (och det var ganska blöta stigar dit också). Jag stannade och fotade där. Det blir så fint ljus i den svaga vintersolen.

Snöigt i Tyresta nationalpark
Snöigt i Tyresta nationalpark

Kuperade stigar

Sen valde jag att vandra vidare mot Årsjön. Den biten är lite kuperad. Jag tycker att det känns som om man är närmre naturen när det är mer kuperat och det gillar jag. På vissa delar av leden var det djupare vattenpölar som var delvis frusna. Då fick jag vika av för att gå runt de små ”sjöarna”. Men otroligt fint med frusna landskap.

Snöigt i Tyresta nationalpark
Snöigt i Tyresta nationalpark

En tredje sjö

Till sist kom jag fram till Årsjön. Då hade jag blivit ganska trött. För jag hade ju inte tänkt vara ute så länge, därmed hade jag inte med mig någon matsäck. Jag fotade lite vid Årsjön och knatade på i ganska bra fart tillbaka mot Tyresta by. Sen brummade jag hem med bilen igen.

Snöigt i Tyresta nationalpark
Snöigt i Tyresta nationalpark

Länkar för dig som vill veta mer

Länk till ett längre inlägg med mer text och bild från min snöiga dag i Tyresta.
Läs mer om Tyresta nationalpark och här finns mer information om branden i Tyresta år 1999.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

8 Comments

 1. Tord Sundquist

  Härliga bilder!

  1. Tack så jättemycket! Vad kul att du gillar mina bilder 😀

 2. Ingegerd Mickelz

  Underbara bilder. Lite långt bort för en norrlänning, som är van att åka uppåt i landet, men området verkar väl värt ett besök. 😀

  1. Tusen tack! 😀 Har du vägarna förbi Stockholm så är Tyresta verkligen värt ett besök 🙂 Men ni har väl jättefina platser uppåt i landet, jag vill åka upp mer 😀

 3. Vilka underbara bilder! Jag älskar det där ljuset! Man vill ju bara slänga sig i bilen och köra raka spåret till Tyresta!

  1. Tack så jättemycket Therese! 😀 Det var verkligen ett magiskt ljus den dagen 😀 Och Tyresta är verkligen jättefint 😀

 4. Åh… Jag är uppvuxen i Vendelsö, inte långt ifrån Tyresta by.
  Bodde där mina första tio år i livet, innan min familj flyttade till landet
  i Björnlunda, Södermanland.
  Minns att vi ofta åkte dit vintertid för att åka pulka i den bästa backen jag fortfarande känner till.
  Jag och mina egna barn har faktiskt åkt dit en gång för att uppleva det för några år sedan, när de var mindre.
  Jag minns även den varma chokladen med grädde på toppen som gick att köpa på ett café i Tyresta by.
  Jag och mina barn har även besökt djuren som betar utomhus där sommartid.
  Har länge velat åka tillbaka dit som vuxen och vandra de olika vandringleder som finns där.
  Får nog bli ett resmål till sommaren.
  Underbart vackra bilder!

  1. Åh, vad kul. Jag bor i Vendelsö nu 🙂
   Mysigt att du åkt dit efter att ni flyttat också 🙂 Caféet i Tyresta har jag inte fikat på (än) utan jag brukar mest ta med kaffe ut i skogen, tycker att det är så mysigt 😀
   Ja, passa på att åk dit och vandra i sommar, det är väl inte jättelångt, det är ju samma landskap i alla fall 😉
   Tusen tack, vad glad jag blir att du gillar bilderna 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.