Om du som jag älskar broar så är Stendörrens naturreservat ett ställe för dig, med hängbroar som förbinder några öar. Jag tog med mig mina tjejer på 4 och 5 år och bebis och åkte dit en ledig fredag i januari. Vi bor i Stockholm så för oss tar det lite över en timme att åka dit med bil längs E4 söderut. Strax innan Nyköping står en brun skylt som markerar avfarten till Stendörrens naturreservat .

Hängbro, Stendörrens naturreservat
Hängbro, Stendörrens naturreservat

Stendörren är ett naturreservat som både ligger på land och små öar. Observera att man tyvärr inte får tälta i de delar av reservatet som man når till fots. Med båt eller kajak går det att nå öarna i reservatet söder om farleden, och där får man tälta i högst två dygn.

Leden är varierande - här skogsstig
Leden är varierande – här skogsstig
... och här över klipphällar
… och här över klipphällar

I naturreservatet finns det två parkeringar , vi stannade vid den första. Det är tre leder som utgår här ifrån, en som går ut på en udde, den orangemarkerade som vi gick, och en tredje går ut mot havet på andra sidan.

Den orange är den som går ut på öarna. Om man har små barn eller ha svårt att gå så det inte att rekommendera , då det är mycket rötter, hala stenar, klippor.

Utsikt i Stendörrens naturreservat
Utsikt i Stendörrens naturreservat

Det finns många grillplatser runt om i Stendörrens naturreservat (se kartan längre ner på sidan), och ved finns. Vid den andra parkeringen finns en spännande väg till naturum via en lång spång. Finns även en väg fram till naturum om man har svårt att gå eller går med barnvagn. Vid denna parkering finns det också broförbindelser till olika öar, dock inga hängbroar .

Barnen hittade en hinderbana
Barnen hittade en hinderbana att klättra och balansera på

Vid den första parkeringen finns även en barnslinga med information om djur och insekter. Där finns även djur utställda efter slingan.

En av hängbroarna i Stendörrens naturreservat
En av hängbroarna

Jag har varit i Stendörren under alla årstider och detta naturreservat har sin charm året runt, men sommaren är ju underbar då man kan lapa sol från varma klippor.

 

För dig som vill veta mer om Stendörrens naturreservat

”Stendörren är ett populärt besöksmål som ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Det är lätt att nå från fastlandet och du kommer ut på de närmaste skärgårdsöarna via flera hängbroar. I området kan du bada, vandra, ströva och färdas med egen båt i vacker skärgårdsmiljö med fina naturvärden. Besök gärna naturum där du kan lära dig mer om Östersjön.” / Länsstyrelsen

Länk till Länsstyrelsens information om Stendörrens naturreservat
Länk till Nyköpingguidens information om Stendörren

Karta över Stendörrens naturreservat
Karta över Stendörrens naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Vad roligt att få se annat än soliga sommarbilder ifrån Stendörren. Det har stått på min ”att-besöka-lista” några år, men det har ännu inte blivit av att jag sökt mig dit. Jag vet i alla fall att det inte kan bli när det är en massa andra turister (som jag själv) där…..

  2. Så kul att se! 🙂 Jag var vid Stendörren för två veckor sedan 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.