I ganska exakt ett år har jag längtat efter att få sova i hammock i vårgrön bokskog *. Och min sambo är aldrig svårövertalad när det gäller ute-tid. Så igår kväll åkte vi till bokskogen på Himlabacken här på Orust.

Jag är på väg uppför Himlabacken, Orust
Jag är på väg uppför Himlabacken

Upp mot Himlabacken

När vi kom fram parkerade vi på Husebyledens parkering, strax utanför Ellös. Därifrån gick vi leden mot Himlabacken. Eftersom Husebyleden följer en gammal, numera gräsbevuxen, väg är det lätt att gå ända fram till Himlabackens fot.

Gullviva - Primula veris - växer på slänten bredvid vägen
Gullviva – Primula veris – växer på slänten bredvid vägen

Sedan viker leden av in på stigen som går rakt uppåt på Himlabacken – som faktiskt vilar på en skalbank. Vilket även Kuröd som vi besökte för någon vecka sedan gör. Stigen är vältrampad, men det är riktigt brant. Eftersom underlaget består av grus/småsten kan det vara lite lurigt att gå här – särskilt med packning på. Bredvid stigen slingrar sig en porlande bäck fram. Och i ravinen på stigens vänstra sida kastar sig ett litet vattenfall ner över stenarna.

Vattenfallet vid Himlabacken, Orust
Vattenfallet vid Himlabacken

Dags att ordna sovplatserna på Himlabacken

När vi kom fram till vår tilltänkta sovplats var det bara en timme kvar till solnedgången. Därför satte vi igång direkt med att hänga upp våra hammockar. Och att bädda. På grund av att väderleksprognosen sa att det inte var risk för regn valde vi att hoppa över våra tarpar den här gången. Och det var jag lycklig över, för jag ville otroligt gärna kunna ligga i hammocken och se upp mot trädtopparna och njuta av bokarnas gröna löv.

Och där kom liggunderlaget på plats i hammocken
Och där kom liggunderlaget på plats i hammocken
Allt redo för vår hammock-natt på Himlabacken
Allt redo för vår hammock-natt

Därefter kunde vi i lugn och ro gå en liten sväng i området på Himlabacken. Vi fotade bokträd, lät hundarna dricka vatten i bäcken och jag gick bort till bron och tittade på blommor i slänten. Än blommade mängder av vitsippor och gullvivor där, en del blåsippor, och där fanns en hel skog av skogsbingel. Så blomnörden i mig var väldigt nöjd när vi gick tillbaka mot vårt läger.

Mysigt att göra saker tillsammans
Mysigt att göra saker tillsammans

Hammock-natten bjöd på god sömn

Efter vår lilla runda låg vi i hammockarna och småpratade medan det mörknade runt oss. Att byta om till sovkläderna var inte lika otrevligt som i helgen då det var minusgrader. Det var till och med så varmt att jag kunde ligga i sovsäcken och titta på bilder en stund utan att förfrysa handen. Men är jag la bort telefonen och sa god natt somnade jag på studs. Och sov som en drottning! Ända tills hundarna (som sov på egna bäddar under en tarp bredvid oss, fastsatta i trädet med långlinor) väckte mig klockan 04.30 då de uppenbarligen tyckte att det var morgon.

Svårt att bli irriterad på sån här söt väckarklocka...
Svårt att bli irriterad på sån här söt väckarklocka… Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Egentligen hade min plan varit att gå Husebyleden med hundarna innan Lars vaknade. Men när jag blev väckt innan jag sovit klart, och jag dessutom såg att det var gråväder, ångrade jag mig. Och till min stora lättnad kom hundarna snart till ro igen under sin tarp.

Frukost på Himlabacken före hemfärd

Några timmar senare vaknade vi och steg upp och ordnade frukost. Det var oerhört skönt att bara sitta där i lugn och ro. Hundarna var visserligen sugna på vår frukost och gjorde oss närgånget sällskap. Trots att de fått sitt eget foder utstrött bland torra boklöv på marken. Men de fann sig i att bara vara med i gemenskapen.

Slutligen hade vi inte något mer att göra än att packa ner våra sovplatser och hundarnas tarp och bege oss ner från Himlabacken och tillbaka till bilen. Vi fick en otroligt fin tid, även att det inte blev någon lång vandring. Det enda som jag kunde önskat utöver allt fint jag fick med mig var några solstrålar som hade förvandlat omgivningen från vacker till sagolik. Men – det kommer att komma fler dagar!

Lars i nya kläderna från Tuxer: Phoenix shirt och Hunter Pants
Lars i nya kläderna från Tuxer: Phoenix shirt och Hunter Pants

För dig som vill veta mer

Bokskogen Himlabacken ligger på Orust i Bohuslän. Parkeringen ligger intill väg 178 mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös tar du av mot Hälleviksstrand. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till vänster, där finns en P-plats. Husebyleden startar på andra sidan om väg 178. Du går genom gångtunneln under väg 178 och svänger vänster. Följ sedan blå pilar tills du är vid Himlabacken.

Tack Himlabacken för den här gången
Tack Himlabacken för den här gången

Val av plats: Inspirerad av instakontot Southern Forest Adventures

* Anledningen till att jag fick en sådan längtan efter att sova hammock i vårgrön bokskog var de otroligt vackra bilderna som Southern Forest Adventures har på sitt instagramkonto (länk här). Följ honom gärna!

Jag i min nya jacka Dana från Tuxer
Jag i min nya jacka Dana från Tuxer

Länkar till tidigare inlägg från platsen

Husebyleden och bokskogen Uggletofta, Orust (oktober 2020)
Kulturlederna Husebyleden och Svens Altare, Orust (april 2020)
Kuststigen etapp 8 – Malö strömmar-Göksäter (januari 2021)
Tältnatt i decemberrusk (december 2020)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.