För mig blev det ett kärt återseende när jag fick chansen att besöka naturreservatet Kuröds skalbankar i Uddevalla igen. Visserligen hade det bara gått en vecka sedan jag var där första gången, men jag föll pladask för denna plats. Att vandra på skalrester från djur som levde här för drygt 10 000 år sedan är en mäktig upplevelse. Och just i Kuröd finns alltså världens största skalbankar. Detta är verkligen ett utflyktsmål jag kan rekommendera.

Kuröds skalbankar formar ett helt fantastiskt landskap
Skalbankarna formar ett helt fantastiskt landskap
Skal från djur som levde här för 10.000 år sedan
Skal från djur som levde här för 10.000 år sedan

Åter i Kuröds skalbankar efter bara en vecka

När jag och Sofia hade gått Snäckskalstriangeln förra helgen sa jag att jag ville ta med familjen till skalbankarna. Så därför föreslag jag det för min sambo Lars och han nappade direkt. Barnen visade inget större intresse, så vi tog bara med hundarna den här gången.

Lars och hundarna
Lars och hundarna på väg mot trapporna
Balder uppe på en av alla skalbankar
Balder framför Kurödsgrytan

Skalgrusslingan

Precis som förra veckan startade vi vid Skalbanksmuséet och tog trapporna upp på skalbankarna. Men skillnaden var att vi skulle gå skalgrusslingan inne i hela naturreservatet, och inte Bohusleden eller Snäckskalstriangeln som bara passerar igenom.

Följ skyltar med denna symbol när du går Skalgrusslingan
Följ skyltar med denna symbol när du går Skalgrusslingan

Stigen ledde oss genom ett landskap fullt av böljande kullar. Alltså skalbankar som var täckta av gräs, blommor och lövträd som alla började skifta lite i vårgrönt. Vart jag än såg var det så vackert att det tog andan ur mig.

Kuröds skalbankar - Att vandra på skalrester från djur som levde här för drygt 10 000 år sedan är en mäktig upplevelse.
Att vandra på skalrester från djur som levde här för drygt 10 000 år sedan är en mäktig upplevelse.

Fikadags bland vitsipporna

Vitsippor och svalört täckte marken i hagarna vid sidan av stigen och slånbuskarna blommade. Fjärilar fladdrade omkring oss. Efter att vi hade passerat Kurödsgrytan och gått upp på en skalbank kom vi in på en vitsippelund. Det var otroligt vackert och vi började se oss om efter en fin plats att stanna och fika på.

Här bland alla vitsippor gick slingan över Kuröds skalbankar
Här bland alla vitsippor gick slingan

Precis som vanligt hittade Lars en perfekt plats en bit från stigen innan jag ens hunnit resa mig upp från mitt blom-fotande. Där fanns möjlighet till skugga för hundarna. Kaffe och kladdkaka njöt vi av medan solen värmde oss. Där vi satt syntes vi inte från skalgrusslingan – och vi såg inte den. Allt vi såg nere i vår lilla svacka var vitsipporna runt oss.

Wilma önskar att hon får smaka av min kladdkaka
Wilma önskar att hon får smaka av min kladdkaka
Två av ina favoritkillar bland vitsipporna
Två av ina favoritkillar bland vitsipporna

Vill man inte vika av från stigen behöver man absolut inte göra det. Detta beror på att Skalbanksmuséet har sett till att det finns bord och bänkar strategiskt utplacerade på många platser i naturreservatet.

Borttappade bilnycklar kunde ställt till det…

Efter en lång skön paus bestämde vi oss för att börja dra oss mot bilen. När stigen anslöt till Bohusleden igen mötte vi ett par. De frågade om vi tappat vår bilnyckel. Men det hade vi givetvis inte – tänkte jag – den låg ju i jackfickan. Däremot hade jag tryckt ner den i ryggsäcken eftersom det blev så varmt. Jo, det VAR vår bilnyckel. Hur stor är egentligen sannolikheten att vi skulle ha sådan tajming att våra vägar korsades? Och att de frågade om det var vår nyckel? Ibland ska man ha tur. Detta räddade verkligen vår dag och jag var oerhört tacksam. Men om jag får ta hand om vår bilnyckel fler gånger – det återstår att se.

Kuröds skalbankar - ett av mina nya favoritställen
Kuröds skalbankar – ett av mina nya favoritställen

För dig som vill veta mer om Kuröds skalbankar, Uddevalla

Jag kan verkligen rekommendera detta utflyktsmål! Så här skriver Skalbanksmuséet själva: ”Som en egen oas mitt inne i staden ligger världens största skalbankar. Detta unika område med kullar av skalgrus är ett paradis för blommor, fjärilar och småkryp. Det är ett perfekt utflyktsmål för både barnfamiljen och för dig som söker rekreation och återhämtning. Bästa sättet att uppleva allt detta gör du genom att gå den 2 km långa Skalgrusslingan. Skalbankarna är också en självklar hållplats för dig som vill vandra på Bohusleden som löper parallellt med Skalbanksslingan från museet.”

Här kommer några användbara länkar om du är intresserad av att besöka naturreservatet.

Kurödsgrytan
Kurödsgrytan

2 Comments

  1. Vad skönt att det var er bilnyckel som de hittat. Lite jobbigt annars! 🙂
    Ser verkligen ut som ett fantastiskt utflyktsmål med en härlig vandring 🙂

    1. Ja, det var nästan osannolikt – men skönt för mig såklart med nyckeln! Supermysigt ställe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV