För några veckor sedan ställde jag en fråga på mitt instagramkonto. Nämligen frågan: ”Vill du tipsa om fin led i DIN närhet som jag borde vandra och skriva om?” Ett av svaren fick jag från hulthenjonas (länk till Instagramkonto) som tipsade om Kalvön. Eftersom Kalvön är ett naturesevat som ligger i min grannkommun Uddevalla, till och med inom synhåll från Orust, så kändes det naturligt att börja med detta tips.

Jag bad om tips på leder jag borde gå
Jag bad om tips på leder jag borde gå

Sofia erbjöd sig att guida mig på Kalvön

Faktiskt var det inte första gången jag hörde talas om Kalvön, för redan förra året frågade min väninna Sofia (länk till Instagramkonto) mig om jag ville följa med och vandra där. Men den gången hade jag inte möjlighet. När jag nu ställde några frågor till henne om naturreservatet erbjöd hon sig genast att följa med och visa mig runt. Så i söndags åkte vi dit tillsammans. Trots SMHI:s trista väderprognos som visade på konstant regn.

Sofia erbjöd sig direkt att guida mig runt Kalvön
Sofia erbjöd sig direkt att guida mig runt Kalvön

Från parkeringen är det ungefär 1,2 kilometer fram till Kalvön, som man når via en gångbro. Sofia kallade detta för transportsträcka. Vilket det i och för sig är. Men vilken vacker transportsträcka. Barrskog blandad med bokskog, och så havet som skymtade mellan trädstammarna. Jag kan riktigt se framför mig hur ofattbart vackert det måste vara att gå här en solig dag.

En otroligt vacker transportsträcka är det att ta sig mellan parkeringen och Kalvön
En otroligt vacker transportsträcka är det att ta sig mellan parkeringen och Kalvön

De olika vandringsstigarna

Enligt information jag hade läst mig till skulle stigarna på ön gå att lägga ihop till en rundslinga. Stigen med röda markeringar är 2,3 km och den blåmärkta stigen är 3,2 km. Sammanlagt blir det cirka 8 km om man går båda slingorna – inklusive ”transportsträckan” mellan parkeringen och ön. Men till vår stora förvåning (och glädje) hittade vi även en gul slinga som verkade vara under uppbyggnad. Denna stig utgick från blå slinga. Och när man är ute med Sofia måste allt utforskas – hon är lika nyfiken och ivrig som ett barn när hon känner lukten av äventyr.

Ute på Kalvön verkade det som om en ny led var på gång
Ute på Kalvön verkade det som om en ny led var på gång
Längs den nya, gulmarkerade, leden
Längs den nya, gulmarkerade, leden

Även om den gula slingan bara var 1,5-2 kilometer lång så var det roligt att se något nytt. Särskilt för Sofia som varit här många gånger. När vi hade gått runt hela runden, som för övrigt var omarkerad sista biten, gick vi på den blå slingan igen.

Stigarna på Kalvön är markerade och skyltade
Stigarna på Kalvön är markerade och skyltade

Många olika typer av natur

Till min stora förvåning bjöd vandringen på många olika naturtyper. Dels gick vi genom skog där marken var täckt av harsyra och deras näpna så blommor. Dels passerade vi vikar med steniga stränder och klipphällar. Medan jag kröp runt och fotade blommor (mest trift, skörbjuggsört och violer) busade Sofia med hundarna.

En av alla stenstränder vi gick längs
En av alla stenstränder vi gick längs
Marken i skogspartierna på Kalvön var täckt av harsyra
Marken i skogspartierna var täckt av harsyra

Scoutängen

Sedan kom vi till en stor äng, Soutängen. Till att börja med fanns där både vindskydd, eldstad och dass. Visserligen behövde vi inte nyttja dem, men jag la det på minnet för framtida utflykter med familjen.

Vindskyddet vid scoutängen - havet är nedanför ängen
Vindskyddet vid scoutängen – havet är precis nedanför ängen

Dessutom fanns en vik med en lång brygga nedanför ängen. På bryggan stod picnic-bord och bänkar. Sist men inte minst stod tre soptunnor prydligt uppradade längs bergväggen. Hit kan du även ta dig sjövägen.

Soptunnorna bredvid bryggan, Scoutängen på Kalvön
Soptunnorna bredvid bryggan, Scoutängen på Kalvön

Lätt att hitta en egen vik för picnic eller bad

Därefter fortsatte vi längs den blåmarkerade stigen. Överallt går stigar ner mot vattnet. Därför är det enkelt att hitta en avskild plats för en picnic. Eller kanske för ett bad. Så gjorde även vi – gjorde en avstickare till en av vikarna för att äta en sen frukost medan enstaka regndroppar föll över oss.

Spexa och Sofia vid frukostrasten
Spexa och Sofia vid frukostrasten
De här blommorna växte PRECIS där jag tänkte lägga ut mitt sittunderlag
De här blommorna (trift i knopp och skörbjuggsört) växte PRECIS där jag tänkte lägga ut mitt sittunderlag

Bokskog och gammelskog

När regnet tilltog hade vi tack och lov ätit och druckit klart så vi gick vidare längs stigen. Snart kom vi in i en liten bokskog. Stigen gick brant uppåt, och havet som var allestädes närvarande. På grund av att detta var precis i gränsen mellan bok i knopp och utslagna boklöv (vi hade ju inte sett bok i år) blev det fotostopp här.

Boken håller på att slut ut. Ser du havet i bakgrunden?
Boken håller på att slut ut. Ser du havet i bakgrunden?

Sedan gick vi genom gammal mossig skog, och nu hade vi hunnit in på den röda slingan. När jag hittade en massa blad av vad jag tror är björkpyrola blev jag alldeles till mig. Utöver det såg vi blad av vitpyrola. Så dem vill jag komma tillbaka och titta på när de blommar i sommar.

Djupvik ligger längst ner i en bäckravin
Djupvik ligger längst ner i en frodig bäckravin

En av favoritsträckorna för mig under utflykten var bäckravinen ner mot Djupvik. Där såg vi mängder av gullpudra. Och dessutom blad av en massa olika växter som kommer att blomma framöver. Utöver det uppskattade jag alla skyltar längs leden som informerade om forna tider. Jag älskar verkligen när man på ett så enkelt sätt kan få till sig platsens kulturhistoria.

Längs leden på Kalvön sitter en mängd skyltar som berättar om dem som levt på platsen och om byggnader som stått där
Längs leden på Kalvön sitter en mängd skyltar som berättar om dem som levt på platsen och om byggnader som stått där
Mysig bänk
Mysigt

När vi kom tillbaka till bilen hade vi gått drygt en mil i väldigt skiftande miljöer, och det tog oss 3,5 timmar. Bilderna som jag tog denna regniga dag gör inte naturen rättvisa. Men jag kommer att åka tillbaka. Kanske en varm och solig sommardag, så att jag får se Kalvön från en annan sida.

För dig som vill veta mer om Kalvön

Kalvön ligger i Uddevalla kommun. På ön finns flera stigar att vandra och de är väl markerade. Här hittar du koordinaterna: 58°16.254’N 11°38.396’E

– Länk till Uddevalla kommuns fina beskrivning av Kalvön och vad du kan uppleva där
– Mer information om naturreservatet hittar du på Länsstyrelsens webb
– Inlägg från senare tur till Kalvön

Kalvön - inte bara klippor och hav
Kalvön – inte bara klippor och hav

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.