I våras guidade Sofia mig längs kulturstigarna Husebyleden och Svens Altare här på Orust. I morse fick jag en så stark längtan efter bokskog att jag bestämde mig för att åka tillbaka dit och njuta av hösten och bokarna i Uggletofta. Numera (sedan jag flyttat till Orust) tar bilfärden dit runt 20 minuter.

Bokskogen i Uggletofta längs Husebyleden
Bokskogen i Uggletofta längs Husebyleden

Husebyleden är en vacker och charmig vandringsled på 3,5 kilometer. Enligt information på Orust kommuns webbsida tar det ungefär två timmar att gå den, men då räknar de in tid för en fikapaus. Idag var morgonen var grå, men mild, och när jag och familjehunden gick iväg stod (lyxigt nog) inga andra bilar än vår på parkeringen.

Nära skvaltkvarnen, Husebyleden
Nära skvaltkvarnen, Husebyleden
På väg uppför den branta vägen genom bokskogen
På väg uppför den branta vägen genom bokskogen

Från parkeringen följer man skylt märkt med gångbana och går under väg 178 genom en gångtunnel. Idag var marken i tunneln täckt av vatten, så gummistövlarna jag hade på mig kom väl till pass. Efter gångtunneln kommer man till en skogsväg där blå pilar visar att leden går till höger. Jag valde dock att gå till vänster eftersom jag ville gå i motsatt riktning jämfört med förra gången jag var här. Sedan var det ju just bokskogen jag längtade efter, och den kom jag nu kom till relativt snabbt.

Bokskogen längs Husebyleden
Härliga backar genom bokskogen

Vattenfall längs Husebyleden

Hade jag valt att gå i den rekommenderade riktningen hade jag haft nerför genom hela bokskogen. Nu fick jag istället gå i kraftig uppförsbacke, men det hade jag ingenting emot. Vid sidan av den breda stigen forsade en bäck fram. En bit upp i backen ansluter en annan bäck som kastar sig ner i ravinen i ett litet vattenfall. Jag njöt av alla intryck där jag gick. Färgerna. Ljuden. Dofterna.

Vattenfallet i bokskogen, Uggletofta
Vattenfallet i bokskogen, Uggletofta
Längs Husebyleden, högst upp i bokskogen
Längs Husebyleden, högst upp i bokskogen

Högst upp planar berget ut och där har man byggt bord och bänkar som passar perfekt om man vill ta en fikapaus. Det finns gott om utrymme att springa och leka i närheten, eller kanske plaska i vattnet i bäcken, om man tycker att fikarasten som man kanske tar här blir för lång(tråkig). Idag var höstfärgerna förtrollande vackra, även att solen inte ens visade sig. Upp till toppen var det i stort sett exakt en kilometer från parkeringen, så jag kan verkligen rekommendera platsen som utflyktsmål för barnfamiljer.

Många vackra platser längs Husebyleden
Många vackra platser längs leden
Bitvis var det blött - och inte helt naturskönt längs leden
Bitvis var det blött – och inte helt naturskönt längs leden

När jag motvilligt lämnade bokskogen bakom mig gick vi igenom lite barrskog och plumsade sedan fram över ett rätt blött hygge. Vid sidan av hygget ligger en avfallsanläggning. Den luktar inte, men det kan låta en del därifrån. Stigen går sedan vidare ner i skog och nu börjar man höra ljud från väg 178 – om man är så kräsen som jag på tystnad i skogen. Men omgivningarna är fortfarande vackra.

Husebyleden bjuder på storslagen natur
Omväxlande och storslagen natur
Utsiktsplatsen vid gamla fornborgen
Utsiktsplatsen vid gamla fornborgen

Efter den korta biten där naturen längs leden inte är så vacker stiger den uppåt och in i skogen. Pilar visar mot utsiktsplatsen vid den gamla fornborgen. Dit får man göra en avstickare och gå uppför trappor till toppen. Höstlöven på alla lövträden runt berget kom verkligen till sin rätt där uppifrån. Långt i fjärran skymtade jag till och med havet.

Utsikten från den gamla fornborgen
Utsikten från den gamla fornborgen

Från utsiktsplatsen är det bara några hundra meter tillbaka ner till parkeringen. Idag var det halt att gå nerför de vackra trätrapporna, men jag är säker på att det hade varit enklare att gå där om jag hade gått i den rekommenderade riktningen istället. Jag måste säga att detta är en led jag är mycket förtjust i, även att den är så kort, och jag längtar redan efter att få vandra där i vår bland alla vårblommor. Och kanske tar jag mig också mer tid då att läsa på skyltarna vid de 10 sevärdheterna?

På väg mot utsiktspunkten, Husebyleden
På väg mot utsiktspunkten, Husebyleden

För dig som vill veta mer om Huseby

Så här hittar du till den 3,5 km långa Husebyleden (OBS! Det tar längre tid att gå runt än man räknar med):
Husebyleden ligger intill väg 178 mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös tar du av mot Hälleviksstrand. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till vänster, där finns en P-plats. Husebyleden startar på andra sidan om väg 178. Du går genom gångtunneln under väg 178 och håller till höger vid den lilla blå träpilen (mycket klokt tips – jag gick nämligen åt vänster där och det märktes att både ”trappor” och skyltar var gjorda för att passa dem som gick motsols).

Länk till information om Husebyleden – där du också kan läsa om de 10 sevärdheter som är skyltade längs leden

Länkar till tidigare blogginlägg från samma plats

Länk till mitt förra inlägg härifrån

Tips nummer 10 i Orust Naturguide

Orust NaturguideOrust Naturguide – tips nummer 10
Huseby är tips nummer 10 i Orust Naturguide (länk till naturguiden)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Otroligt fint med höst i bokskogen 🙂 Jag var i Åkulla bokskogar utanför Varberg för ungefär en vecka sen, så vackert 😀

    1. Ja, jag tycker att bokskog är underbart vackert oavsett årstid! Åkulla har jag hört talas om många gånger, men aldrig varit där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.