Jag vill helst vara utomhus varje dag för det får mig att må bra inifrån och ut. Roligast är det om jag även får med mig min dotter ut. Att vara i naturen ska vara lustfyllt tycker jag, inte något måste eller krav, så jag har alltid försökt att göra varje dag och varje promenad till ett litet äventyr för henne.

För att få barn att tycka att det är spännande och roligt varje gång man går ut måste man som vuxen vara lite påhittig. Jag kom tidigt på att det underlättar om man har ett bestämt mål med sin tur, till exempel att leta djurspår ”Ska vi se om vi kan hitta några älgspår idag?”, ”Ska vi se hur många myrstackar vi hittar idag?”, ”Hur många kottar tror du att vi kan räkna till under promenaden?”, ”Tror du vi kan hitta några hallon idag?” och så vidare. Det bör såklart vara ett mål som man är i stort sett säker på att man kommer att kunna uppnå under utevistelsen!

Att leta djurspår är jättespännande
Att leta och följa djurspår (här älgspår) är jättespännande

När man väl är ute är det bara att använda sig av den magiska frasen med jämna mellanrum, och hålla ögon och öron öppna och hjälpa barnet att hitta det man letar efter. Sedan gäller det förstås att man själv också tycker att det är intressant, annars märker barnen det direkt! Man kan inte lura barn! Så – gå ut och ha kul tillsammans! <3

Lär er djurspår tillsammans

Om du inte är så bra på det här med att leta djurspår, som jag använde som exempel, kan det vara lite spännande att titta på olika spår på dator/padda innan man går ut, och lära sig tillsammans, till exempel hos ”Unga fakta”

Några andra kul grejer man kan göra tillsammans med barnen ute

Kasta höstlöv och annat ute bus
Grilla korv på en liten utflykt
Gå en låghöjdsbana
Leta runstenar
Tälta (i trädgården om barnen inte vågar tälta i skogen)
Utforska en slottsruin
Äta frukost ute

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Howdy! This post could not be written any better!
    Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this.
    I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read.
    Thank you for sharing!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.