I Sverige finns mängder av runstenar och andra fornlämningar. Ofta ser man de där skyltarna när man förflyttar sig längs vägarna, men hur ofta stannar man upp, svänger av och tittar vad det är som finns där? Tar chansen att lära oss något om vad som hänt på just den platsen i svunna tider. För mig känns det mer och mer som om natur och kulturhistoria hör ihop – som att de är sammanflätade.
När min dotter var liten tyckte hon att det var oerhört spännande att titta på runstenar. Inte bara att se på dem, utan kanske i första hand att ta sig fram till dem. Att upptäcka dem. Jag såg till att vi parkerade bilen på lämplig plats och visade på informationsskylt eller medhavd karta hur man skulle gå för att hitta runstenen, och oftast klarade hon ut det på egen hand (det är ju ofta stigar fram till sådana sevärdheter), men ibland fick man ge lite tips så att hon hittade rätt och fick lyckas med sitt uppdrag.
När vi väl kommit fram till runstenen brukade hon hitta på egna ord eller små berättelser om vad det var som stod skrivet på den och berätta för mig. Men sedan ville hon ändå alltid att jag skulle berätta om stenens historia och den text som faktiskt var inristad på den. Jag kan säga att dotterns fantasier oftast var mer uppseendeväckande. 🙂
Att fika i närheten av runstenen var också obligatoriskt. Vad är väl en utflykt utan fikapaus?
Gör en avprickningslista över runstenar i din närhet
Numera finns det så bra information om var Sveriges runstenar finns att du antingen kan använda information från någon webbsida direkt, eller sitta ner tillsammans med barnen hemma och gör någon slags avprickningslista – eller ännu roligare – avprickningsteckning, om du vill ge dig ut på runstensjakt. Det är alltid roligt och engagerande om man får bocka av det man hittat, och ger en känsla av att man har klarat av ett uppdrag och gjort något utöver det vanliga.
Jag tror att runstensjakt kan få ut en hel del barn och ungdomar som inte har så stort naturintresse. Runstenar, prat om vikingar, kungar och krigsherrar är spännande. Oavsett ålder. Att dessutom veta att man står på exakt samma plats som dessa mäktiga män (ja, oftast var det ju män)… det blir en extra upplevelse och ger en djupare förståelse för vår historia och vårt land.
På köpet får man en naturupplevelse som enbart upplevs som rolig och spännande. Så titta på länkarna här nedanför, leta upp en runsten nära dig och ta med dig någon du vill gå på runstensjakt med! Ha så kul!
För dig som vill veta mer
- Sidan ”Svenska runstenar” har inte uppdaterats på några år, men här finns många, många runstenar. Bara här i Småland där jag bor nämns 120 stycken, så på den här sidan kan du hitta uppslag till många utflykter.
- Runstenar är sevärda kulturhistoriska monument och riksantikvariet har valt ut ett antal som de rekommenderar. Här hittar du riksantikvariets förteckning över extra besöksvärda runstenar.
- Kalle Runristare är en riktigt, riktigt häftig person! Kolla in – här finns en livs levande runristare!

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor med familj i villa på vackra Orust. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.
Dessutom är jag väldigt glad över att sedan hösten 2021 få vara ambassadör för Icebug och deras skor. De är kända för sitt superbra grepp, och jag har använt deras skor sedan 2006.