När min nu 11-åriga dotter fyllde 10, önskade hon ett barnkalas i naturen – närmare bestämt ett vindskyddskalas. Så enligt hennes önskemål höll vi till vid vindskydden på Klinten, längs Höglandsleden, strax nedanför Skuruhatt i Eksjö kommun. Det gjorde mig oerhört glad att hon valde att ha den här typen av kalas för det känns som om den uppfostran hon har fått har påverkat henne.

Det skulle grillas korv och marshmallows (barnen var med och gjorde upp elden och grillade), skogen och vattenbrynet skulle utforskas och lekas i. Givetvis skulle det badas och när de hittade en liten groda stannade alla andra aktiviteter upp och alla barnen engagerade sig i den lilla grodans kamp att hitta till vattnet och de applåderade och tjöt av glädje när de såg den simma iväg.

Ett barnkalas i naturen kan bjuda på många spännande inslag
Ett barnkalas i naturen kan bjuda på många spännande inslag

Vi bjöd även några tyska vandrare som kom förbi på lite korv och muffins, så alla barnen fick dessutom träna på att prata engelska – och se hur man uppför sig mot andra i naturen (ja, på andra ställen också förstås)!

Min tanke var att vi skulle vara ute 2,5 timmar, men jag fick kontakta alla föräldrar och meddela att vi var sena. Vi kom nämligen inte därifrån förrän en timme efter planerat kalasslut – och då var det en pojke som tyckte att vi inte hade hunnit utforska skogen än, så honom har vi tagit med på några egna utflykter efter det.

Flera föräldrar hörde av sig efter kalaset och sa att barnen hade såååå roligt! Det känns riktigt bra att kunna ge barnen en upplevelse de inte är vana vid, men samtidigt lite sorgligt att något så här enkelt faktiskt är något nytt för många barn! Jag tror det finns chans att ordna fler barnkalas i naturen framöver (om inte dottern känner sig för gammal).

Några timmar senare åkte vi tillbaka eftersom dottern och en av hennes bästa vänner ville inviga sina nya sovsäckar – vilket de absolut ville göra i den lilla stugan med britsar alldeles bredvid sjön där vi hade varit på dagen.

För dig som vill veta mer

Länkar till fler barnkalas i naturen

Läs mer om Höglandsleden/Klinten/Skurugata här i bloggen:
Sova ute Klinten, april 2019
Skurugata (och höglandsleden till Eksjö), november 2019
Skurugata naturreservat, Eksjö, oktober 2019
Höglandsleden Skuruhatt-Eksjö, juni 2019

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.