Tidigare i veckan fyllde min dotter 12 år, och när vi pratade om hennes kalas sa hon att hon ville ha det utomhus – i naturreservatet Kvänsås bokar som är beläget några kilometer utanför Eksjö. Bokskogen där är inte bara en av de nordligaste, utan också en av de högst belägna bokskogarna i landet. Den ligger nämligen på en kulle cirka 264 meter över havet.

Kalas i naturen - natureservatet Kvänsås bokar strax utanför Eksjö
Natureservatet Kvänsås bokar strax utanför Eksjö

Idag var det dags, och två av dotterns mostrar och tre av hennes kusiner kom till Eksjö för att vara med. Det var alldeles lagom många personer för att kunna göra det som föll oss in (förutom att först äta lunch och sedan fika lite vid ett av alla bord med tillhörande bänkar som finns i det lilla reservatet).

Det finns mycket att göra i bokskogen!

Naturreservatet är litet och det är bara några hundra meter att gå från parkeringen, men trots den lilla ytan finns det mycket att titta på och utforska. Ett perfekt ställe för barn – och andra med barnasinnet i behåll. Det finns mycket att klättra upp i (och över), många av träden är ihåliga och måste undersökas, och det finns många liggande träd att balansera på. Dessutom fanns det kojor och vindskydd som andra börjat bygga på som vi var tvungna att testa att gå in i.

Kalas i naturen är de roligaste - här är vi på väg mot parkeringen
På väg nerför backen mot parkeringen

Det kan vara bra att känna till att stigen mellan parkeringen och borden längst upp i reservatet är relativt brant, så jag skulle inte rekommendera det här naturreservatet till personer är behov av att kunna köra rullstol, barnvagn eller liknande.

För dig som vill veta mer om naturreservatet Kvänsås bokar:
Länsstyrelsens informatinonssida om Kvänsås bokar
Länk till inlägg om vackert naturfenomen i bokskogen om hösten

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.