Om man har tagit semester en helt vanlig tisdag (igår) så får man fylla den med så mycket utomhustid och dagsljus som möjligt. Jag valde därför att ta med mig hundarna direkt efter att dottern gått till skolan och åka ut till Skurugata naturreservat utanför Eksjö. Det är ett av mina närmaste reservat och jag är där många, många gånger per år.

Lite blött i Skurugata
Lite blött vissa delar nere i Skurugata

Vi började med att gå från parkeringen och ner mot ravinen/skuran Skurugata. Vi har fått mycket regn här i Småland under hösten, och det märktes direkt där vi skulle svänga ner i ravinen. Botten var vattenfylld, och även att vi såg (när vi kikade ner) att det skulle gå att tråckla sig förbi på en stig en bit upp, så kändes det tryggare att istället gå längs den mindre slippriga stigen uppe på kanten till höger om ravinen några hundra meter tills vi kommit förbi ”sjön”. Vi valde sedan en liten stig som förde oss ner i Skurugata.

På väg ner i Skurugata
På väg ner i Skurugata

Hundarna travade glatt och ivrigt på i den spännande miljön. Själv gick jag betydligt försiktigare eftersom stenarna var så hala av vätan, men å andra sidan hann jag njuta av den grönskande mossan och enstaka ormbunkar som lyste upp sin höstgrå omgivning.

Även att jag har gått här oräkneliga gånger så uppskattar jag naturens skönhet och storhet i de mäktiga bergsväggarna vid sidan av mig. Något jag tycker om med just denna ravin är att man inte ser hela ravinen på en gång;  man möts av nya vyer och ”överraskningar” vid varje backkrön nere i den kilometerlånga klyftan.

Jag i skurugata
Jag i skurugata

Jag lägger inte ut så mycket bilder från själva ravinen idag eftersom det redan finns många bilder i andra inlägg, se länkar längst ner. *

När vi gått igenom ravinen valde vi att följa utlöpan (mellan Höglandsleden och Östgötaleden/Anebyleden) ner mot Klinten ** och Försjön där det finns både vindskydd, toalett, övernattningsstuga och badplats. Från Klinten följde vi höglandsleden in mot Eksjö de 12 kilometer vi hade kvar av vår lilla färd. Totalt blev det 17 kilometer för oss på denna tur och det tog ungefär 4,5 timmar. Det är ingen rundslinga, men om man går höglandsleden, sträckan mellan Eksjö och Mariannelund (eller Ingatorp, Bruzaholm eller Hult om man går en kortare del) är det en fin avstickare att gå upp på toppen Skuruhatt och sedan runda det lilla berget och gå i ravinen tillbaka ner mot leden igen.

Till största delen går leden mellan Klinten till Eksjö på skogsväg, och några kortare sträckor längs grusväg. Man passerar några enstaka hus och gårdar, men mest är det skog (och före detta skog). Några kilometer från Klinten passerar man ytterligare en övernattningsstuga *** som jag personligen tycker är rätt mysig. Leden är lättgådd och utförligare beskriven i inlägg här nedanför. ****

Även att dagen var lite rå med gråväder, några få plusgrader och duggregn, så var det befriande härligt att vara ledig och kunna gå så här mitt i veckan!

Min hund Gemini i Skurugata
Min hund Gemini i Skurugata

Fler inlägg i bloggen om Skurugata naturreservat (och höglandsleden mot Eksjö)

Skurugata naturreservat utanför Eksjö (oktober 2019) *
Övernattning i stugan längs leden – med barn (juli 2018) ***
Övernattning i stuga vid Klinten – med barn  (april 2019) **
Höglandsleden Skuruhatt – Eksjö (juni 2019) ****
Barnkalas vid Klinten **

För dig som vill veta mer

Länk till Länsstyrelsens information om Skurugata naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Det där området ser riktigt spännande ut, kanske borde jag se till att besöka Småland och inte bara åka till fjällen 😀 Snygga bilder också.

  1. Du är ju för härlig du! Det är lika bra att du kommer ner någon vecka.. det blir ju många inlägg från Småland eftersom både jag, Linda B och Tord skriver härifrån 🙂

 2. Så spännande. Är någon gång / år i Rödja -Sävsjö och det är ju inte så långt från Eksjö. Tycker det är värd ett besök i försommartid för att se och uppleva den ljuva grönskan och den fina vandringen.

  1. Ja, det är värt ett besök 🙂 Om du kommer från Eksjöhållet ut till Skuruhatt passerar du även en skylt mot Kvänsås. Där finns ett naturreservat som är en liten bokskog som man kan besöka på vägen 🙂 https://hemomkringvandring.se/2019/06/01/kalas-i-naturen-bokskog/

 3. Tack för tips.
  Skall besökas.

  1. Hoppas att du ska tycka om Skurugata/Skuruhatt – en av Eksjös naturpärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.