Att sova ute enbart för själva utesovandets skull tycker jag är en alldeles utmärkt idé när man ska ha med sig barn som inte är överförtjusta i att behöva vandra långa sträckor för att få vara med på ett äventyr.

Vid sovstugan på Klinten fanns en hel udde att utforska
Vid sovstugan på Klinten fanns en hel udde att utforska

Igår eftermiddag åkte jag, dottern, våra hundar och en av dotterns kompisar till Klintens naturreservat längs höglandsleden. Där finns både badplats, två vindskydd, en sovstuga och ett fräscht dass, så det kändes som ett ”enkelt” ställe. När vi hade bäddat på britsarna i sovstugan gav vi oss ut på upptäcksfärd och upptäckte snabbt att vindskydden och grillplatserna låg i skugga. Och att det fanns myggor där. Efter att snabbt ha överlagt med barnen (ja, jag erkänner att jag kan ha styrt dem lite) valde vi istället att gå leden upp till Skuruhatt och grilla uppe på toppen där det fortfarande var sol. Från vindskydden är det cirka 1,5 kilometer upp till toppen.

Från Klinten gör höglandsleden en avstickare mot Anebyleden, och denna del passerar Skuruhatt.
Från Klinten gör höglandsleden en avstickare mot Anebyleden, och denna del passerar Skuruhatt. Här barnen och hundarna.

Både barn och hundar gick i rask takt längs skogsvägar och stigar och sysselsatte sig medan jag gjorde upp eld och sedan väntade ut glöden. Vi var alla rejält hungriga när det var grilldags och sällan har enkel grillkorv smakat så gott. För att inte tala om de efterföljande grillbilarna (från Ahlgrens)!

Vi njöt av solen, alla fjärilarna som flög runt oss och av allt kul man kan göra uppe på ett litet berg. När vi började känna oss nöjda sa jag till barnen att de kunde få gå i förväg till stugan om de ville, medan jag och hundarna såg till att elden var ordentligt släckt. Även att de inte brukar gå just den vägen till Skuruhatt, och alltså inte var säkra på vägen, blev de glada över att jag såg dem som så vuxna och de gav sig ivrigt iväg. De ringde mig när de kommit fram till stugan, helt instruktionerna.

Sovstugan vid Klinten
Sovstugan vid Klinten

När även jag och hundarna kommit tillbaka hade det börjat skymma och vi gjorde oss klara för natten. Barnen spelade lite spel och jag ägnade tid åt hundarna medan vi väntade på mörkret. Dagen hade varit varm, solig och fin, men på kvällen närmade sig temperaturen 0-strecket, så vi kröp ner ordentligt i sovsäckarna och gjorde oss redo för en lång, skön utenatt.

Före själva sovandet gick vi upp på Skuruhatt och grillade lite korv och grillbilar
Före själva sovandet gick vi upp på Skuruhatt och grillade lite korv och grillbilar

Så gick det

Dessvärre hade min dotter svårt att sova på grund av alla ”otäcka” ljud som de sommarglada sjöfåglarna gav ifrån sig, så vi fick packa ihop alla våra saker och gå till bilen i mörkret som då och då lystes upp av månens strålar när de nådde genom grenverket. Min ingång är att vi bestämmer i förväg nästa gång vi ska ut att vi inte ska sova över. Vi kan självklart ta med liggunderlag och sovsäckar och ligga i dem någon timme – efter grillning, vandring och andra aktiviteter – för mysighetens skull, men vi åker ändå hem på ett förutbestämt klockslag, t ex klockan 23, oavsett humör. Då ligger inte fokus på om hon ska våga eller inte våga sova ute, och det gör det förhoppningsvis lättare kommande gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV