Eftersom jag har opererat benet i veckan lägger jag ut lite information om en hemomkringvandring från förra hösten, nämligen i Skurugata naturreservat utanför Eksjö.

På väg upp mot toppen Skuruhatt
På väg upp mot toppen Skuruhatt

Tillgänglighetsanpassad del av Skurugata naturreservat

För personer som inte har så god fysik rekommenderar jag att man tar den tillgänglighetsanpassade stigen/vägen från parkeringen och upp till toppen Skuruhatt. Den är cirka 800-900 meter lång och det går till exempel att köra barnvagn där utan problem.

Mossig småländsk skog i naturreservatet
Mossig småländsk skog i naturreservatet

Uppe på toppen finns flera grillplatser, bänkar och bord så att alla ska kunna njuta av utsikten och naturen utan att vara alldeles inpå varandra. Det finns också ett vindskydd, soptunna och ett stort vedförråd under tak. Eftersom Skuruhatt ligger på småländska höglandet är det man bjuds på är milsvid utsikt över grantoppar och någon enstaka sjö.

För dig som vill passera genom ravinen

För dem som har lite större rörlighet, eller mer energi i kroppen, går man istället åt andra hållet från parkeringen och följer den tydliga leden genom gammal mossig skog fram till ravinen Skurugata. Ravinen är cirka 800 meter lång och fylld med stora stenblock vilket gör att det inte är helt enkelt att ta sig fram. Inuti ravinen finns också flera uppförs- och nerförsbackar vilket gör att man inte ser hela ravinen på en gång, utan man tror alltid att ”efter nästa krön har jag kommit igenom ravinen”.

Inte den mest lättgådda stigen inne i Skurugata naturreservat
Inte den mest lättgådda stigen

När man har tagit sig ut på andra sidan kan man antingen ta en svår / brant väg upp mot Skuruhatt, eller välja den lätta vägen som innebär att man följer leden. Det blir lite längre, men mindre brant. På toppen är det ett bra läge att fika – och därifrån följer man den handikappvänliga stigen till parkeringen. Total sträcka är kanske 3,5-4 kilometer, men det tar ändå sin lilla tid att ta sig runt.

Snart har vi tagit oss igenom hela ravinen på 800 meter
Snart har vi tagit oss igenom hela ravinen på 800 meter

Alternativ rutt i Skurugata: Om man kommer fram till ravinen och känner att det är för brant eller för svårt att gå så finns det en stig som går uppe i skogen och exakt följer ravinens västra kant. Den är inte märkt, men den syns om man vet om den. Denna stig är ganska lätt att gå och man kan hålla ett ”normalt” gångtempo.

Alternativ rutt 2: Om man går höglandsleden från Eksjö och österut mot Mariannelund kommer man till några vindskydd vid Klinten strax före samhället Hult. Där kan man göra en avstickare och vika av upp mot Skuruhatt. Det är knappt 2 kilometer upp till toppen därifrån, och enligt mig helt klart värt att gå dit och sedan runda ner genom Skurugata på tillbakavägen.

Härlig natur där man känner sig som en upptäcktsresande
Härlig natur där man känner sig som en upptäcktsresande

Dessa bilder är enbart från Skurugata. Jag glömde att fota från toppen Skuruhatt (kanske för att jag är där en sådär 10-15 gånger varje år), men i Länsstyrelsens länk här nedanför finns flera bilder från toppen.

För dig som vill veta mer om Skurugata naturreservat:

Länsstyrelsens information om Skurugata naturreservat

Länk till inlägg då jag, dottern och en av hennes kompisar sov ute och grillade på Skuruhatt
Länk till inlägg från en av gångerna jag gick höglandsleden från Skuruhatt till Eksjö i somras

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.