Igår eftermiddag åkte vi till kåtan i Herrestadsfjällets naturreservat (grannkommunen Uddevalla) för att fira. Egentligen var det två saker vi skulle fira. För det första att vi äntligen kunde gå ut tillsammans (min sambo och jag) och inte behövde turas om att vakta hundvalpar. De flyttade nämligen i helgen.

Födelsedagsbarnet drar lyckligt pulkan med ved fram till kåtan i Herrestadsfjället
Födelsedagsbarnet drar lyckligt pulkan med ved

Födelsedagsfirande i snölandskap

Dessutom råkade Balders 1-årsdag infalla just igår. Vilket firande kan passa bättre för en polarhund än att få vara utomhus halva dagen, hela natten och sedan ytterligare en halv dag? När det är runt 7 minusgrader ute.

I Herrestad låg snön kvar på träden
I Herrestad låg snön kvar på träden

Vi nådde kåtan i skymningen

Eftersom det bara är någon kilometer att gå från parkeringen, och vi drog veden på pulka, så gick det snabbt och smidigt att nå vårt mål. Trots det hade det redan börjat skymma när vi kom fram till kåtan. Den sista biten, när vi svängt av bohusleden, gick vi under snötyngda grangrenar med pannlamporna tända. Över sjön rodnade himlen och kåtan var helt täckt av snö.

Kåtan i Herrestadsfjället
Kåtan i Herrestadsfjället

Det första vi gjorde var att packa upp vår ved och stapla den runt kaminen. Därefter tände vi en brasa. Tänk på att du behöver ta med egen ved om du vill elda där. I och med att kåtan har relativt hög takhöjd så tar det en bra stund att få upp värme därinne, men vi hade ingen brådska.

Skönt att få igång brasan (tänk på att ta med egen ved om du vill elda till kåtan)
Skönt att få igång brasan

Middagen var det enda på vår agenda

Framför oss hade vi en lugn eftermiddag, kväll och natt. Det enda på vår agenda var att laga och äta middag. Tacos – på egen hjortfärs – stod på menyn och jag skivade och hackade grönsaker medan Lars stekte färsen. När allt var klart doftade det ljuvligt i kåtan – som vid det här laget började få en lite behagligare temperatur även att man fortfarande behövde ha ytterkläder på.

Den här gången hade vi med egen hjort-färs
Den här gången hade vi med egen hjort-färs

Det var underbart att kunna sitta tillsammans så här och äta. Hundarna var dock lite sura över att bara få torrfoder och varsitt tuggben (vi hade ändå köpt väldigt goda tuggben eftersom det var födelsedag och allt), och ville hellre ha tacos de med.

Söndagsmys med tacos i kåtan, Herrestadsfjället
Söndagsmys med tacos i kåtan, Herrestadsfjället

Invigning av nya liggunderlag

Efter att vi njutit av maten fortsatte vi att njuta. Av lugnet. Det fanns mycket tid att mysa med hundarna, att njuta av värmen och knastrandet från kaminen. Och att bädda i ordning inför natten. Dagen till ära invigde vi våra nya liggunderlag. Själv har jag haft ett billigt (Urberg) som på sista tiden släppt ut luften under nätterna. Lars har haft ett lite finare, men ventilen gick sönder förra vintern och nu klarar den inte av fler lagningar utan läcker den också. Så vi har investerat i varsitt 10 cm tjockt, isolerande, men lätt, liggunderlag från Sea to Summit.

Både hundarna och jag somnade snabbt...
Både hundarna och jag somnade snabbt…

Jag sov väldigt gott på det. Främst för att det är rektangulärt och ganska brett, vilket gör det enkelt för mig att vända mig om. För en gångs skull frös jag inte heller om ryggen. Men det är ju inte lika kallt inne i kåtan som när man sover i tält, så jag får vänta med att recensera tills jag använt det några fler gånger.

Morgonvy från ytterdörren
Morgonvy från ytterdörren

Frukost och vinterpromenad

När hundarna ville gå upp och rasta sig klockan 06 kände jag mig utvilad. Så istället för att lägga mig igen när jag kommit in tände jag en brasa i kaminen. Därefter plockade jag ihop min sovutrustning i godan ro, och satte mig sedan och filosoferade. Tyvärr vaknade Lars av mitt flackande med pannlampan, men då hade det i alla fall börja bli lite varmare inne i kåtan.

Frukostdags
Frukostdags

Lite kaffe och frukost fick vi i oss (eller, nja, jag dricker inte kaffe) innan vi packade våra saker. Därefter sopade vi ur kåtan så att den var i det skick vi själva skulle vilja att den var när vi kom dit. Dock lämnade vi kvar de saker som andra lämnat före oss: Två liggunderlag, en handduk, en presenning och lite annat. Det kan vara bra att veta att det finns ett dass i anslutning till kåtan, men det fanns inget toapapper där. Fast just nu gör det det – för jag glömde faktiskt min lilla plastpåse med toarulle och handsprit inne på dasset. Så den hoppas jag att någon annan kommer att ha nytta och glädje av istället.

Jag säger hejdå till sjön...
Jag säger hejdå till sjön…

På morgonen kändes temperaturen mildare än kvällen före och det gick smidigt att dra pulkan tillbaka till bilen. Idag drog vi själva, för Balder var lite för nyfiken igår för att bara gå rakt fram. Men det är bara att öva mer – övning ger ju färdighet.

Underbart med tillsammans-tid

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det var helt underbart att få tillsammanstid utomhus med min sambo. Senast vi kunde vara ute tillsammans på det här sättet var för tre månader sedan när vi var i Norge. Men nu när vi är valpfria hoppas jag på många vandringar, övernattningsturer och matlagningsturer ihop. Det är sånt som förgyller livet!

Kvällsbild utfrån kåtan - sååå mysigt att kunna göra såna här turer ihop
Kvällsbild utfrån kåtan – sååå mysigt att kunna göra såna här turer ihop

För dig som vill veta mer om kåtan i Herrestadsfjället

Hitta hit

Kåtan ligger vid sjön Västra Krokevattnet i Herrestadsfjällets naturreservat, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Närmaste parkering hittar du vid Mettjärn, cirka 1,5 kilometer bort och det är skogsväg nästan hela vägen fram. Här hittar du koordinater till kåtan/udden

Bohusleden etapp 14 passerar

Bohusleden, etapp 14 (Bjursjön – Metsjö) passerar precis förbi. Kåtan är alltid öppen som raststuga och är populär bland vandrare. Eftersom du inte kan boka kåtan får du samsas med, och ge plats åt, alla andra vandrare som kommer. Vill du läs mer om Bohusleden etapp 14 gör du det här.

Stugor i naturreservatet kan du hyra av Friluftsfrämjandet, Uddevalla

Om du är intresserad av att hyra någon av stugorna (Kärrestugan, Krokestugan och Hällerstugan) i Herrestadsfjällets naturreservat kontaktar du Friluftsfrämjandet Uddevalla.

Skönt att vara varmt klädd en sån här tur
Skönt att vara varmt klädd en sån här tur

Just nu finns ett julerbjudande på mina favoritvandringsstrumpor i mohair från Happy Hiking. Ange koden Julstrumpan21 så får du 3 par men betalar bara för 2.


Länkar till fler inlägg från Herrestadsfjället

Eftersom vi verkligen tycker om området har det redan hunnit bli några besök i Herrestadsfjället i år.
Stugorna runt, 16 km – Herrestadsfjället
Påskdygn i Krokestugan, Herrestadsfjället (övernattning)
Kåtan i Herrestadsfjällets naturreservat (övernattning)
Skridskor och grillning på familjeutflykt
Må-bra-tid i Kärrestugan, Herrestadsfjället (övernattning)
Till Herrestadsfjället i jakt på snö

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.