Jag tycker det är härligt när hela familjen gör saker tillsammans. Förutsatt att alla tycker att aktiviteten vi utför är rolig förstås. Det är inte alltid lätt att behaga tonåringarna, men den här veckan fick jag god hjälp av den otroliga vintern vi fått här på västkusten. Den gav oss nämligen möjligheten att åka skridskor i sagolikt vinterlandskap.

Tonåringarna är ivriga att få komma iväg - 5 km på skridskor runt Vrångevattnet väntar
Tonåringarna är ivriga att få komma iväg – 5 km på skridskor runt Vrångevattnet väntar

På sjön Vrångevattnet i Herrestadsfjällets naturreservat, grannkommunen Uddevallla, finns en långfärdsskridskobana på 5 km. Killarna hittade inte sina skridskor efter flytten, men vår lokalavdelning av Friluftsfrämjandet (Uddevalla) blev återigen räddningen. Hos dem hyrde vi skridskor, och fick på ”köpet” med både isdubbar och räddningslina.

Isvett - bra info vid skridskobanans start
Isvett – bra info vid skridskobanans start

Efter att ha flexat ut lite tidigare från jobbet i torsdags åkte vi till Herrestadsfjället och parkerade vid den generöst tilltagna parkeringen vid Vrångevattnet. Vi var långt ifrån ensamma där denna soliga dag, men det var heller ingen trängsel. Min dotter, min sambo och min bonusson snörade på sig sina skridskor och var ivriga att komma iväg. Planen var att de skulle åka längs banan runt sjön medan jag och hunden Wilma skulle gå leden till ett vindskydd ute på en udde. Där skulle vi ses för lite korvgrillning och samvaro.

Underbart vinterväder
Underbart vinterväder
Jag och vovven som gick längs vandringsleden hade det så här vackert
Jag och vovven som gick längs vandringsleden hade det så här vackert

Nu åkte familjen lite snabbare än jag tänkt mig (det är bara min sambo som är van åkare) så jag kom fram till vindskyddet bara några få minuter före de andra. På ryggen bar jag ryggsäck med ved, liggunderlag, korv och lite extrakläder.

Dottern värmer fötterna - frusen efter sin skridskotur
Dottern värmer fötterna
Mäktiga omgivningar runt Vrångevattnet
Mäktiga omgivningar runt Vrångevattnet

Planen var att jag skulle ha brasan varm när de dök upp, så att väntetiden på maten inte skulle bli så lång. Men nu gick det bra ändå. Det fanns mycket att göra i väntan på glöd. Värma fötter vid brasan. Fota de vackra omgivningarna. Leka med istappar. Kasta snö. Och innan man visste ordet av var det dags att grilla.

Jag fick också vara med på bild - mattanten :)
Jag fick också vara med på bild – mattanten 🙂
Skönt att värma sig vid elden och ta av sig skridskorna en stund
Skönt att värma sig vid elden och ta av sig skridskorna en stund
Gott i all sin enkelhet
Gott i all sin enkelhet – grillkorv och varm choklad

Eftersom min dotter frös om fötterna bestämde vi att hon skulle gå tillbaka till parkeringen med mig och vovven, medan killarna fortsatte runt hela sjön. Vi fick oss många skratt under vår ”egentur”. Turligt nog kom vi fram till bilen i stort sett samtidigt som killarna gled in och tog av sina skridskor.

Nu var det färdigåkt för den här gången
Nu var det färdigåkt för den här gången

Solen hade precis gått ner över skogskanten så tajmingen var helt perfekt. Med rosiga kinder, bubblande av saker att berätta för varandra och nya gemensamma minnen, åkte vi hemåt.

Vi kom tillbaka till bilen precis när solen gått ner
Vi kom tillbaka till bilen precis när solen gått ner

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.