Till min stora lycka hade vi äntligen fått lite snö här på Orust. Och då menar jag verkligen lite – runt 1 cm. Eftersom längtan efter snö var stor bestämde vi oss för att leta upp någon närliggande plats med mer snö. Ryktet sa att det skulle ligga ungefär en dm snö i grannkommunen Uddevalla, så vi åkte till ett av deras mest populära naturreservat: Herrestadsfjället.

Otroligt vackert med alla sjöar i området
Otroligt vackert med alla sjöar i området

Varken jag eller Lars hade varit vid Herrestadsfjället tidigare. Att åka just dit var ett impulsivt beslut som fattades efter att vi åkt hemifrån. Jag hade därför inte läst på i förväg – något som jag alltid brukar göra – men efter ett snabbt ögonkast på kartan hittade jag en plats som verkade bra att parkera på. Från parkeringen gick vi till sjön Kärrevattnet inne i Herrestadsfjället naturreservat. Tyvärr var det inte mer snö där än hemmavid, men jag insåg snabbt att detta ändå var ett område som jag skulle komma att gilla. Naturreservatet var nämligen fullt av sjöar och stigar – två saker som jag är väldigt förtjust i!

Det var inte så mycket snö i Herrestadsfjället heller...
Det var inte så mycket snö i Herrestadsfjället heller…
Kärrevattnet var en av sjöarna i naturreservatet
Kärrevattnet var en av sjöarna i naturreservatet

Vi kom snabbt fram till Kärrevattnet där ett tunt islager täckte kanterna av sjön. Ett vindskydd med tillhörande eldstad låg uppe på en liten bergsknatte med helt underbar utsikt. Mitt emot såg vi en charmig stuga på en udde. Vi följde stigen från vindskyddet och fram till stugan. Framför Kärrestugan fanns en eldstad, och bakom den låg resten av udden och en grillplats med bänkar. Platsen var väldigt vacker och fridfull.

Kärrestugan, Herrestadsfjället naturreservat
Kärrestugan, Herrestadsfjället naturreservat

Från Kärrestugan gick vi en bit längs samma stig som vi kommit på, men strax före parkeringen svängde vi av den. Planen var att fortsätta förbi sjöarna Vrångevattnet och Metsjön fram till Krokestugan vid Västra Krokevattnet. Vi gick genom skog och stigen var bitvis fin. Just nu hade den dock bitvis förvandlats till rena sankmarken.

Det var bara 2 minusgrader, men blåsten gjorde att luften kändes väldigt kall
Det var bara 2 minusgrader, men blåsten gjorde att luften kändes väldigt kall – sjön Vrångevattnet

När vi skulle korsa en väg kastade vi först en blick på kartan och sedan på klockan, och insåg att det skulle bli väldigt tajt att hinna tillbaka innan det mörknade. Vi bestämde oss därför att gå längs vägen förbi Vrångevattnet och sedan svänga in på den skogsväg där vår bil stod parkerad.

Iskonst i en av sjöarna vi gick förbi
Iskonst i en av sjöarna vi gick förbi

Mycket snö hittade vi inte på vår tur, men Herrestadsfjället fångade mitt hjärta direkt. Vi är överens om att åka tillbaka så snart vi får möjlighet igen. Och till dess ska vi studera kartor och läsa på om området så att vi kan göra en längre tur.

Mer iskonst
Mer iskonst

För dig som vill veta mer om Herrestadsfjället

Läs i bloggen om när min väninna Sofia övernattade i Herrestadsfjällets naturreservat i mars 2020.

Herrestadsfjällets naturreservat ligger i Uddevalla kommun, Bohuslän. Det är skyltat ända inifrån stan (första skyltarna satt ungefär vid IKEA). Skogsvägen vi körde av på ligger en bit in i naturreservatet, ca 7 km in längs vägen. Uddevalla är vår grannkommun. Efter att vi kom hem kollade jag upp Kärrestugan och såg att den ägs av Friluftsfräjmandet. Den är öppen och varm söndagar kl. 11-15 i januari-mars.

Karta över Herrestadsfjället
Karta över Herrestadsfjället

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.