Nyligen fick jag ett recensionsexemplar av boken ”Vandra året om”, skriven av Niklas Kämpargård. Eftersom jag läser rätt mycket blev jag väldigt glad när LB Förlag hörde av sig för att se om jag var intresserad. Men tyvärr tycker jag efter genomläsning att det är lite otydligt vem boken är skriven för.

Vad kan passa bättre att läsa i tältet en ruggig novemberkväll än boken Vandra året om
Vad kan passa bättre att läsa i tältet en ruggig novemberkväll?

Jag förväntade mig pepp för sommarvandrare

Både när jag hörde titeln, och när jag läste baksidetexten fick jag känslan av att författaren ville väcka intresse hos personer som vandrar på sommaren. Alltså inspirera dem att ta nästa steg och vandra även övriga årstider.

Årets höjdpunkt - att tälta på fjället i snö
En av mina höjdpunkter 2020 – att tälta på fjället i snö

Trots att jag själv inte är i behov av att få en spark i rumpan för att komma ut under vintern så uppskattar jag alltid inspiration och glädje från andra som delar kärleken till natur och friluftsliv. Så jag såg verkligen fram emot läsningen.

Vem är boken skriven för?

Men när jag började läsa insåg jag rätt snabbt att författaren hade valt en helt annan inriktning än den jag (felaktigt) förväntat mig. För det första verkar stora delar av boken rikta sig till personer som inte vandrat alls. Mycket information är verkligen basic – eller till och med ”under” basic. Till exempel får man veta (i kapitlet om var man kan vandra) att man kan vandra på stigar och löpspår. Och sedan följer ett kapitel om när lederna är öppna och sedan ytterligare ett som beskriver hur ett fåtal namngivna leder är markerade.

På väg hem efter vår övernattningstur
Jag och Lars väg hem efter vintrig övernattningstur, januari 2021

När jag förlikat mig med tanken att boken är till för nybörjare läste jag vidare med nya ögon. Snart nådde jag kapitlet om att sova utomhus året om. Men steget från att inte ha vandrat alls och dit är enormt. Verkligen enormt. Så det spädde på min osäkerhet kring vilken målgrupp boken har. Dock är detta kapitel bara en och en halv sida text och två sidor bild, så det tar inte upp någon stor del av boken.

Det här är livet
Det här är livet

Språklig förvirring

Vidare tycker jag att det är förvirrande att olika pronomen används redan i innehållsförteckningen. Det är oftast enklare för läsaren om författaren konsekvent använder antingen ”man, du eller jag” istället för att blanda. Möjligen är det bara språknördar som jag som ser sånt, men här kommer några exempel ur innehållsförteckningen för att visa vad jag menar:
– Var kan MAN vandra?
– Planera DIN vandring
– Hur långt kan och bör MAN gå?
– Behöver JAG vara rädd under en vandringstur?
– Så rastar DU utan att frysa

Veden drog vi ut till Kärrestugan på pulka
Veden drog vi ut till Kärrestugan på pulka, mars 2021

Författaren vill förmedla så mycket….

Tyvärr får jag känslan av att målet med boken inte varit tillräckligt tydligt uttalat innan och under tiden som skrivarbetet pågick. Skulle det handla om att få folk att börja vandra (från scratch), eller skulle det handla om att få vandrare att vandra hela året? På grund av det blir den lite spretig, och jag har svårt att känna vem som är den tänkta läsaren av ”Vandra året om”.

Bild från tidigare i veckan då vi rekade i området
Orust februari 2021. Minus 12 grader.

Men detta gillar jag

Men det finns givetvis bra saker med boken. Framför allt är den full av bilder som man blir glad av. Förutsett att man gillar vandring 😊 förstås. Och att författaren redan i förordet skriver om ”vandring hemomkring” noterade jag såklart stolt.

Tältet står där på udden som Naturvårdsgruppen tipsat oss om - och stjärnorna gnistrar i bakgrunden
Kall natt i mars 2021

Den del av boken jag tycker bäst om är tipsen om vandringsleder i olika delar av landet. Visserligen är det väldigt kortfattad information, men jag kan använda det som utgångspunkt och själv googla fram mer information. Egentligen tycker jag att det är mer intressant att få vandringstips av någon som gått den aktuella leden och som beskriver vad hen sett/hört/känt/upplevt, istället för att bara få fakta. Men som sagt, i denna del finns tips om många platser i landet där man kan vandra.

Stjärnklar himmel fick vi på vår utenatt
Stjärnklar himmel fick vi, – tältnatt 23 december 2020

Förresten, vill du köpa en våffla i samband med din vandring finns det 18 sidor med tips om inköpsställen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så sågar jag inte boken ”Vandra året om” för det ligger ett gediget arbete bakom den. Och jag känner att författaren har en massa information och kunskap som han vill dela med sig av. Tyvärr tycker jag att titeln är lite missvisande eftersom så stor del av boken handlar om vandring rent generellt (packlista, mat, kök och så vidare). Avslutningsvis kan jag bara konstatera att titeln och temat är helt rätt, men att jag hade gjort ett helt annat upplägg om det var jag som skrivit boken.

För dig som vill veta mer om boken ”Vandra året om”

Titel: Vandra året om
Författare: Niklas Kämpargård
Antal sidor: 220
ISBN-nr: 978-91-7799-364-3
Förlag: LB-förlag
Utgiven: 2021
Vill du köpa boken – se här (länken går till PriceRunner)

Omslaget till boken Vandra året om

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Knepigt och svårt när det inte är tydligt med målgruppen. Jag tycker verkligen som du att det är stor skillnad på vandra lite på sommaren och tälta då till att vintertälta. Jag är nästan där att kunna vintertälta men har inte tagit steget dit än. 🙂

    1. Jag vill betona att det var min personliga uppfattning att målgruppen var otydlig. Det kanske inte uppfattas likadant av andra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.