I helgen hade vi bokat Kärrestugan i Herrestadsfjället för lite må-bra-tid. Till vår stora glädje meddelade Friluftsfrämjandet att vägen skulle vara körbar – vilket den inte var när vi skulle övernatta i en annan stuga med barnen för några veckor sedan. Därför kunde vi köra ganska nära, och behövde bara dra den tunga pulkan med vedsäckarna i knappt en kilometer.

Fullastad pulka med bland annat ved på väg mot Kärrestugan
Fullastad pulka med bland annat ved
Veden drog vi ut till Kärrestugan på pulka
Veden drog vi ut till Kärrestugan på pulka

Underbart vinterväder

Den senaste veckan har vi haft minusgrader dygnet runt, och till och med ganska många. Hemma hade vi drygt en decimeter snö när vi åkte och snömängden i Herrestadsfjällets naturreservat var ungefär densamma. Temperaturen låg på 10-12 minusgrader och solen sken från en klarblå himmel. När vi kom fram till sjön där Kärrestugan ligger på en egen udde glittrade snön helt orörd på sjön. Jag tycker att det är bland det vackraste som finns, så vi försökte hålla oss nära kanterna för att låta så mycket snö som möjligt ligga orörd till dem som skulle komma dit efter oss.

Här är det bara Wilmas spår på hela sjön
Här är det bara Wilmas spår på hela sjön
Den timrade Kärrestugan ligger vackert på en egen udde
Den timrade Kärrestugan (Friluftsfrämjandets) ligger vackert på en egen udde

Framme vid Kärrestugan

Ryggsäckarna ställde vi in i stugan och pulkan lastade vi av innan vi gav oss ner på isen. Vi ville hitta en plats i lä där vi kunde slå oss ner och bara njuta av solen och de vackra omgivningarna. Vi behövde inte gå långt – vackra platser fanns överallt. Det var underbart att låta sig fyllas av all den glädje och energi som solen ger. Sällskapet (min sambo och vår hund Wilma), tystnaden, solen och snön gjorde stunden oerhört värdefull. Medan vi satt på ett liggunderlag och åt lite mellanmål började snöflingor sakta dala ner över oss. Allt var obeskrivligt rogivande och vackert.

På väg till rastplatsen strax nedanför Kärrestuganmed ett liggunderlag under armen
På väg till rastplatsen med ett liggunderlag under armen
Tid att njuta
Tid att njuta
Det här är livet. Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr
Det här är livet. Foto: Lars Johansson, Göta Äventyr

Vi hade inga tider att passa utan kunde sitta kvar där så länge vi hade lust. När magarna började kurra drog vi oss tillbaka till Kärrestugan och tände en brasa i kaminen. Temperaturen i stugan var cirka -7 så vi var fullt påpälsade medan vi stekte vår lax och kokade potatis på våra kök. Maten smakade helt gudomligt gott.

Middagsdags i Kärrestugan
Middagsdags i Kärrestugan
Skymningsdags utanför Kärrestugan
Skymningsdags på ”vår” udde (och det är inte vi som gjort spåren på sjön)

Brasmys i vinterkvällen

Efter middagen gick vi ut och tittade på skymningen. Vi hade då fått sällskap vid vindskyddet på andra sidan sjön av ett sällskap, men de försvann senare på kvällen. Kylan ute gjorde att vi drog oss in i stugvärmen – med outdoormått mätt – ganska snabbt igen. Kvällen ägnades åt att prata, elda, skratta, tälja och fika. Att tälja är så oerhört avkopplande – även att jag ännu inte får mina träbitar och min kniv att göra exakt som jag tänkt mig. Den här gången satt vi tillsammans i brasvärmen och ömsom täljde, ömsom bara pratade. Riktig kvalitetstid!

Att tälja är så avkopplande
Att tälja är så avkopplande

Till slut blev det dags att göra klart våra sängplatser. Vi valde att lägga ut våra liggunderlag och sovsäckar mitt framför öppna spisen. De senaste 2 gångerna vi sovit i sovsäck har vi tältat och haft -13 grader så detta kändes oerhört lyxigt.

Lyxigt att har värme i alla fall första delen av natten!
Lyxigt att har värme i alla fall första delen av natten!

Morgonpromenad i Herrestadsfjällets naturreservat

I morse steg jag och Wilma upp före soluppgången för att gå på upptäcktsfärd i Herrestads naturreservat. Temperaturen hade stigit så den låg runt -7. Himlen var molnig, så även att allt var snöigt och otroligt vackert fick jag inte många bilder som såg lika inbjudande ut som verkligheten. Dock gick vi leden upp mot Krokestugan och sedan längs Bohusleden tillbaka ner till Kärrestugan. Turen blev ungefär 9 kilometer och tog oss lite mer än 2,5 timmar. Jag kan tänka mig hur oerhört vackert det måste vara att gå stigen mellan alla sjöar i solsken, eller på sommaren.

Det bästa med vår tur var dels att vi bitvis var helt ensamma om att ha gått på stigen sedan snön föll. Att gå i helt ”ren” snö ger en speciell känsla. En annan sak som gjorde mig varm om hjärtat var att få se den fina långfärdsskridskobana på 5 km som plogats av Kroppskultur och Friluftsfrämjandet på sjön Vrångevattnet.

För ögat var detta oerhört vackert att vandra i - men det syns inte på bilderna
För ögat var detta oerhört vackert att vandra i – men det syns inte på bilderna

Frukosten väntade i Kärrestugan

När vi kom tillbaka till stugan hade Lars tänt i öppna spisen och ordnat frukost. Det var så mysigt att bara kränga av sig ytterkläderna och krypa upp på en bänk i timmerstugan. Fylla en stor kåsa med varm choklad och sitta där och värma händerna på den. Småprata om turen och den gångna natten. Känna att det inte finns någon stress i hela världen!

Skönt att ha en stor härlig kåsa att värma händerna på efter en kall natt
Skönt att ha en stor härlig kåsa att värma händerna på efter en kall natt
Tidig födelsedagspresent från sambon - en outdoorservis från Kupilka
Tidig födelsedagspresent från sambon – en outdoorservis från Kupilka

Strax efter lunchtid hade vi packat ihop alla våra saker och gick tillbaka till bilen. Vi konstaterade att man inte behöver åka långt för att få känslan av att vara på semester. Vi fick definitivt den må-bra-tid som vi hade förväntat oss. Med råge!

Kärrestugan by night - i stjärnornas sken
Kärrestugan by night – i stjärnornas sken

För dig som vill veta mer om Herrestadsfjället

Herrestadsfjällets naturreservat ligger i min grannkommun Uddevalla. I området finns många stigar och vandringsleder, till exempel passerar Bohusleden. Friluftsfrämjandet Uddevalla har flera stugor i området. En del för uthyrning och en del som alltid står öppna för rast och övernattning. I Kärrestugan (hyrstuga och i icke-coronatider värmestuga vissa dagar) där vi var finns både kamin och öppen spis, men man får ta med egen ved. Där finns också fikabord ute, en grillplats och ett fräscht dass.

Lycka är att få ge sig ut på små vardagsäventyr tillsammans med den man älskar
Lycka är att få ge sig ut på små vardagsäventyr tillsammans med den man älskar

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

 1. Härlig läsning som vanligt. De känns som man nästan va med! Dit måste jag nån gång!
  Tack

  1. Tack Johan! Så roligt att läsa! Du får lägga till det på din lista över kommande platser att utforska. Herrestadsfjället är så fint!

 2. Birgitta Wahlberg

  Vilka friskusar Ni är! Underbart att läsa om er fina helg. Välkomna tillbaks
  Birgitta, Friluftsfrämjandet Uddevalla

  1. Underbart att ni gör det så lättillgängligt att uppleva den vackra naturen i Herrestadsfjället! Vi kommer tillbaka – stuga redan bokad för familjehelg under senvintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.