Innan jag flyttade från Småland var jag ute varje dag, och trots att jag hade bott på samma ställe i många år hittade jag ändå ofta nya skogsvägar och stigar att utforska. Sedan jag flyttade till Orust i slutet av augusti har det varit lite svårare. Här finns inte så stora sammanhängande skogar, så jag går ofta samma rundor. Men i morse vek jag in på en stig som jag måste ha gått förbi ett antal gånger utan att upptäcka den.

I morse vek jag in på en stig jag tidigare bara passerat - och den ledde mig till Moltemyren
I morse vek jag in på en stig jag tidigare bara passerat – och den ledde mig till Moltemyren

Stigen ledde mig uppåt genom härlig tallskog. På sidorna hade jag små berg och stigen var lätt att gå, trots en del rötter. Solen letade sig upp över horisonten och sken magiskt genom morgondimman ute över sundet mellan Orust och fastlandet. Strålarna nådde mig där jag stod på ett litet berg och njöt medan hunden låg och gnagde på en pinne vid mina fötter.

Solen stiger där på andra sidan sundet
Solen stiger där på andra sidan sundet

Mindre stigar vek av från huvudstigen på flera ställen, men jag beslutade mig för att fortsätta följa det som kändes som huvudleden. Jag konsulterade mina kartappar, men stigen jag gick på fanns inte med i någon av dem. Snart kom jag uppför en backe och såg att fikabord med bänkar vackert placerat vid en liten sjö med omkringliggande våtmark. Medan jag fotade den vackra platsen passade hunden på att ta sig ett bad.

Fikabordet vid Mottemyren
Fikabordet låg väldigt mysigt
Utsikten från fikabordet - mot Mottemyren
Utsikten från fikabordet

När jag fotat, sett mig omkring och sparat platsen i min kartapp gick jag vidare. Stigen gick på berget en bra bit ovanför husen som trängs på höjden ovanför sundet mellan Svanesund på Orust och fastlandet. Till slut såg jag på klockan att det var dags att vända hemåt för att hinna äta frukost tillsammans med familjen.

En skylt visade att den lilla sjön heter Motlemyren
En skylt visade att den lilla sjön jag hade passerat heter Moltemyren

Hunden skuttade glatt framför mig på tillbakavägen. Det var riktigt svårt för mig att motstå frestelsen att vika in på alla stigar som gick åt sidorna. Så snart jag kan ska jag gå dit igen och utforska flera av stigarna, men förmodligen blir det inte förrän nästa helg eftersom det oftast är mörkt när jag är hemma från jobbet.

Underbar stig jag stötte på som ledde mig till Moltemyren på Orust
Underbar stig jag stötte på som ledde mig till Moltemyren på Orust

Det var underbart att äntligen hitta nya stigar att utforska. Dessutom är jag glad över att jag hittade den mysiga Moltemyren. Dit kommer jag garanterat att ta med mig familjen för en liten utflykt. Jag har nu läst mig till att stigen utgår från vattentornet i Svanesund. Problemet är bara att jag (som nyinflyttad) inte vet var vattentornet ligger 🙂 så jag får fortsätta att utforska en stig åt gången – från min sida av berget.

Mitt sällskap på denna tur var vår hund Wilma
Mitt sällskap på denna tur var vår hund Wilma

Rättelse: Detta var inte Moltemyren utan Danskemyren i samma område

Bilder från mitt Instagramkonto

Här hittar du länkar till äventyr i närheten av Moltemyren

Fler små turer i Moltemyrsområdet
Rörtjärnområdet, Orust
Husebyleden och bokskogen Uggletofta, Orust
Flytten till Orust och kvällsturer i Svanvik

I Orust Naturguide kan du hitta fler guldkorn att besöka på Orust

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.