Det har varit ont om inlägg här i bloggen på slutet, och det beror på att jag flyttat. Vi har nämligen köpt hus på Orust. Flytten har tagit en del tid, och även den pågående renoveringen av vårt hus. Trots detta försöker jag att unna mig tid utomhus och mitt mål är att lägga upp inlägg i efterhand för att dela med mig av mina upptäckter. Först ut blir Svanvik här på Orust, eller rättare sagt naturreservatet Svanvik kile, som blivit lite av en favorit.

Naturreservat Svanvik kile, Orust
Naturreservat Svanvik kile, Orust

Eftersom jag gillar att vara påläst skaffade jag genast boken Orust Naturguide och fastnade direkt för det närbelägna naturreservatet Svanvik kile (naturtips nummer 17). Hav och klippor – vad mer kan man som före detta smålänning önska sig? Hittills har jag gått tre kvällsrundor där med hundarna, den ena kvällen vackrare än den andra.

I naturreservatet Svanvik
I naturreservatet Svanvik

Badplatsen i naturreservatet

Sambon och vår ena hund
Sambon och vår ena hund

Svanvik kile är ett relativt litet naturreservat och det tar mindre än en timme att gå runt det. Om man inte stannar för att njuta av utsikten, ljudet från vågorna, vinden i ansiktet, solen eller alla blommor förstås.

En av alla naturtyperna i Svanvik
En av alla naturtyperna i Svanvik

Det finns flera stigar och skogsvägar att följa genom naturreservatet vilket gör det enkelt att bara ta en kort liten tur till en vacker utflyktsplats om man inte vill ta en längre promenad. Omgivningarna är varierande med lövskog på små berg, branta klippor vid havet, krokiga tallar, mysiga stigar och strandängar.

Solnedgång i Svanvik kile naturreservat på Orust

Hav, klippor och sol - undrar om jag någonsin kommer att få nog av det?
Hav, klippor och sol – undrar om jag någonsin kommer att få nog av det?

Svanvik naturreservat är lätt att nå med bil. Det finns en parkering direkt efter samhället Svanvik, vid naturreservatsskylten. Ytterligare an parkering finns vid vägskäl där en skogsväg leder in i naturreservatet och vägen svänger mot småbåtshamnen. Den tredje parkeringen jag passerat ligger just vid småbåtshamen. Den sista parkeringen rekommenderar jag om man bara vill komma ut på klipporna och sedan gå tillbaka.

Från småbåtshamnen i Svanvik är det inte många hundra meter ut på klipporna
Från småbåtshamnen är det inte många hundra meter ut på klipporna

Som jag nämnde finns flera olika stigar i naturreservatet, men man kan också välja att gå och klättra på klipporna. Det man ska tänka på är att det ofta är blåsigt i området och att vattennivån inte är densamma hela tiden – så hur svårt eller lätt det är att ta sig fram beror lite på väder, vind och tidpunkt. Men vackert är det ändå. Varje gång!

Tittar ut över havet
Tittar ut över havet
Kvällstur längs havet
Kvällstur längs havet

För dig som vill veta mer om Svanvik kile

Svanvik finns beskrivet i Orust Naturguide. Det är deras tips nummer 17.
Här hittar du en länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet

Länk till inlägg om Svanvik i vinterskrud, februari 2021

Lycklig vid havet
Lycklig vid havet

2 Comments

  1. Vad spännande med flytt till Orust! 😀

    1. Ja verkligen! Ett helt nytt liv. Och helt ny natur 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV