Kvänsås bokar är nog den minsta bokskog jag har sett – men den är min, höll jag på att säga. Jag äger visserligen inte marken, men den ligger i alla fall i mitt hemomkring, bara några kilometer utanför Eksjö. Bokskogen är både en av de nordligaste och en av de högst belägna bokskogarna i landet, där den ligger på en kulle 264 meter över havet.

Vid parkeringen - uppför backen här ligger det lilla naturreservatet Kvänsås bokar
Vid parkeringen – uppför backen här ligger det lilla naturreservatet Kvänsås bokar

Det händer något i mig när jag får vara i bokskog. Jag får aldrig nog av ljuset jag möts av där – även vid grått väder. Och jag älskar känslan av rymd/frihet som skapas av de raka, stolta stammarna och de skira bladen.

Jag får aldrig nog av bokskogar
Jag får aldrig nog av bokskogar

Just Kvänsås bokar besöker vi några gånger om året. Min dotter har till exempel haft födelsedagskalas där, och jag har haft förmånen att få titta på naturfenomenet håris just i denna bokskog. En kort stig leder från parkeringen, uppför kullen och genom reservatet. Det finns fikabord under bokarna – något som verkligen bjuder in till ett längre besök. Själv sitter jag helst på marken, med ryggen lutad mot någon av de 100-åriga bokarna.

Jag och min hund Gemini njuter av "här och nu"
Jag och min hund Gemini njuter av att vara ”här och nu”

Observera att reservatet är väldigt litet. Ska du inte stanna och fika eller fotografera tar det inte mer än 10 minuter att gå fram och tillbaka från parkeringen. Kombinera gärna med något närliggande utflyktsmål i Eksjö kommun.

Andra utflyktsmål i närheten – länkar till inlägg från mina besök

Kvänsås bokar
Kvänsås bokar

För dig som vill veta mer

Länkar

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet Kvänsås bokar

Så här hittar du till Kvänsås bokar

Kvänsås bokar ligger några kilometer utanför centrala Eksjö. Vid Willys svänger du mot Skurugata vid kyrkogården. Följ skyltar mot Skurugata. Strax efter att du har kört igenom allén vid Eksjöholm gård svänger du vänster vid skylt ”Qvensås”. Efter mindre än en kilometer är du framme vid naturreservatets parkering, som ligger på höger sida om vägen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.