Beräknad läsningstid: 3 minuter

Igår fick jag äntligen fick jag se håris med egna ögon! Jag hade aldrig hört talas om fenomenet innan min vän Tord skrev om det här i bloggen för två månader sedan. Sedan dess har jag verkligen velat se det. Det var en sådan lyckokänsla att se den i verkligheten!

Håris - vätteskägg - bomullsis - isull
Håris – vätteskägg – bomullsis – isull

Vad är håris?

Eftersom bilderna jag lagt ut på Facebook har rönt stort intresse förstår jag att det inte bara är för mig naturfenomenet är en nyhet. Det är många som har gillat dem och många som har kommenterat och ställt frågor om vad det är och hur det uppstår.

Jag är så långt ifrån en expert som man kan komma inom området. Men jag har försökt att läsa mig till så mycket jag kunnat om håris. Följande förutsättningar är nödvändiga:

 • En murken/porös träbit (från lövträd, gärna bok eller ek)
 • Träbiten ska vara angripen av en speciell svamp (svårt att påverka själv)
 • Träbiten ska vara vattenfylld, alltså ha sugit upp vatten från omgivningen
 • Temperaturen ska vara runt 0 grader
 • Marken ska vara snöfri
Håris - vätteskägg - bomullsis - isull
Håris – vätteskägg – bomullsis – isull

Hur går det till?

När träbiten har sugit upp vatten bryter svamp ner träet och koldioxid bildas. Detta koldioxid skapar ett tryck som pressar ut vattnet genom porerna. Vattnet når ytan som iskristaller som ser ut som vitt hår (eller vitt skägg). I Danmark kallas fenomenet för ”nisseskaegg” och här i Sverige håris eller vätteskägg.

Håris - vätteskägg - bomullsis - isull
Håris – vätteskägg – bomullsis – isull

Bokskogar är bra ställen att leta håris/h3>

Bör vara en lämplig aktivitet att genomföra med barn

Jag tänker mig att det borde vara väldigt spännande för barn att springa runt i en bokskog eller stor ekskog en frostig morgon och vara med och leta efter, och hitta, håris. Men som vanligt när man har med barn bör man var säker på att hitta det man letar efter för att hålla barnens intresse uppe. Kanske bra att dubbelkolla själv strax innan (tänk på att hårisen smälter under dagen) eller få info från någon annan som sett fenomenet på  plats.

Håris - vätteskägg - bomullsis - isull Håris – vätteskägg – bomullsis – isull

För dig som vill läsa mer om håris

Länk till dokumentär från BBC – ”Mysterious hair ice is formed by fungus”

Några länkar till liknande inlägg här i bloggen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Lyckost som fått se håris. Det skulle jag också vilja, men har nog inte de rätta förutsättningarna, inga bokskogar och få ekar. Nåja, jag fick ju njuta av ditt inlägg med härliga bilder 😀

  1. Du får tajma din Smålandsresa så att den infaller sent nästa höst så kanske det finns chans att få se håris också 🙂

 2. Vilka fina bilder!!
  Förstår din lyckokänsla att få se och uppleva detta fenomen själv.
  Håris kommer skrivas ner i min anteckningsbok… som en dröm att själv få uppleva framöver.

  1. Jag tror att din bok kommer att göra dig lycklig bara du bläddrar i den, även om du inte hunnit uppleva allt du skrivit i den. Jag hoppas att du också får se håris – för mig var det en stor upplevelse.

 3. Tord Sundquist

  Bilderna är fantastiskt bra!

  1. Tack, men jag hade inte fått se dem alls om jag inte hade haft en så bra mentor och guide!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.