Skuruhatt, och utsikten från dess topp, är förmodligen en av Eksjös mest kända vyer. Hur många gånger jag har varit där har jag ingen aning om, men det är många. Utflykter med släkt och vänner då vi kanske även passat på att gå genom ravinen Skurugata i samma naturreservat. Efter-jobbet-korvgrillning med dottern och hennes kompisar. Motionsrundor med hundarna i den storslagna miljön. Vandring längs höglandsleden som passerar denna utsiktspunkt.

Skuruhatt - en av Eksjös mest kända vyer
Skuruhatt – en av Eksjös mest kända vyer – här jag och min dotter 2011

För några år sedan gjorde man en satsning och tillgänglighetsanpassade vägen upp till utsikten på toppen. Istället för en slingrande stig full med rötter går man nu längs en slät grusväg (om man inte väljer att gå omvägen via Skurugata där man får några kilometers vandring i kuperad blockig terräng). Nere vid parkeringen finns också ett flertal nybyggda bord och bänkar om man vill ta en paus redan där.

I anslutning till parkeringen finns flera bord och bänkar
I anslutning till parkeringen finns flera bord och bänkar
Så här fint är det för den som vill köra barnvagn eller av annat skäl behöver ett enklare underlag för att ta sig fram
Så här fint är det för den som vill köra barnvagn eller av annat skäl behöver ett enklare underlag för att ta sig fram

Från parkeringen är det bara några hundra meter upp till själva Skuruhatt. Längs vägen passerar man flera bänkar där man kan sitta och vila eller bara njuta av omgivningen. När man kommer fram till toppen finns ett vindskydd med grillstad, vedbod och torrdass som är tillgängliga. Dessutom finns flera grillplatser och bänkar mitt uppe på utsiktsberget.

Det här fina vindskyddet/rastplatsen når man lätt via den tillgängliga vägen upp till toppen
Det här fina vindskyddet/rastplatsen når man lätt via den tillgängliga vägen upp till toppen
Annan grillplats på toppen av Skuruhatt
Annan grillplats på toppen
Vintergrillning på Skuruhatt
Vintergrillning på Skuruhatt (bild från 2013)

Om man fortsätter längs höglandsleden och ner på andra sidan är det en brant stig full av rötter och sten som väntar. Stigen leder till Klinten (1,6 km) och dess vindskydd eller ner till Skurugata. Väljer man att gå ner i ravinen Skurugata (blogginlägg från igår) och följa stigen till dess slut kommer man efter en stund till parkeringen nedanför Skuruhatt. Själva skuran är en kilometer lång.

Så här ser det ut på leden på andra sidan Skuruhatt - inte lika tillgängligt
Så här ser det ut på leden på andra sidan Skuruhatt – inte lika tillgängligt
Skuruhatt i Skurugata naturreservat, Eksjö
Skuruhatt i Skurugata naturreservat, Eksjö

Skuruhatt är ett givet utflyktsmål för både mig och många andra Eksjöbor. En plats vi gärna visar våra besökare. Jag kan verkligen rekommendera det för utflykter och till exempel barnkalas. Det passar för alla åldrar – från yngsta barnet till äldsta pensionären.

Idag kom jag till fots till Skuruhatt

Idag hade jag gått cirka 15 kilometer (till största delen längs höglandsleden) för att komma till Skuruhatt. Jag hade gått hemifrån stadsdelen Kvarnarp i Eksjö för att hämta bilen som jag lämnade kvar på parkeringen i samband med gårdagens vandring (länk till blogginlägg). Jag mötte inte en enda människa längs leden – inte ens uppe på Skuruhatt. Här följer några bilder från turen.

Skogsviol - Viola riviniana
Skogsviol – Viola riviniana fanns det gott om i skogen
Härlig tallskog
Härlig tallskog
Sjön Gåren längs höglandsleden
Sjön Gåren längs höglandsleden

För dig som vill veta mer

Här hittar du mer information om höglandsleden från Skuruhatt till Eksjö (blogginlägg från juni 2019)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

 1. Linnea Eriksson

  Fantastiskt fina bilder. Jag var oxå upp på Skuruhatt idag. För första gången! Väldigt fint var det och inte alls så jobbigt som jag trodde! Jag är höjdrädd så sista biten var lite läskig. Men då känns det bra när man klarat det, och kan njuta av den fina utsikten

  1. Vad roligt att du besökte ett nytt ställe! Gick ni genom Skurugata, eller gick ni den anpassade vägen upp? Eller kom du via Klinten?

   1. Linnea Eriksson

    Jag var själv så jag gick bara från parkeringen och upp. Blev lite förvånad att det gick så fort och bra att ta sig upp. Särskilt när man gick ner! Ska åka dit igen och ta med några fler och ha fika med. Väldigt bra utflyktsmål!

 2. Cecilia Stenholm

  Tack för informationen! Letade överallt efter infon om huruvida man kunde gå ”runt” en vända eller om det bara gick att trampa retur genom ”sprickan ”. Så tack!!

  1. Ursäkta sent svar.. har varit iväg på en tävling. Så bra att mitt inlägg kunde vara till hjälp – även så här långt efter att det skrevs. Hör gärna av dig om du undrar något mer – detta är mitt gamla hemomkring där jag varit många, många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.