Gårdagens tur blev inte så lång, men ändå väldigt fin, särskilt med tanke på solljuset som silade ner till oss där vi gick bland skuggorna på botten av en ravin. Vi var på ett av våra ”ofta-ställen” – Stuverydsbäckens naturreservat utanför Bruzaholm i Eksjö kommun. Eller ”Skrôle Hie” som det kallas i folkmun.

I norra delen av ravinen
I norra delen av ravinen

Skrôle Hie är en ungefär 800 meter lång ravin, med branter på båda sidor om Stuverydsbäcken. Höglandsleden går i utkanten av naturreservatet, men man får svänga av den om man vill gå igenom ravinen.

Här är det inte någon tillrättalagd stig att följa
Här är det inte någon tillrättalagd stig att följa

Så här säger Länsstyrelsen: ”Att besöka Stuverydsbäcken är en utmaning. Området är kuperat och miljön nere i Skrôlehie är svårframkomlig med frodig växtlighet, stora block och såphala stenar. Det finns en markerad led med enklare broar och ramper för att kunna ta sig ner i och igenom ravinen. Dock kan inte området anges lättillgängligt så stor försiktighet är lämpligt. Men om man är försiktig och vågar får man uppleva en fantastisk miljö.”

Stigen går upp och ner, över stock och sten i Skrôle Hie. Det är svårt att få fram men det är rejäl höjdskillnad.
Stigen går upp och ner, över stock och sten. Det är svårt att få fram men det är rejäl höjdskillnad bara på den lilla bit som är i bild.

Just den här gången var inte min dotter med, men barn i alla åldrar brukar älska den här miljön – och framför allt att det inte är så tillrättalagt. Hela slingan, som är en rundslinga, är uppskattningsvis mellan 4 och 5 kilometer, men man får tänka på att det tar en stund att gå igenom ravinen.

Det är befriande att man måste var fokuserad när man går - ta sig under, över och förbi naturliga hinder i Skrôle Hie
Det är befriande att man måste var fokuserad när man går – ta sig under, över och förbi naturliga hinder

Man får gå på skogsstig, spång, kuperad terräng nere i ravinen där man det inte är någon jämn stig utan man får både krypa, klättra och klänga för att ta sig fram. Sista halvan av leden går längs skogsväg och skogsstig som är lättare att gå på.

Vid parkeringen finns grillplats och bord/bänkar, men jag tycker att det är mysigare att stanna längs leden och fika – vilket man självfallet gör om man har med sig barn. Eller om jag nu bara skyller på dem…

Mossa, bergssidor, bäcken som rinner genom ravinen - det är mycket som bidrar till myskänslan här
Mossa, bergssidor, bäcken som rinner genom ravinen – det är mycket som bidrar till myskänslan här

För dig som vill veta mer:
Länsstyrelsens informationssida om Stuverydsbäckens naturreservat

Nya skyltar "Skrôle Hie" fanns på plats
Nya skyltar fanns på plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV